Linkuri accesibilitate

“România are nevoie urgent de alte partide” (Adevărul)


Ce se conturează în PDL: 3 doctrine sau 3 gășcuțe? (Evenimentul zilei)

Intr-un interviu din Romania libera, consilierul prezidential pentru probleme de securitate nationala, Iulian Fota se refera si la campania din presa straina impotriva Romaniei pe motiv ca acorda prea lejer pasapoarte moldovenilor. Interlocutorul Sabinei Fati deplange dezinformarile din acele articole, dar mai ales modul in care presa din Romania a ales sa mediatizeze acest lucru. “Presa n-ar trebui sa tina partea strainilor, semnificatia nationala a problemei ridicate nefiind chiar atat de greu de inteles” – remarca Iulian Fota. Consilierul prezidential admite ca serviciile secrete ruse ar putea fi mai prezente acum in presa de la Bucuresti, tocmai pentru ca este o presa “influenta si foarte incisiva”.

Un recent sondaj de opinie a gasit ca 41% dintre romani l-ar vota ca presedinte pe Nicolae Ceausescu. Jurnalistul Grigore Cartianu, de la Adevarul, explica acest lucru prin lipsa de alternativa politica fata de actuala putere, in conditiile in care presedintele Traian Basescu nu mai poate candida dupa al doilea mandat. “Romania are nevoie urgent de alte partide si de alti lideri politici” , este constatarea comentatorului.

Evenimentul zilei atesta ceea ce au mai bagat si altii de seama: in interiorul Partidului Democrat Liberal, mai precis in jurul Elenei Udrea, se pregateste o platforma crestin-democrata. Ea ar urma sa fie formulata de ministrul de externe Teodor Baconschi si sa intre in competitie cu platforma liberala si eventual cu una conservatoare, la alegerile interne care vor avea loc anul viitor. Potrivit Evenimentului zilei, ministrul de interne Vasile Blaga, premierul Emil Boc si, din umbra, chiar presedintele Traian Basescu consimt la acest proiect. Singura voce care se indoieste pe fata este parlamentarul PDL Sever Voinescu. El se teme ca pana la alegerile pentru viitorul presedinte al PDL, in partid s-ar putea contura nu trei posibile doctrine, ci “trei gascute”.

Si in Romania libera se discuta subiectul. Cristian Ghinea spune ca scaderea popularitatii PDL lasa un loc gol pe dreapta esichierului politic. Cum in Europa de Est ultimele alegeri au adus victoria unor formatiuni noi, de tip liberal pro-piata, asa ar trebui sa se intample si in Romnaia. Unde insa, arata comentatorul, liberalii sunt blocati in ura fata de Basescu. In aceste conditii, ori PDL se reinventeaza credibil, ori va aparea o noua formatiune politica de dreapta.
XS
SM
MD
LG