Linkuri accesibilitate

Chișinău - oraș european ?


Dorin Chirtoacă în decembrie trecut
Dorin Chirtoacă în decembrie trecut

Dorin Chirtoacă: „Educaţia este soluţia valabilă pentru acest lucru şi totul începe de la grădiniţă, de la şcoală...


Mobilizare generală pentru curăţenie anunţată în capitală, microbuze cu şoferi gentlemeni, cu sau fără papion, care să ia şi să lase pasageri doar în staţii speciale. Dar vom mai călători oare cu acest gen de transport în continuare? Şi care mai este destinul câinilor din municipiu? – bineînţeles că ne referim doar la patrupezi, nu şi la cei din discursurile unor magistraţi. Vom discuta pe aceste şi alte teme cu invitatul emisiunii din această dimineaţă, Primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă
.

Europa Liberă: Domnule Chirtoacă, care este efectivul armatei care a pornit campania de salubrizare în capitală şi ce echipament are în dotare, incluzând măturile, bineînţeles?

Dorin Chirtoacă: „Întreprinderile municipale, 23 la număr, de asemenea 5 întreprinderi de prestări servicii, Asociaţia Spaţiilor Verzi precum şi Regia Exdrupo sunt structurile municipale care intervin în această perioadă pentru a putea strânge ceea ce s-a acumulat în perioada iernii şi în special vorbim de nisipul care a rămas de pe urma dezăpezirii. Cantitatea de nisip este de cinci ori mai mare faţă de anii precedenţi şi va trebui să intrvenim de mai multe ori pentru a-l putea strânge. De asemenea, gunoiul ocazional care a rămas de pe urma oamenilor se strânge tot în această perioadă. Ca în fiecare an, vom stabili câteva zile aparte pentru salubrizarea râului Bâc. Ne dorim însă să fie păstrată curăţenia, pentru că oraşul dimineaţa arată altfel decât seara”.

Europa Liberă: Forţele pe care le aveţi pentru această curăţenie de primăvară sunt suficiente?

Dorin Chirtoacă: „Cândva erau de zece ori mai mulţi măturători în structurile municipale, astăzi sunt circa 300, cândva erau 3 mii. Nu sunt atât de mulţi doritori care să se angajeze în acest serviciu. Salariul nu este extraordinar, acoperă coşul minim de consum dar nu sunt foarte mulţi solicitanţi, de aceea ne descurcăm cu forţele pe care le avem. Mai avem şi câteva utilaje mecanizate de salubrizare, circa 20 pentru trotuare şi şase pentru străzi. Ar trebui să avem mult mai multe, dar ştim cu toţii că municipiul Chişinău a fost subfinanţat continuu în toţi anii de la 1990 încoace, iar în ultimii ani subfinanţat este puţin spus, i s-au aplicat câteva lovituri pentru a nu putea achita inclusiv cheltuielile curente. Cu toate acestea am reuşit şi ne descurcăm cu aceste forţe pe care le avem”.

Europa Liberă: Domnule primar general, Chişinăul este un oraş european sau, cel puţin tinde să fie. Gunoiul însă pare să rămână sovietic, să zic aşa, în sensul că atitudinea locuitorilor cetăţii faţă de păstrarea curăţeniei este cum este. Ce intenţionaţi să faceţi în acest sens? Amenzi? Lecţii de igienă orăşenească şi comportament civilizat?

Dorin Chirtoacă
: „Educaţia este soluţia valabilă pentru acest lucru şi din acest punct de vedere totul începe de la grădiniţă, de la şcoală. În momentul în care de mic eşti obişnuit să păstrezi curăţenia cu siguranţă o vei face pe parcursul întregii vieţi. Da, o amendă poate rezolva un caz, două, trei, însă când nu există spirit civic în acest sens este mult mai complicat. Au fost lansate în parteneriat cu un post de radio şi un post de televiziune două campanii de salubrizare, de amenajare a curţilor de lângă blocuri şi prin aceasta sperăm să consolidăm acest spirit civic prin care să-i determinăm pe oameni să aibă grijă ei înşişi de aceste spaţii şi să ajungem la concluzia că e curat acolo unde se păstrează curăţenia, nu acolo unde se face foarte des”.

Europa Liberă: Aţi dispus, de altfel, domnule Primar, ca preturile să facă apel către agenţii economici să-şi amenajeze terenurile adiacente sau pe care îl gestionează. A fost vreunul dintre aceştia sancţionat până acum pentru nepăsare, pentru mizeria de pe trotuarul său, să zicem?

Dorin Chirtoacă
: Nu există în lege obligaţia pentru agentul economic să facă acest lucru. El trebuie să aibă contract cu Regia Autosalubritate pentru evacuarea deşeurilor, atât. Asta este legea. Ne-am gândit să propunem modificarea legii. Ceea ce am solicitat preturilor este o cerinţă suplimentară faţă de agenţii economici, însă pentru are ei nu pot fi sancţionaţi. La fel ca şi pentru dezăpezire. Aşa sunt legile la noi. În ceea ce priveşte evacuarea deşeurilor noi nu avem o taxă. Noi avem contracte pe care nu toţi locuitorii Chişinăului le-au semnat. Le au semnat doar 2/3. O treime nu au semnate contracte pentru evacuarea deşeurilor şi ei totuşi produc gunoi. Sunt în special din sectorul particular de case şi case foarte mari şi foarte frumoase.

Europa Liberă: Din câte înţelegem vom merge în continuare pe trotuar şi alternativ va fi ba curat, ba murdar?


Dorin Chirtoacă
: Vom propune modificare de legislaţie, voi avea o întâlnire cu agenţii economici din mun. Chişinău săptămâna viitoare. Vedem dacă de comun acord găsim o soluţie. Dacă nu, vom propune modificare de legislaţie, pentru ca agenţii economici să aibă în gestiune şi porţiunea de trotuar aflată în preajma sediului. Prin aceasta sperăm să putem repartiza aceste obligaţii proporţional fiecăruia.

Europa Liberă: Un locuitor al Chişinăului inhalează anual în medie vreo sută cincisprezece kilograme de noxe, agenţi poluaţi care dăunează grav sănătăţii. Şi asta potrivit unor date mai vechi. Nu există sau nu avem cunoştinţă despre cantitatea de praf care se depune anual pe fiecare metru pătrat al capitalei. Deşi, după cum se înnegresc gulerele spre seară, ne dăm seama că e foarte mare. Ecologiştii spun că în 90 de zile ale anului respirăm aer cu concentraţii de praf sporite. De ce populaţia nu este avertizată despre aceste probleme, ca cel puţin să nu se plimbe atâta pe străzi în ore mai critice?

Dorin Chirtoacă
: Nu cred că vom putea schimba modul de viaţă al oamenilor după atâţia ani în care a fost şi mai mult praf decât este în prezent. Oraşul devine din ce în ce mai urbanizat, totuşi se construieşte mai mult. Praful apare mai mult ca urmare a unei amenajări nefinisate. Dacă nu este amenajată curtea blocului aceasta este sursa prafului, pentru că atunci când plouă praful de pe aceste spaţii se duce pe trotuare străzi şi mai apoi se usucă şi se transformă iar în praf.

Aceasta este consecinţa modului în care s-a construit în perioada sovietică. Nu uităm şi la un alt aspect, staţia de epurare. Sunt peste 30 de hectare de nămol care se usucă la soare, de acolo viruşi, infecţii. Modul de viaţă sovietic a fost unul în care nu s-a prea acordat atenţie omului, s-a acordat atenţie complexului militar-industrial. Acum ne luptăm cu consecinţele acestui sistem.

Europa Liberă: De fapt, de ce străzile oraşului nu se spală? E mai scumpă apa decât spitalul?

Dorin Chirtoacă: Apropo despre spălat. Am consultat medicina în această privinţă şi în momentul în care speli strada şi se evaporă totul de pe stradă, aerul respectiv este inhalat de oameni şi tocmai acela are cea mai mare concentraţie de praf. S-a dovedit medical că este mai dăunător să speli strada pentru că imediat acel aer îmbibat mult mai tare cu praf va fi inhalat de oameni. Vara noi am spălat de mai multe ori străzile şi tocmai acestea au fost reacţiile.

Europa Liberă: Reguli noi, dispuse de Dumneavoastră, domnule Primar, pentru şoferii microbuzelor de rută, inclusiv să fie mai politicoşi, să nu fumeze, să nu-şi încarce claie peste grămadă maşina, să nu staţioneze la fiece stâlp, moft sau chiar necesitate ale pasagerului, ci doar la staţii autorizate. Reguli, aşa dar, salutate în principiu, dar … cum verificăm executarea? Punem camere video, mobilizăm poliţia, încurajăm vigilenţa şi denunţul pasagerilor?

Dorin Chirtoacă: Poliţia este responsabilă să sancţioneze abaterile de la aceste reguli, care de fapt, nu sunt noi, eu doar le-am reamintit. Sunt reguli adoptate în anul 2000. Avem asemenea reguli şi ele trebuie repectate, iar acei care nu le respectă ar trebui să fie sancţionaţi şi lucrul acesta trebuie să fie cât se poate de vizibil şi dacă vom avea una, două, zece sancţiuni pe bandă, una după alta şi vor rămâne fără dreptul de a presta acest serviciu una, două sau zece persoane, inclusiv administratorii care nu îşi fac ordine pe rutele pe care le administrează, atunci asta ar putea să-i disciplineze pe ceilalţi. Evident că avem nevoie de susţinerea din partea cetăţenilor. Nu aş încuraja denunţul, este firesc să depună cineva o plângere, să ne sesizeze în cazul în care nu se respectă. Scopul este ca să fie responsabili acei care au obligaţia să respecte regulile.

Europa Liberă: Vă mulţumim mult domnule primar şi vă dorim o zi bună în continuare.
XS
SM
MD
LG