Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: La drum cu Amalia


Satelitul GPS văzut de un artist
Satelitul GPS văzut de un artist

Un prieten m-a acuzat că sînt un om care se opune progresului și că nu îmi dau seama cît de perfecționat este sistemul GPS al Amaliei.


Dan Alexe, acum, despre o poveste de dragoste platonică, aproape shakespeariană, pentru... Amalia, în Jurnalul său de Corespondent.

Mergind recent la Bucuresti, am rugat un prieten sa ma duca undeva cu masina. Cind mi-a confirmat ca e liber si poate, l-am intrebat daca stie drumul si mi-a raspuns ca nu, dar ca „lasa ca stie Amalia“. Credeam ca o sa-si aduca nevasta, sau iubita, sau ca mijloceste vreo intalnire pentru mine... Amalia s-a dovedit insa a fi vocea dispozitivului GPS de navigare prin satelit.

Prietenul meu era practic indragostit de Amalia. Mai intai mi-a explicat in detaliu calitatile vocii ei, voce pe care eu o gaseam extrem de enervanta si monotona si care foarte des pocea cuvintele romanesti. Ca sa ma convinga, mi-a pus si alte voci: morocanosul James, care dadea indicatii cu un accent bucurestean atroce, sau una pe care el o botezase Tanti Justina, pentru felul in care avertiza cu un ton mamos ca masina o luase razna.
Amaliei insa, prietenul meu ii gasea ceva foarte sexy in voce si de cateva ori chiar a cotit-o in mod intentionat pe drumuri nepotrivite numai pentru a o auzi cum insista, rârâind putin frantuzeste: „prrrima la drrreapta“.

Amalia ne-a bagat prin sensuri interzise si pe strazi care erau in lucru, numai ca ea nu stia asta si insista sa o tinem inainte si sa fortam barajul santierului. Prietenul meu chiar s-a certat cu ea si la un moment dat a vrut sa o loveasca.

De mine uitase cu totul, iar cind l-am intrebat de ce nu se uita pe harta s-a suparat si mi-a spus ca nu inteleg nimic. Amalia e perfecta - de vina e nenorocita de primarie a Bucurestiului care pune santiere unde ii vine, cind ii vine!... M-a acuzat ca sint un om care se opune progresului si ca nu imi dau seama cit de perfectionat este sistemul GPS al Amaliei fata de cel - mult mai primitiv - pe care el il are in telefonul inteligent, de tip iPhone, pe care bunul om il tinea intre genunchi cind conducea si la care se uita din cind in cind sa vada daca a primit vreun email.

Apoi, mi-a mai zis el, Amalia ii tine de urat cind conduce noaptea singur... singur, pentru ca nevasta vie si adevarata il lasase de curind.

L-am intrebat daca nu cumva isi lua iPhonul noaptea in pat, si mi-a zis mirat ca da... daca cumva primeste noaptea vreun email urgent?... Am vrut atunci sa ma abtin de la vreun comentariu, dar pina la urma i-am zis ca dupa parerea mea nevasta-sa fusese geloasa pe Amalia... Mai intai a banuit ca glumesc, dar vazindu-mi figura serioasa a dat si el din cap ca asa este. Tocmai ajunseseram la destinatie, dar Amalia continua sa insiste incapatanata ca trebuie sa o luam pe „prrrima la drrreapta“...
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG