Linkuri accesibilitate

Cazul lui Ernest Vardanean în atenţia Curţii Europene a Drepturilor Omului


Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Strasbourg, Franţa.
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Strasbourg, Franţa.

Misiunile occidentale acreditate la Chişinău cer respectarea drepturilor legale ale jurnalistului arestat pe 7 aprilie la Tiraspol, în timp ce Chişinăul susţine că detenţia lui Vardanean compromite administraţia transnistreană.

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri. 15 minute cu Radio Europa Liberă.

Începem, cu un buletin de ştiri cu principalele evenimente ale săptămânii trecute, prezentat de colega mea, Diana Răileanu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ambasada Statelor Unite la Chişinău şi-a exprimat din nou „profunda îngrijorare” în legătură cu arestarea jurnalistului Ernest Vardanean la Tiraspol şi ţinerea lui în detenţie. Ambasada americana “cere insistent autorităţilor din regiunea transnistreană să respecte standardele internaţionale ale drepturilor omului şi drepturile legale” ale lui Vardanean”. Într-un comunicat de presă al ambasadei se mai spune că, împreună cu Uniunea Europeană, Statele Unite sunt îngrijorate de problema mai largă a intimidărilor la care sunt supuşi reprezentaţii societăţii civile în stânga Nistrului.

La rândul său, reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, a declarat că arestarea lui Vardanean, acuzat de spionaj şi înaltă trădare, încalcă drepturile omului şi poate afecta eforturile de sporire a încrederii între cele două maluri ale Nistrului.

Vicepremierul moldovean Victor Osipov crede că arestarea jurnalistului a fost o greşeală a autorităţilor de la Tiraspol, care le-ar fi adus un imens prejudiciu de imagine. Mai multe, în cadrul emisiunii.

70 de militari moldoveni din Garda de Onoare a Armatei Naţionale vor participa la parada militară de 9 mai pe Piaţa Roşie de la Moscova. Preşedintele interimar Mihai Ghimpu a spus că a acceptat trimiterea militarilor moldoveni la paradă în urma presiunilor celorlalţi lideri din Alianţa pentru Integrarea Europeană. Mihai Ghimpu a repetat că participarea militarilor moldoveni este controversată, din moment ce Rusia menţine trupe în Republica Moldova contrar voinţei Chişinăului, iar al doilea război mondial a avut efecte complexe asupra locuitorilor Moldovei.

Fostul lider kirghiz răsturnat de la putere pe 7 aprilie spune că nu planifică să revină în ţară ca preşedinte. Refugiat la Minsk, Kurmanbek Bakiev a mai acuzat noul guvern kirghiz că nu şi-ar ţine promisiunea de a-i proteja membrii familiei. Guvernul interimar de la Bişkek susține că fostul preşedinte trebuie să revină pentru a fi judecat în legătură cu violenţele de pe 7 aprilie soldate cu peste 80 de morţi.

Două regiuni din vestul Ucrainei s-au pronunţat pentru procedura de demitere a preşedintelui Victor Ianucovici din cauza înţelegerii controversate cu Rusia să prelungească staţionarea flotei ruse în Crimea până în 2042. Parlamentele locale din regiunile Lviv şi Ternopil au adoptat două rezoluţii, cerînd demiterea preşedintelui ucrainean. Opoziţia pro-occidentală intenţionează să organizeze proteste în faţa parlamentului de la Kiev.

Armenia a suspendat procesul de ratificare a acordului vizând normalizarea relaţiilor cu Turcia. Acordul a fost semnat în octombrie şi prevedea reluarea relaţiilor diplomatice şi deschiderea graniţei comune – după decenii de tensiune între cele două ţări. Ratificarea a fost tergiversată de parlamentele ambelor părţi. Un motiv este insistenţa Armeniei ca Turcia să recunoască drept genocid, uciderea armenilor din Imperiul Otoman, la începutul secolului trecut. Un alt motiv este sprijinul pe care Turcia îl acordă Azebaidjanului în conflictul cu Armenia privind regiunea separatistă Nagorno Karabach.

Asociaţia companiilor aeriene internaţionale a declarat că suspendarea zborurilor pricinuită de erupţia vulcanului din Islanda a produs pierderi de aproape 2 miliarde de dolari. Aproape toate aeroporturile din Europa au fost redeschise, dar companiile aeriene au încă probleme cu zborurile anulate anterior şi cu redirecţionarea calatorilor.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Radu Benea: Mulţumesc, Diana. Mai multe ştiri, analize şi comentarii găsiţi pe pagina noastră de Internet.

Doamnelor şi domnilor, cum aţi auzit la ştiri, săptămâna trecută au continuat să răsune apeluri în sprijinul eliberării jurnalistului independent de la Tiraspol Ernest Vardanean, arestat de serviciile speciale pe data 7 aprilie. Autorităţile transnistrene continuă să păstreze tăcere. Rămân necunoscute şi faptele concrete ce-i sunt incriminate, în afară de învinuirea oficială de „înaltă trădare”. Până în prezent, familia lui Ernest nu are acces la el şi nici avocaţii pe care şi i-a ales. În legătură cu aceasta, dar şi cu neadmiterea avocaţilor şi a jurnalistului Ernest Vardanean la şedinţele de judecată şi-au exprimat din nou îngrijorarea ambasadele occidentale acreditate la Chişinău.

Despre cum sunt văzute din exterior şi în particular de la Moscova ultimele evoluţii în cazul jurnalistului arestat la Tiraspol, discutăm astăzi cu invitatul nostru, jurnalistul şi analistul politic Vladimir Soloviov de la publicaţia moscovită Kommersant. Vladimir, spuneţi-ne mai întâi ce credeţi dumneavoastră referitor la cazul Vardanean.

Vladimir Soloviov
Vladimir Soloviov: „Autorităţile transnistrene au trecut de limitele admise, arestându-l pe jurnalistul Vardanean. Atitudinea lor faţă de jurnaliştii independenţi nu a fost nicicând prea bună, dar, totuşi, nu s-a ajuns niciodată la arestări, mai ales pe acuzaţii atât de grave ca „înalta trădare”. Cu atât mai mult, cu cât situaţia este netransparentă. Nici până acum nu-i clar în ce constă această trădare şi cum anume jurnalistul Ernest Vardanean a trădat republica moldovenască nistreană? Cui şi ce fel de informaţie a furnizat şi, cel mai important, de unde o lua? Pentru că, dacă anumiţi cinovnici transnistreni, care se întâlneau cu Vardanean, îi comunicau informaţii care sunt un secret de stat, atunci crima au săvârşit-o ei, căci anume ei au obligaţia de a păstra secretul de stat, şi nu el. El, ca jurnalist, chiar dacă a primit o anumită informaţie secretizată, este obligaţia lui profesională, este munca lui să obţină şi să difuzeze informaţii. Este puţin probabil să le fi dobândit în scopuri personale, fiind jurnalist, iar cei care se întâlneau cu el, probabil că îşi dădeau foarte bine seama că discută cu un jurnalist, asta însemnând că informaţiile comunicate vor fi făcute publice într-un fel sau altul”.


Radu Benea: Vladimir, să amintim numai ascultătorilor noştri că săptămâna trecută, revenit dintr-o vizită la Bruxelles, vicepremierul moldovean Victor Osipov de asemenea a remarcat lipsa de argumente pentru arestarea lui Ernest Vardanean. Mai mult, el a spus că ţinerea în arest a jurnalistului ar fi, de fapt, o capcană pentru Transnistria, pentru că asta compromite autorităţile şi serveşte motive în plus celor care spun că la Tiraspol există un regim odios, ş.a.m.d. Haideţi să ascultăm declaraţia vicepremierului Osipov, după care vom continua discuţia.

Victor Osipov
Victor Osipov: „Concluzi noastră este că dacă cineva a instrumentat această operaţie a făcut-o inclusiv pentru a compromite actualul regim de la Tiraspol şi liderul administraţiei de la Tiraspol. Eu sper că ei vor înţelege că au căzut în această capcană şi sper foarte mult că ceea ce Igor Smirnov a vorbit la întâlnirea cu ambasadrorul american - despre faptul că el va asigura garantarea drepturilor şi a tratamentului uman lui Ernest Vardanean - se va întâmpla. Şi dacă acest lucru se va întâmpla, rezultatul lui poate fi unul singur: constatarea faptului că lipseşte orice temei pentru o asemenea acuzaţie absurdă, constatarea lipsei de componentă a infracţiunii, - din punctul nostru de vedere, - pentru că Ernest Vardanean nu face parte nici dintr-o structură oficială a Tiraspolului, astfel încât să poată fi acuzat că a trădat o asemenea structură. Deci, acesta ar trebui să fie rezultatul: reconsiderarea argumentelor iniţiale, de către cine le-a adus, şi eliberarea deţinutului”.


Radu Benea: a declarat Victor Osipov, vicepremierul pentru reglementarea transnistreană.

Vladimir, săptămâna trecută ambasada Statelor Unite şi alte misiuni occidentale acreditate la Chişinău şi-au exprimat în mod repetat îngrijorarea faţă de încălcarea drepturilor legale a jurnalistului Ernest Vardanean, în particular a dreptului de a-şi alege avocatul şi la un acces neîngrădit la justiţie. Aş aminti, în context, şi declaraţia anterioară a ambasadorului rus Valerii Kuzmin, care a declarat, de asemenea, că arestul şi alte măsuri represive nu sunt cele mai indicate metode de lucru cu jurnaliştii. Iată, cum aţi aprecia dvs îndeosebi reacţiile oficiale care au fost până acum?

Vladimir Soloviov
Vladimir Soloviov: „În acest caz, vedem o coincidenţă a poziţiilor Rusiei, Occidentului şi a Moldovei. Pentru că este greu să contrazici ceea ce au declarat în mod univoc ambasadorul Kuzmin şi organizaţiile internaţionale cu mare autoritate şi anume că aşa ceva este inadmisibil. Cu alte cuvinte, în cazul lui Vardanean există un consens, ceea ce se întâmplă destul de rar în probleme vizând reglementarea transnistrenă. Toţi au o părere foarte clară că nu se procedează aşa. Nimeni nu a pronunţat cuvântul ilegal, dar, oricum, într-un fel sau altul, această decizie a autorităţilor transnistrene a fost condamnată”.


Radu Benea: şi atunci, ce motive ghidează autorităţile transnistrene în decizia de a-l ţine în detenţie pe jurnalistul independent Ernest Vardanean?

Vladimir Soloviov: „Sunt greu de înţeles şi motivele, şi scopurile urmărite de Tiraspol, ca şi pericolul pe care l-ar fi reprezentat Vardanean pentru Transnistria. Dar acum se poate spune cu siguranţă că arestarea jurnalistului le-a adus autorităţilor transnistrene numai probleme, inclusiv în procesul de negocieri. Pentru că acum va fi greu de spus că în Transnistria există stat de drept, unde sunt respectate drepturile omului, aşa cum se prezentau lucrurile mai înainte. Acum există un precedent: a fost arestat un jurnalist şi pus sub cea mai gravă învinuire, riscând să stea după gratii de la 12 până la 20 de ani. Acum va îi fi foarte greu şi lui Igor Nicolaevici Smirnov, şi altora de la Tiraspol să pretindă la o imagine bună, în timp ce joacă atât de prost. Şi cu atât mai mult, să pretindă că Transnistria merită să fie recunoscută, în timp ce acolo se întâmplă asemenea lucruri. Deci, ei au depăşit anumite limite, pe care nu-şi permiteau înainte să le treacă. Acum însă, nu ştim deocamdată de de, dar şi-au permis. Lipsa de transparenţă, de asemenea, este în detrimentul autorităţilor transnistrene. Nu se ştie în ce constă învinuirea, la modul concret. Nimeni nu explică nimic. La şedinţele de judecată nu sunt admişi nici jurnaliştii. Nimic nu e clar aici. Dar este clar însă un alt lucru şi anume că un jurnalist tânăr, care lucra pentru mass-media din Chişinău, a nimerit după gratii. Iar asemenea exemple, când transnistreni care locuiesc în Transnistria şi au cetăţenia transnistreană lucrează pentru presa din Moldova şi chiar din Rusia sunt mai mult decât suficiente. Şi, acum ce va urma? Vor fi toţi puţi sub aceeaşi învinuire? Dacă cineva s-a făcut vinovat, atunci ni se explice de ce, dacă nu – atunci, să fie eliberat!”

Radu Benea: opinia jurnalistului şi politologului Vladimir Soloviov de la ziarul Kommersant din Moscova.

Săptămâna trecută, cazul lui Ernest Vardanean, jurnalistul independent de la Tiraspol arestat pe 7 aprilie de securitatea transnistreană sub acuzaţia de înaltă trădare - a ajuns în atenţia Curţii Europene a Drepturilor Omului. În lipsa oricăror căi efective de acces la justiţie în regiunea transnistreană, avocaţii lui Vardanean au depus o plângere la CEDO, în care se reclamă privarea ilegală de libertate a jurnalistului şi violarea dreptului la libertatea de expriare, ţinând cont că Ernest Vadanean, ca jurnalist, a exprimat de mai multe ori puncte de vedere critice la adresa autorităţilor Transnistriei. Mai multe amănunte am încercat să aflăm de la Doina Ioana Străisteanu, unul din cei patru avocaţi de la organizaţia PromoLex, care îi vor reprezenta pe Ernest Vardanean şi soţia sa, Irina, la CEDO.

