Linkuri accesibilitate

Ilie Cazac cere ajutor din arestul preventiv de la Tiraspol


Stela Surchicean și Alexandr Viniţchi
Stela Surchicean și Alexandr Viniţchi

Părinții contabilului arestat la Tighina se tem că Ilie Cazac este torturat pentru a depune depoziții false.

Mama lui Ilie Cazac, Stela Surchicean şi-a văzut fiul la Tiraspol acum o lună, fiind însoţită de un reprezentant al misiunii OSCE. După întâlnire, părinţii lui Ilie au decis să renunţe la greva foamei din faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, până când fiul lor va fi judecat.

Stela Surchicean: „Puţin mai târziu avocata ne-a sunat şi ne-a spus că el cere ajutor”.

Europa Liberă: Ce fel de ajutor?

Stela Surchicean: „De la Europa, în limba rusă mi-a zis: „El cere ajutor”.

Europa Liberă: De ce are nevoie de ajutor?

Stela Surchicean: „Nu ştiu. Mi-a spus că are nevoie de ajutor pentru că nu poate nimeni interveni şi nimeni nu-l poate ajuta. Eu cred că cere ajutor pentru că poate este torturat din nou ca să dea mărturii. Nimic nu ştim noi despre fiul nostru. La fel şi avocata mai puţin comunică cu noi. Ea a spus că îi este frică că are de gând să lucreze în Transnistria şi noi trebui să înţelegem ceea ce se petrece. Fiindcă acolo omul este presat, chiar şi avocaţii şi toţi”.

Alexandr Viniţchi, tatăl lui Ilie Cazac spune că fiul său ar fi supus unor presiuni.

Alexandr Viniţchi: „Pentru că nu a vrut să dea interviu asemenea lui Vardanean, el a fost 20 de zile închis într-o cameră singur, unde i se dădea numai apă potabilă, de spălat nu avea ocazia să se spele, nu avea nici veceu în odaie. L-au scos de acolo, mama când l-a văzut în ultimul timp nu l-a cunoscut, ochii erau galbeni, nu era comportamentul lui obişnuit, era un comportament pe care un om drogat poate să vorbească aşa”.

Avocata familiei Cazac, Doina Ioana Străisteanu spune că este în aşteptarea răspunsului la plângerea trimisă la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, care a refuzat să examineze dosarul în regim de urgenţă.

Doina Ioana Străisteanu: „În cazul dosarului transnistrean nu mi s-a permis accesul pe motiv că nu sunt cetăţean al Transnistriei. Dosarul care este anchetat de Procuratura Republicii Moldova, iarăşi nu avem nicio ştire despre cum rulează ancheta şi nu au fost nici identificaţi şi invitaţi martori care puteau să aducă informaţii ce ţin de privarea de libertate a lui Ilie şi dosarul penal care a fost deschis de autorităţile separatiste”.

Europa Liberă: Are sorţi de izbândă un astfel de dosar?

Doina Ioana Străisteanu: „Dacă Procuratura ar lucra ar avea sorţi de izbândă, cel puţin ei ar identifica cine sunt cei care l-au reţinut, ar emite mandat de arest în privinţa lor şi i-ar anunţa în căutare inclusiv prin reţeaua Interpol. Lucru care ştiu cu siguranţă că nu a fost făcut, altfel, eu ca reprezentant a lui Ilie Cazac şi părinţii lui am fi fost informaţi despre acest lucru”.

În opinia avocatei, dacă la 20 septembrie nu va fi prelungit mandatul de arest pe numele lui Ilie Cazac, dosarul ar putea fi trimis în judecată şi atunci, spune ea, vor fi mai clare învinuirile care îi sunt aduse lui Cazac şi pe ce probe se bazează procuratura transnistreană.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG