Linkuri accesibilitate

„Descompunere, trădare, distrugere a Alianței pentru Integrare Europeană”


Anatol Plugaru
Anatol Plugaru

Anatol Plugaru: „Iată că unul din cei care a luat cea mai mare, mai reală parte a acestei puteri, a şi trădat, a şi distrus această Alianţă. Numele lui este Filat.”

Europa Liberă: Chiar să fie trădare?

Anatol Plugaru: „Chiar aşa şi este, sigur că, dar cum dar? Da cine era Filat fără voturile lui Lupu? Cine era Urechean? Cine era Ghimpu? Avea să aibă Ghimpu macar un centimetru de funcţie preşedinţială dacă nu erau voturile acestui partid? Nu-nu, este descompunere, este trădare şi distrugerea acestei Alianţe. Şi din punctul meu de vedere acest act, act de înaltă trădare, i-a aruncat pe toţi, şi pe ceilalţi trei, cu excepţia lui Ghimpu, evident, i-a aruncat în braţele lui Vladimir Voronin.”

Europa Liberă: Domnule Plugaru, ce coaliţii admiteţi că ar putea fi create?

Anatol Plugaru: „Eu cred că în realitate acuma merg discuţii adânc conspirate între mai toţi figuranţii spectrului nostru politic, partidele parlamentare am în vedere, cu Vladimir Voronin, ca o forţă, care evident că revine şi depinde numai în ce proporţie şi cum.”

Europa Liberă: Deocamdată, tranşant a vorbit doar Marian Lupu că nu exclude o coaliţie de centru stânga.

Anatol Plugaru: „Va tăcea pe această temă şi Mihai Ghimpu. Şi nu numai va tăcea, ci niciodată nu va merge la aceasta. Mai tace, deocamdată, Filat. Dar asta nu înseamnă că nu va merge la o coaliţie. În cazul în care va fi de-a scăpării, va merge nu numai cu Voronin, dar şi cu tătuca lui Voronin.”

Europa Liberă: Chiar credeţi într-o coaliţie PLDM-PCRM?

Anatol Plugaru: „De ce nu? În politică totul e posibil. Dar ce, nu avem exemplul lui Iurie Roşca? Când a murit Iurie Roşca? Formaţiunea. Atunci când a fost îmbrăţişat de Voronin. Şi Iura Roşca de ce a mers? Ca să ajungă să ia partea respectivă de putere. Şi s-a terminat. Aşa se va termina şi cu Filat.”

Europa Liberă: Păi şi nu e o lecţie pentru domnul Filat?

Anatol Plugaru: „Dar ce are să facă? Dacă mîine-poimîine el nimereşte în opoziţie, Filat, dar acesta e drumul care se vede, eu nu ştiu ce coaliţie trebuie să facă el? Cine din cei pe care el i-a aruncat, i-a trădat, i-a minţit acuma, i-a abandonat, cine din aceste formaţiuni va merge cu Filat într-o viitoare coaliţie? Mai că nimeni. Se vorbeşte foarte intens, nu ştiu dacă e adevărat, dar se vorbeşte, că dânsul duce tratativele respective cu Vladimir Voronin. Nu este nimic neobişnuit în aceasta. Pentru că electoratul de când e el, e aşa cum e el. Amăgeşte-l şi votează ce vrei şi cum vrei. Ce, puţină lume prostită a rămas după Roşca? Eu, cel puţin, asemenea tratative nu exclud, chiar la această etapă. Dimpotrivă, sunt anumite informaţii, care probează acest lucru. Dar nu pun mîna în foc. Însă nu le exclud, mai conspirate la faza preelectorală şi chiar electorală. Şi evident, vor coaliza în cazul în care va fi o coaliţie convenabilă acestui partid. De PLDM vorbim, de Filat şi Voronin. Evident, că o parte din actualii părtaşi, soratnici ai lui Filat, îl vor părăsi, aşa cum a fost părăsit Iurie Roşca. Evident că asta va exploada acest partid, dar nu are importanţă. În politică importantă este puterea. Eşti la putere, eşti cineva. Nu eşti la putere, şezi şi comentezi de după gard. Şi Vladimir Voronin, mi se pare mie, că în această situaţie, până a distruge Alianţa Filat, Vladimir Voronin nu prea avea variante. Astăzi el are alternative. Vladimir Nicolaevici poate să-l încălzească, să-l întoarcă la matcă pe Lupul ăst tânăr: vină, băieţel, acasă. Că o greşit şi tata, şi tu nu ai fost chiar cum se cade. Vladimir Nicolaevici are şanse şi posibilitate să discute liber astăzi cu Urechean. Cu Diacov evident, care, de când îl ştim noi pe Diacov, întotdeauna a fost un mare maestru să găsească o barcă, sau o bărcuţă cu care să ajungă în Parlament. Pentru că de câte ori a fost de sine stătător n-a mai nimerit în Parlament. Deci, Vladimir Voronin are de ales între Filat, Lupu, Urecheanu, Stepaniuc, Ţurcanu. Poate să-i refuze lui Stepaniuc, că l-a trădat. Dar nu-l va refuza pe Filat, ş.a.m.d.

Europa Liberă: Îl întreb pe Anatol Plugaru-cetăţeanul: ce schimbări a sesizat pe parcursul acestui an de guvernare liberal-democrată?

Anatol Plugaru: „Se răsuflă mai liber. Este un aer mai curat în ceea ce ţine de condiţiile de realizare a drepturilor şi intereselor legale ale cetăţenilor. Asta se vede. Este mai multă libertate. Dar nu văd mai multă ordine. Dar nu văd realizarea nici măcar a uneiea din promisiunile fundamentale, făcute de această Alianţă. Ni s-a spus că miliardarii, miliardele vor fi întoarse. Zero. Ni s-a spus că vom afla vinovaţii de la 7 aprilie. Zero. Ni s-a spus, că vom afla pe cei, care au falsificat şi au votat zeci de mii de morţi. Ni s-a spus că va fi lichidat acest monopol asupra cărnii. Nimic. Zero. Şi aşa mai departe, ş.a.m.d. În schimb, am văzut o întrecere de dimineaţa până seara în faţa camerelor de luat vederi, care şi câţi mai mulţi copii ţine în braţe, cîini ţine în braţe, care se va ridica la turnic acolo, care va fi mai trist, uitându-se pe terasa asta a helicopterului, care va arăta mai trist şi mai îndurerat.”

Europa Liberă: La fiecare sfârşit de săptămână merg şi eu într-o localitate mai departe de Chişinău. Şi unii din oameni spun că ei mai aşteaptă economic să fie rezolvate problemele, dar nu se pot împăca cu gândul, că merg în instanţă şi nu găsesc dreptate.

Anatol Plugaru: „Altă promisiune fundamentală – reformă în justiţie. A trecut un an. Este adevărat că nu-i uşor, şi nu numai acolo. E forte greu. Dar merge, când ai înţelegere. Când ai decizie politică în ţară, în general, se instaurează un climat de luptă împotriva acestei mafii, acestor criminali. Dar atunci, când nu am văzut nimic, nici un rezultat într-un an de zile, este clar. Da adă-ţi aminte că eu anul trecut am zis că nu că zece dosare, un dosar măcar nu vor avea într-un an de zile. Uite, se termină anul, nici unul cu sentinţă intrată în vigoare, irevocabilă.”

Europa Liberă: Multe sunt în instanţa de judecată.

Anatol Plugaru: „Asta nu e rezultat. Majoritatea o să plesnească în această instanţă. Vorbim de un act de justiţie finalizat, când avem o sentinţă intrată în vigoare irevocabilă. Atunci, din acel moment numai.”
XS
SM
MD
LG