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, Strasbourg, Franţa
Doina Ioana Străisteanu: „În plângerea către Curte se reclamă violarea dreptului la libertate şi siguranţă şi anume prin faptul că persoane private şi neîmputernicite l-au privat pe Ernest Vardanean de libertatea sa şi îl ţin în detenţie în locuri private, care nu fac parte din sistemul instituţiilor penitenciare a Republicii Moldova. De asemenea, reclamăm şi violarea dreptului la libertatea de exprimare, în legătură cu faptul că Ernest Vardanean este jurnalist şi a publicat sub pseudonime mai multe articole usturătoare pentru regimul, pentru grupul separatist din regiunea transnistreană. Avem dubii rezonabile în ceea ce priveşte învinuirea adusă lui Ernest Vardanean şi anume în „înaltă trădare de patrie”. Considerăm că acest grup separatist nu poate să-şi asume competenţa unei autorităţi de stat şi să înainteze astfel de învinuire. De aceea, solicităm eliberarea lui necondiţionată, acces la el pentru noi, avocaţii, acces la care nu am avut până în prezent”.


Radu Benea: procuratura generală a anunţat că procuratura Bender a deschis un dosar penal pe faptul privării ilegale de libertate a lui Ernest Vardanean. S-a făcut acest lucru la solicitarea rudelor? Aveţi amănunte în legătură cu acest fapt?

Doina Ioana Străisteanu: „Irina Vardanean, soţia lui Ernest Vardanean a depus o plângere pe faptul reţinerii soţului său imediat a doua zi după ce acesta a fost reţinut. Noi ca avocaţi am intrat în dosar puţin mai târziu şi am adresat o plângere similară la 19 aprilie anul curent, din numele Irinei şi lui Ernest Vardanean, în care am solicitat, adevărat, să deschidă urmărirea penală pe faptul privării lui ilegale de libertate şi pe faptul asumării şi abuzării unei poziţii oficiale, cum sunt cea de procuror, anchetator, judecător şi altele a celor care activează actualmente în regiunea secesionistă Transnistria. Ne bucură faptul că a fost deschisă această urmărire penală”.

Radu Benea: Cum credeţi că va evolua în continuare cauza lui Ernest Vardanean, ţinând cont că nu aveţi acces la justiţie în regiunea transnistreană ? Va fi pledată numai de avocatrul desemnat din oficiu?

Doina Ioana Străisteanu: „Nu este o situaţie simplă, deloc. Noi lucrăm cu avocaţii în regiune. Pe dosarul lui Ernest Vardanean este depus mandatul colegului meu Alexandru Postică, care va fi înştiinţat de avocatul local de fiecare dată când va fi numită o şedinţă de judecată şi la care vom participa şi noi, avocaţii din Republica Moldova. De ce nu este o situaţie simplă? Pentru că participarea la şedinţele judiciare din regiunea transnistreană nu asigură faptul că ni se va permite să argumentăm poziţia clientului nostru Ernest Vardanean. Cu toate acestea, minimul pe care noi sperăm să-l obţinem cu adresarea la CEDO este o recunoaştere a violărilor la care a fost supus Ernest Vardanean. Şi în cazul în care nu obţinem să fie eliberat de către însuşi grupul separatist şi se va întâmpla o condamnare, vom cere insistent transferarea lui Ernest Vardanean întru „ispăşiera pedepsei” pe teritoriul Moldovei. Cu alte cuvinte, dacă nu-l putem scoate nici cu eforturile Curţii Europene de sub învinuire şi se întâmplă o eventuală condamnare , vom cere autorităţilor moldoveneşti să-l transfere într-o instituţie penitenciară din teritoriul Republicii Moldova, iar aici deja va fi eliberat pentru că însăşi componenţa de infracţiune nu a avut loc”.

Radu Benea: opinia avocatului Doina Ioana Străisteanu de la organizaţia PromoLex, care a reuşit să aducă în faţa Curţii Europene de la Strasbourg şi alte dosare privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Conform deciziilor anterioare ale CEDO, responsabili de respectarea Drepturilor Omului în regiunea transnistreană se fac Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Doamnelor si domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate bune. Aici e Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG