Linkuri accesibilitate

Șanse minime de reluare a transportului feroviar pe ruta Chișinău - Odesa


Circulaţia feroviară pe porţiunea transnistreană de cale ferată, cu o lungime de 42 km, a fost sistată în anul 2006







In ce conditii locuitorii RM de pe ambele maluri ale Nistrului ar putea avea o cursă de tren spre Odesa, pe porţiunea transnistreană desprinsă acum şase ani din reţeaua administrată de Calea Ferată a Moldovei? O propunere avasată de experţii europeni din grupul ce negociază pe marginea măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol prevede crearea unei companii moldoveneşti cu sediul în regiunea transnistreană care să gestioneze cursa. Propunerea este pe placul transnistrenilor, însă, se pare, nu şi a Chişinăului.

Citat de o agenţie de presă rusească, Serghei Marţinko, şeful întreprinderii care administrează porţiunea transnistreană de cale ferată desprinsă în 2004 de la Calea Ferată a Moldovei, a declarat că Tiraspolul acceptă schema propusă de UE. Potrivit propunerii, gestiunea cursei ar putea fi încredinţată unei companii moldoveneşti cu sediul în stînga Nistrului, care ar încheia contracte atît cu Calea Ferată a Moldovei, cît şi cu întreprinderea transnistreană. Confruntat cu o înrăutăţire continuă a situaţiei financiare a gospodăriei feroviare din Transnistria, Serghei Marţinko vede în această propunere o soluţie de compromis care ar plasa pe un plan secundar problemele din relaţiile dintre cele două întreprinderi.

Solicitat de noi, vice-ministrul transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Valeriu Ciubuc ne-a spus însă că Chişinăul nu a luat încă o decizie pe marginea acestei propuneri, pentru că ea ridică mai multe semne de întrebare. Două ar fi esenţiale, precizează vice-ministrul: problema recunoaşterii, prin semnarea unor acorduri, a unei entităţi transnistrene, lucru inaceptabil pentru Chişinăul oficial; şi problema securităţii traficului pe porţiunea transnistreană.

Valeriu Ciubuc: „Propunerea lor (a transnistrenilor) de a deschide transportul de pasageri pe cursa Chişinău-Odesa nu este cea mai necesară, întrucît este acoperită în mare parte de transportul auto şi ne-ar interesa mai mult transportul de mărfuri, dar e binevenită şi asta. Totuşi, nu este posibil să se accepte semnarea unui contract cu o companie pe care nu o recunoaştem şi cu un patrimoniu în litigiu. De aceeea, ceea ce propunem noi este să facem o filială a Căii Ferate din Moldova, căreia îi oferim toată asistenţa necesară şi evităm astfel problemele politice. Partea transnistreană nu este însă de acord.”

Acum pe teritoriul regiunii circulă un singur tren de pasageri - cel de pe traseul Moscova-Chişinău-Moscova - şi trenurile marfare de tranzit care aparţin Rusiei şi Ucrainei. Exportul mărfurilor pe calea feroviară, atît transnistrene, cît şi moldoveneşti, se realizează numai prin Moldova, ocolind regiunea.
Asta, spune analista economică de la Chişinău, Galina Şelari, director executiv al Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme din Moldova, aduce prejudicii enorme business-ului de pe ambele maluri ale Nistrului.

Galina Șelari: „Mărfurile agenţilor economici din sud parcurg 500 de km în plus după sistarea circulaţiei pe această porţiune – iar asta e 5-7 dolari în plus pe tonă – cheltuieli de transport. E vorba de sume enorme. Dacă s-ar relua transportul de pasageri spre Odesa, am putea spera şi la reluarea transportului de mărfuri”.

Iată însă ce crede analistul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenco, despre avantajele unei posibile reluari a circulaţiei feroviare de pasageri pe segmentul transnistrean: „Ar fi foarte bună o astfel de decizie, mai ales după ce Ucraina a redus traficul auto spre Odesa, de la 23 la 7 curse zilnice. În perioada de vară, ar fi o salvare pentru locuitorii zonei care merg la odihnă pe litoralul ucrainesc. Asta ar demonstra eficienţa măsurilor de încredere şi ar îmbunătăţi totodată situaţia financiară a întreprinderii transnistrene de gestionare a căii ferate.”

Ambii experţi cred însă puţin probabilă atingerea unui consens între cele două părţi în chestiunea vizată. Circulaţia feroviară pe porţiunea transnistreană de cale ferată, cu o lungime de 42 km, a fost sistată în anul 2006, după ce cu doi ani mai devreme Tiraspolul şi-a fondat o proprie companie feroviară şi a revendicat patrimoniul acesteia, aparţinînd pînă atunci Caii Ferate a Moldovei.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG