Linkuri accesibilitate

Sondajele IRES și IMAS - Filat și Lupu în topul opțiunilor electoratului


Petru Bogatu
Petru Bogatu

În privința partidelor, Petru Bogatu constată o polarizare pe stânga în jurul Partidului Comunistilor, cu o scădere nesemnificativă, și pe dreapta în jurul PLDM

Prim-ministrul Vladimir Filat se afla pe primul loc in topul increderii personalitatilor politice din Republica Moldova, iar viitorul Parlament ar putea sa fie alcatuit din patru formatiuni politice. Cel putin, asa arata rezultatele sondajului realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, prescurtat IRES, impreuna cu Fundatia Est-Europeana. Astfel, premierul s-ar bucura de increderea a 56% din populatie, fiind urmat de presedintele Partidului Democrat Marian Lupu cu 51% si de primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca cu 43%. Fostul presedinte Vladimir Voronin se afla pe locul cinci, dupa actualul presedinte interimar, Mihai Ghimpu.

Daca duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, atunci, potrivit rezultatelor sondajului IRES, in Parlament ar accede patru partide: PCRM acumuland 26.4% din voturile alegatorilor, la o distanta mica PLDM cu 22,4%, urmat de Partidul Democrat 7,3%, al patrulea partid fiind cel liberal cu 5,8%.

Topul increderii arata insa diferit conform unui alt sondaj realizat recent de IMAS, unde Vladimir Filat se afla pe locul doi cu 39%, fiind depasit de Marian Lupu, care s-ar bucura de increderea a 42% din populatie. Potrivit datelor prezentate pe 10 mai, Parlamentul de asemenea va fi format din patru partide, insa diferenta intre Partidul Comunistilor si PLDM este mai mare. Partidul Comunistilor ar acumula 28%, Partidul Liberal Democrat 16,5%, Partidul Democrat 8,6 %, iar Partidul Liberal 4,9 %.

Expertul politic Petru Bogatu spune ca aceste diferente nu sunt semnificative, poate doar in ce priveste Partidul Liberal Democrat, desi tendintele raman aceleasi si se rezuma la o polarizare a electoratului pe stanga in jurul Partidului Comunistilor, cu o scadere nesemnificativa, si pe dreapta in jurul PLDM.

Petru Bogatu: Estimarile care s-au facut anterior in privinta PLDM-ului stabileau ca acesta poate conta pe electorat de centru-dreapta si chiar centru-stanga, care au avut optiuni diferite pentru PD, PL, AMN. Probabil pentru ca Vlad Filat este prim-ministru, el este mereu in fata, iese la rampa, a reusit sa articuleze un discurs echilibrat, pe toate gusturile electoratului democratic.

Analistul mai spune ca datele reflectate in sondaj ar putea crea anumite gelozii politice in cadrul aliantei. Petru Bogatu: Mi se pare ingrijorator faptul ca celelalte partide scad destul de repede in intentiile de vot. Cred ca acest lucru nu este tocmai bun, pentru ca poate crea tensiuni in cadrul aliantei, poate rupe echilibrul care este in alianta. El s-a mentinut in fond pentru ca ponderea partidelor componente ale partidelor era aceeasi, poate doar cu exceptia AMN-ului.

La sondaj au participat 1500 de respondenti, cu varsta de peste 18 ani, iar marja de eroare este de +/- 2,6%.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG