Linkuri accesibilitate

„Suntem hotărâţi să contribuim la reluarea negocierilor în formatul 5+2”


Guido Westerwelle
Guido Westerwelle

Ministrul de externe german Guido Westerwelle evită să spună care ar fi șansele staționării unor trupe de pace UE în Transnistria, dar subliniază oportunitatea reluării tratativelor








Europa Liberă: Multstimate domnule vicecancelar, cum explicaţi faptul, că armata sovietică s-a retras mai uşor de pe teritoriul Germaniei, dar acum Moscova cu atâta înverşunare se opune retragerii trupelor militare ruse staţionate anticonstituţional în estul Republicii Moldova, chiar şi daca există decizia summitut-lui OSCE de la Istanbul din 1999, unde Rusia s-a angajat să părăsească zona transnistreană?

Guido Westerwelle: „Fără să fac comparaţii istorice, decizia este întotdeauna să privim înainte. În opinia noastră este hotărâtor ca în acest proces de reglementare transnistreană toate părţile implicate să se aşeze cu un nou suflu constructiv la masa de negocieri. În 2007 lucrările formatului 5+2 au fost îngheţate. De atunci batem pasul pe loc. Suntem hotărâţi să contribuim la reluarea negocierilor în formatul 5+2. Vom contribui la acest lucru şi a sosit un moment deosebit în acest sens.”

Europa Liberă: Domnule vicecancelar, ce şanse sunt ca trupele actuale să fie înlocuite cu forţele de menţinere a păcii sub egida Uniunii Europene?

Guido Westerwelle: „Consider că este o chestiune destul de complicată şi destul de sensibilă, este important să contribuim la reluarea negocierilor în formatul 5+2, să facem tot posibilul ca această reluare să se întâmple cu adevărat”.


Vlad Filat: „ Acesta este un obiectiv al nostru, care este prevăzut şi în programul de activitate a Guvernului. A trecut o perioadă de timp, acest obiectiv este sprijinit practic de toţi actorii implicaţi în acest proces de reglementare. Dacă este să privim atent şi declaraţiile preşedinţilor Federaţiei Ruse şi al Ucrainei, care vorbeşte despre acest lucru. Însă schimbarea statutului misiunii de pacificare prezente va fi o decizie luată de întreg formatul şi ceea ce spunea şi domnul vicecancelar, pentru a ajunge la o atare situaţie trebuie să începem prin a porni acest proces de negocieri. Vreau încă o dată să adunc sincere mulţumiri Germaniei pentru sprijinul care ni-l oferă, pentru acţiunile care le întreprinde, pentru ca acest proces de negocieri să înceapă în formatul 5+2, aşa cum a şi fost asumat de către toate părţile.”
XS
SM
MD
LG