Linkuri accesibilitate

29 septembrie 2000 - CDM, PFD, PPCD cer demisia speakerului Dumitru Diacov


Dumitru Diacov
Dumitru Diacov

Dezbateri incinse și deznodămînt suspect la ședința parlamentului de amendare a articolului 13 din Legea audiovizualului


Parlamentul a devenit astăzi scena unor dezbateri aprinse şi învinuiri reciproce, care au avut ca punct de pornire iniţiativa de modificare a Legii audiovizualului. Membrii grupurilor parlamentare Convenţia Democrată, Partidul Forţelor Democratice, Partidul Popular Creştin-Democrat, precum şi mai mulţi deputaţi independenţi au exprimat astăzi vot de neîncredere preşedintelui Parlamentului Dumitru Diacov, şi au cerut Biroului permanent al Legislativului să discute comportamentul liderului comunist Vladimir Voronin, învinuit că ar fi insultat astăzi la şedinţa în plen drapelul de stat al Republicii Moldova.

Acesta a fost punctul culminant al dezbaterilor în chestiunea interpretării articolului 13 din Legea audiovizualului. Cu voturile pro ale deputaţilor comunişti, majorităţii deputaţilor din formaţiunea condusă de Diacov şi ale unor deputaţi independenţi a fost adoptată modificarea, potrivit căreia mediile electronice de informare, care retransmit staţii străine de radio şi de televiziune sunt obligate să emită în limba de stat 65 la sută din volumul emisiunilor produse la Chişinău. Modificarea propusă de Consiliul coordonator al audiovizualului, care prevedea că posturile moldovene ar avea dreptul să retransmită doar 50 la sută din volumul total de emisie al staţiilor străine cu care colaborează, nici nu a fost pusă în discuţie. Modificarea amintită a fost votată consecutiv în două lecturi, preşedintele Parlamentului anunţând că aceasta a acumulat 52 de voturi favorabile, adică exact majoritatea calificată.

După anunţarea rezultatului toţi deputaţii din CDM, PFD, PPCD prezenţi în sală, o parte a deputaţilor independenţi şi chiar unii din formaţiunea lui Diacov l-au învinuit pe preşedintele Parlamentului de falsificarea numărului de voturi. Ei au protestat, spunând că voturile pro au fost mai puţine. Imediat şeful Legislativului a declarat pauză. După aceasta, grupul de 31 de parlamentari, care au votat împotriva interpretării la Legea audiovizualului, a revenit în sală cu cele două declaraţii despre care am vorbit, una vizându-l pe Diacov şi alta pe Voronin, ambele semnate la acea oră de 26 de parlamentari. Ei au informat, că vor depune la Procuratura generală o sesizare prin care vor cere tragerea la răspundere penală a deputatului Voronin, conform articolului 203, punct doi al Codului penal, cu privire la profanarea simbolurilor naţional-statale. Declaraţiile au fost citite de la tribuna Parlamentului de liderul PFD, Valeriu Matei.

Valeriu Matei: „Declarăm vot de neîncredere preşedintelui Parlamentului, Dumitru Diacov pentru încălcarea repetată a Regulamentului Parlamentului şi falsificarea numărului de voturi la adoptarea Proiectului legii privind interpretarea articolului 13 din Legea audiovizualului. Şi cea de a doua: cerem Biroului permanent să pună în discuţie în şedinţa în plen a Parlamentului comportamentul deputatului Vladimir Voronin, liderul fracţiunii Partidului Comuniştilor, care în cadrul dezbaterilor asupra Proiectului de lege numărul 3 301, Cu privire la interpretarea articolului 13 din Legea audiovizualului, în şedinţa Parlamentului din 29 septembrie anul 2000, în timpul discursului deputatului Sergiu Burcă, a adus insulte la adresa drapelului de stat al Republicii Moldova. Şi anume, după ce domnul Sergiu Burcă a rostit fraza: „tot aceştea în anul 1988-92 considerau Tricolorul drept „fascistschii flag”, deputatul Vladimir Voronin a replicat din sală cu voce tare: „aşa şi este”.

Europa Liberă: În replică, Vladimir Voronin, arătând spre Tricolorul din sala Parlamentului a spus că „nu acesta era drapelul nostru în anii 89 şi 90”. Într-o declaraţie pentru presă, Voronin şi-a reconfirmat părerea că „Tricolorul este drapel fascist”. Liderul comuniştilor a spus, că poate afirma acest lucru oriunde şi oricând, dar că nu are în vedere drapelul de stat al Republicii Moldova.

Să menţionăm că discuţiile asupra Legii audiovizualului au decurs într-o atmosferă foarte tensionată. Practic, toţi vorbitorii de la tribuna centrală au fost huiduiţi de oponenţii lor din sală. Cel mai violent discurs l-a avut deputatul comunist Victor Andruşceac. El a criticat dur decizia Curţii de Apel în cazul mediilor de informare, apreciind că instanţa de judecată şi-a atribuit rolul de inchiziţie. De la tribuna centrală deputatul Andruşceac le-a strigat deputaţilor democraţi, că a trecut anul 1990. Când parlamentarul Alexandru Moşanu a dorit să-i dea o replică de la un microfon din sală, Andruşceac i-a ordonat să revină la loc. Iată acest fragment.

Victor Andruşceac: „Saditesi.”

Dumitru Diacov: „Domnule Moşanu.”

Victor Andruşceac: „Sadisi. Sadisi. Ăto vam ne 90 god.”

Europa Liberă: Semnatarii celor două declaraţii au părăsit sala de şedinţe, declarându-şi intenţia de a nu participa la şedinţe, până la examinarea demersurilor lor. Imediat după aceasta ei au improvizat o conferinţă de presă, la care s-au pronunţat în unanimitate pentru crearea unei alianţe anticomuniste, formată din partidele democratice parlamentare şi extraparlamentare. La conferinţă deputatul Valeriu Muravschi, ales în Parlament pe listele formaţiunii lui Diacov, a chemat toate partidele democratice să ceară punerea în afara legii a Partidului Comuniştilor. Preşedintele Uniunii scriitorilor, deputatul Mihai Cimpoi, a apreciat că evenimentele din Parlament demonstrează că în Republica Moldova se reactivează campania împotriva identităţii poporului băştinaş şi a limbii române.
XS
SM
MD
LG