Linkuri accesibilitate

„Nimic nu se va mișca fără presiuni din partea Rusiei”


Ernest Vardanean
Ernest Vardanean

Irina Vardanean intenționează să angajeze un avocat din Rusia care să-l apere de jurnalistul arestat la Tiraspol sub acuzația de „înaltă trădare”


Europa Liberă: Zilele trecute l-aţi văzut pe soţul dv., a doua oară din momentul în care a fost arestat. Ce ne puteţi spune despre condiţiile de detenţie şi starea lui?

Irina Vardanean: Întîlnirea a avut loc noaptea, pe la 22 şi jumătate, şi doar atunci se terminase interogatoriul început dimineaţa. Starea lui nu mi-a plăcut. Urme evidente de violenţă n-am văzut, ceea ce mi se pare firesc, că în caz contrar n-ar fi fost permisă această întîlnire, dar a avut un comportament nespecific lui. Prima dată cînd ne-am întîlnit era din cale afară de agitat. A doua oară, dimpotrivă, era foarte pasiv, abătut, obosit. Nu ştiu ce să cred – că e vorba de presiuni sau de influenţa unor preparate psihotrope. Nu ştiu. Ce pot să vă spun este că se simte prost şi a slăbit foarte tare.

Europa Liberă: L-aţi rugat pe prim-ministrul Vlad Filat să vă ajute să contractaţi un avocat din Federaţia Rusă. De ce credeţi că asta ar putea ajuta?

Irina Vardanean: Am primit un refuz oficial de la ministrul securităţii transnistrean în care se spune că în legătură cu caracterul secret al anchetei, nu poate accepta ca pe Ernest să-l apere un avocat din Republica Moldova. Pentru Transnistria, Rusia este singura autoritate. Toată lumea ştie asta. Sper că va ajuta. Dar nu exclud că acelaşi argument, al secretului anchetei, ar putea fi utilizat şi pentru refuzul de a accepta un avocat rus. Dar vreau cel puţin să încerc. Trebuie să fac ceva. Cum aşa, să fie judecat fără să fie apărat eficient. Cel puţin să punem autorităţile transnistrene în situaţia să dea explicaţii Federaţiei Ruse.

Europa Liberă: Pe internet a apărut un mesaj care ar aparţine soţului dumneavoastră şi care ar fi fost transmis pe cale verbală printr-un gardian. Se spune că aţi fi şi dumneavoastră ţinta unor presiuni, că aveţi nevoie de sprijin, că el este bătut şi somat să-şi recunoască vina.

Irina Vardanean
: Eu nu pot să confirm cu toată certitudinea că i-ar aparţine. Dar simt că situaţia descrisă în acest mesaj este foarte asemănătoare cu cea a lui Ernest. În ce priveşte presiunile asupra mea, directe nu sunt, dar după întîlnirea cu premierul Filat, superiorii de la servici mi-au cerut să-mi iau concediu din cont propriu. Am simţit că sunt nemulţumiţi. Singurul sprijin pe care contez este ca Ernest să fie eliberat şi toate aceste abuzuri să înceteze.

Europa Liberă: Ce acţiuni credeţi că sunt necesare pentru ca asta să se întîmple?

Irina Vardanean: Pînă nu vor exista presiuni din partea autorităţilor ruseşti asupra celor de la Tiraspol, eu cred că nimic nu se va mişca. Cel puţin aşa înţeleg eu situaţia. Pentru că oricît de multe scrisori n-aş scrie şi oricui nu m-aş adresa, nu există nici un rezultat. M-am adresat personal preşedintelui rus, mai multor organizaţii internaţionale, şi rudele din Armenia au făcut demersuri pe lîngă autorităţile de acolo, dar deocamdată toate au rămas fără rezultat.
XS
SM
MD
LG