Linkuri accesibilitate

O probă că partenerii europeni ne sînt alături


Premierul Vlad Filat la Bruxelles
Premierul Vlad Filat la Bruxelles

„Dincolo de deschiderea pe care o avem din partea partenerilor europeni, depinde de noi cum vom implementa toate acele acţiuni, care sunt necesare nu Uniunii Europene, dar Republicii Moldova.”


In dialog de la Bruxelles, cu premierul Vlad Filat, un interviu realizat de Valentina Ursu
:

Europa Liberă: Astăzi, din câte am înţeles, urma să discutaţi şi despre acordul de asociere?

Vladimir Filat: „Am discutat acest subiect la toate întâlnirile, deoarece este un obiectiv al nostru, care urmează să-l atingem.”

Europa Liberă: Un obiectiv de perspectivă cu şanse?

Vladimir Filat: „Desigur, cu şanse. Dar trebuie să spunem, că dincolo de deschiderea pe care o avem din partea partenerilor europeni, depinde de noi cum vom implementa toate acele acţiuni, care sunt necesare nu Uniunii Europene, dar și Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Uniunea Europeană întinde mîna Republicii Moldova pentru a promova reformele şi acordă această asistenţă impunătoare, suma de peste două miliarde de dolari, drept suport financiar din partea donatorilor externi.

Vladimir Filat
: „Da, eu cred că două miliarde 600 milioane de dolari este o probă incontestabilă vis-a-vis de atitudinea partenerilor noştri şi vis-a-vis de faptul că ne sunt alături.”

Europa Liberă: Domnule premier, spunea cineva din oponenţii Dvs, că nu aţi anunţat, cât ar fi sub formă de grant şi cât sub formă de împrumut.


Vladimir Filat
: „Încearcă să pună căruţa înaintea cailor. Noi vom veni la Chişinău, în urma finalizării acestor discuţii. Am avut întâlniri cu doi comisari europeni şi voi mai avea întâlniri cu alţi patru comisari europeni. Mîine voi avea întâlnire cu preşedintele Parlamentului European, un şir de alţi importanţi funcţionari europeni, iar în ziua de luni vom veni cu o prezentare în detalii şi vom fi prezenţi la această prezentare, atât reprezentanţi ai Guvernului, cât şi ai organizatorilor acestui important eveniment, care l-am avut aici la Bruxelles. Mă refer la Banca Europeană şi la Comisia Europeană. Deci, vom prezenta în detalii proiectele, care vor fi finanţate, sumele de bani care sunt adresate acestor proiecte şi ce reprezintă aceşti bani: credite, granturi ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Banii aceştea vor veni începând de când?

Vladimir Filat: „Parte din bani deja vin în Republica Moldova. Până la sfârşitul anului 2013. Deci, este vorba de trei ani şi jumătate, având în vedere că 2010 va fi vizat doar în a doua jumătate a anului.”

Europa Liberă: Domnule Filat, această sumă este cumva condiţionată politic?

Vladimir Filat: „Este prea mult spus condiţionată politic. Însă este condiţionată direct de mersul reformelor şi de ceea ce facem noi în Republica Moldova. Şi, în primul rând, de respectarea statului de drept în ţara noastră.”

Europa Liberă: În cadrul întrevederii, pe care aţi avut-o cu domnul Barroso, s-a spus foarte clar, că Republica Moldova trebuie să respecte, totuşi, recomandările Comisiei de la Veneţia.


Vladimir Filat
: „A fost un mesaj transmis foarte tranşant. Însă acest mesaj a fost ulterior continuat de către toţi cei cu care m-am întâlnit. Comisia de la Veneţia a făcut o expertiză vis-a-vis de reforma constituţională şi de posibilităţile, pe care le avem de a modifica Constituţia, prin prisma normelor Constituţiei existente. Această expertiză este una relevantă şi determinantă pentru formarea poziţiei instituţiilor europene. În acest sens, din punctul meu de vedere, este contraproductiv să insistăm în a modifica, în primul rând, acele recomandări şi opinia întregii construcţii europene.

Este mult mai productiv şi mai înţelept să vedem cum administrăm această situaţie, având în vedere că avem un sprijin fără precedent şi avem acest parteneriat angajat din partea partenerilor noştri de dezvoltare în a depăşi această situaţie. Care presupune şi alegeri anticipate. Vreau să vă spun, că şi dânşii doresc ca statul nostru să fie unul guvernat democratic şi vor depune eforturile, nu doar la nivel de declaraţie, ci şi la nivel de ajutor, inclusiv financiar. Lucru care a fost demonstart cu lux de probitate ieri.”

Europa Liberă: Domnule prim-ministru, dar Dumneavoastră cei patru, care aţi creat coaliţia liberal-democrată, deocamdată nu aţi găsit un compromis. Aveţi păreri diferite referitor la acest subiect.


Vladimir Filat: „Am afirmat, începând cu prima zi, că alegerile anticipate nu sunt dorite pentru Republica Moldova. Că vom identifica soluţii de depăşire a acestei situaţii şi, dacă va fi posibil, inclusiv prin adoptarea noii Constituţii, să evităm alegerile. Însă am făcut o menţiune, în acelaşi timp, că noi vom acţiona în strictă conformitate cu recomandările şi poziţia partenerilor noştri externi.

Or, dorinţa asta a noastră de a evita alegerile, de a oferi posibilitatea ca ţara să se dezvolte în această perioadă de până la expirarea mandatului, aşa cum au oferit cetăţenii - de patru ani, şi posibilitatea, reieşind din realitate şi din poziţia consolidată a opiniei publice internaţionale, noi suntem în situaţia în care să ne conformăm cu această situaţie. Şi, cum am spus, să o administrăm eficient. Partidul Liberal Democrat din Moldova, eu personal, nu am deviat nici într-un moment de la aceste opţiuni şi dacă nu este posibil de evitat alegerile, înseamnă că trebuie să le administrăm eficient. Şi după alegeri să venim cu o societate mai consolidată, cu o puterea mai consolidată pentru a implementa reforme şi mai rapid, şi mai eficient.”

Europa Liberă: Ştiu că aţi obosit să răspundeţi la o întrebare, dar mai insist o dată: Alianţa rămâne consolidată?

Vladimir Filat
: „Eu consider, că nu există alternativă în acest sens. Chiar dacă avem pe alocuri puncte de vedere diferite, noi ne-am asumat o responsabilitate enormă de a guverna ţara. Or, această guvernare presupune, în primul rând, responsabilitate şi nicidecum explozii de emoţii sau diviziuni. Eu sunt pe poziţia, că vom găsi şi formatul necesar, dar şi acţiunile necesare pentru ca să menţinem alianţa consolidată. Nu pentru partidele constituante, dar pentru cetăţenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: La Bruxelles astăzi se va afla şi spicherul, preşedintele interimar Mihai Ghimpu. O să vă întâlniţi? O să aveţi întrevederi împreună? Cum va fi?

Vladimir Filat: „Nu am avut discuţii la acest subiect. Din câte am auzit, dânsul are agendă separată. Oricum, dacă va fi posibil, sigur, că ne vom vede. Eu consider, că este şi necesar. Şi, apropo, este important, că dânsul vine aici la Bruxelles, să audă şi el personal, care este punctul de vedere al înalţilor oficiali, de fapt al Uniunii Europene. Poate mesajele televizate şi cele scrise nu sunt suficiente.”

Europa Liberă: Aţi putea să reveniţi acasă cu o soluţie.


Vladimir Filat: „Doamna Valentina, eu am deja soluţia – în strictă conformitate cu recomandările partenerilor noştri europeni.”

Europa Liberă: Alegeri anticipate.


Vladimir Filat: „Vedeţi cum e? Dvs puneţi punctul final în faţă. Recomandările sunt foarte simple: de a modifica Constituţia, de a scoate acest blocaj constituţional, pentru a nu permite perpetuarea crizei şi ulterior de organizat aceste alegeri anticipate. Pe care, eu personal, le văd ca pe un autentic exerciţiu democratic.”

Europa Liberă: Şi când ar putea avea loc ele?

Vladimir Filat: „În termeni rezonabilil. Urmează să convenim. Urmează să parcurgem perioada de modificare a Constituţiei. Asta presupune timp. Urmează să vedem, dincolo de termenul rezonabil, şi oportunitatea şi să luăm o decizie consolidată. Fiindcă, până la data alegerilor, noi trebuie să guvernăm ţara eficient. Pentru că, în caz contrar, rezultatele vor fi unele bazate pe acţiuni emotive, dar nu unele pragmatice.”

Europa Liberă: Şi clasa politică va pierde credibilitatea atât în faţa cetăţeanului, cât şi a partenerului din exterior.

Vladimir Filat: „Unii din clasa politică vor pierde credibilitatea. Dacă vor fi toţi, cei care sunt la ora actuală relevanţi în acest joc politic din Republica Moldova, atunci vor apărea alţii. Fac faţă cei, care au performanţă şi au înţelegerea, nu numai a situaţiei din ziua de astăzi, dar au şi o viziune şi pentru viitor. Şi, apropo, acest ajutor, pe care l-a primit Republica Moldova la o asemenea valoare, este şi datorită faptului, că am prezentat o viziune plasată în timp, în viitor. O viziune de dezvoltare a ţării. Ori, niciodată nu investeşte nimeni şi nu susţine nimeni ceva, care nu are un parcurs foarte bine structurat în acţiuni şi cu obiectiv foarte clar în implementare.”

Europa Liberă: E posibil, în paralel, să promovăm şi reformele şi să declanşăm alegerile anticipate?

Vladimir Filat: „Este necesar. Indiferent că vom avea sau nu alegeri. Haideţi să lăsăm această posibilitate, ca să nu fiu prea categoric. Indiferent de perioada de timp, când vor avea loc alegerile. Este absolut vital pentru noi toţi, întreaga societate, ca în urma acestor alegeri, noi să venim mai consolidaţi ca societate şi să venim cu o putere reprezentativă, care să aibă şi mandatul puternic necesar să se mişte foarte rapid, având în vedere şi deschiderea fără precedent din partea Uniunii Europene şi a partenerilor noştri de dezvoltare, care sunt sinceri. Avem mult prea mulţi prieteni, ca să ratăm această oportunitate şi perspectivă.”
XS
SM
MD
LG