Linkuri accesibilitate

Prezenţe româneşti la Berlinală


Producţia românească din cadrul secţiunii „Forum” a stîrnit controverse


Mai multe filme care rulează anul acesta la festival se concentrează asupra familiei, a relaţiilor de familie perturbate, distruse sau inexistente. În această arie tematică se înscrie şi producţia românească în regia lui Florin Şerban, „Eu cînd vreau să fluier, fluier”. Silviu (interpretat de George Piştereanu) este un tînăr deţinut. Cînd află că mama sa vrea să-l ducă pe fratele său mai mic în Italia, el încearcă s-o împiedice, apelînd la o acţiune cît se poate de drastică.




O ia ca ostatecă pe o studentă (Ada Condeescu) care face practică în penitenciar, crezînd că prin această acţiune violent-nechibzuită o va determina pe maică-sa să-şi schimbe planul. Filmul reflectă în mod autentic nu numai cotidianul închisorilor din România de astăzi, ci şi mediul puşcăriaşilor. Despre problemele ivite în cursul contactelor şi muncii cu deţinuţii care au avut roluri în această peliculă, prezentată în cadrul competiţiei, a relatat George Piştereanu.
Regizorul Florin Șerban




Al doilea film artistic de lung metraj din România, prezentat însă în cadrul secţiunii „Forum”, a fost „Portretul luptătorului la tinereţe”, în regia lui Constantin Popescu.

Acest film excesiv de lung nu este închegat nici artistic şi nici politic. Realizatorul precizează că personajele din această creaţie nu au echivalenţe în realitate. Totuşi, situaţiile prezentate sunt inspirate din scrierile lui Ion Gavrilă Ogoranu, zis „Moşu”, interpretat în film de către Constantin Diţă.

Afirmaţia regizorului este contrazisă pînă şi de insertul fotografic final care-l arată pe Ogoranu la senectute.

Lupta partizanilor nu este explicată logic. Se spune numai că în România au existat grupuri de combatanţi în munţi, iar aceştia au aşteptat doar intervenţia anglo-americanilor. Asta apare ca justificare primordială a rezistenţei. Altceva nimic. În mod ciudat, nu se discută nimic politic. Doar cînd află de moartea lui Stalin, partizanii îşi manifestă bucuria, intonînd un soi de cîntec de haiducie.
Imagine din film în programul Berlinalei


Fără precizări suplimentare, filmul este „dedicat celor dedicaţi”. Nu este singura aluzie difuză în această peliculă lipsită de o povestire propriu zisă, în care nu există caractere unitare şi nu apare nici un personaj convingător. Pe lîngă asta în film mai există şi cîteva greşeli istorice, care poate au făcut parte din strategia regizorală, evidenţiată în planul doi al filmului. Acesta este axat pe prezentarea acţiunilor brutale ale securiştilor, îndreptate împotriva cetăţenilor şi partizanilor. Din portretul idealizat al personajului central au fost eliminate toate elementele politice compromiţătoare.

Împotriva mistficării cinematografice a figurii lui Ogoranu a protestat Institutul „Elie Wiesel” pentru Studierea Holocaustului în România. Într-o scrisoare adresată conducerii Festivalului de la Berlin, s-a cerut stoparea imediată a proiectării filmului. În scrisoarea amintită se atrage atenţia asupra faptului că „Ion Gavrilă-Ogoranu a făcut parte din Mişcarea Legionară din România, Frăţia de Cruce Negoiul, fiind un militant al acestei organizaţii cu caracter fascist, antisemit şi rasist. Cu mai multe ocazii, atît în discursuri publice cît şi în cărţile pe care le-a publicat, acesta şi-a recunoscut convingerile antidemocratice şi de extremă dreapta.”

„Promovarea cultului persoanelor şi organizaţiilor cu caracter fascist, rasist şi xenofob”, se spune mai departe în documentul citat, „este interzisă de legea din România şi contravine principiilor fundamentale ale democraţiei europene. Propaganda în favoarea organizaţiilor şi activiştilor de extremă dreapta care au iniţiat, organizat şi pus în aplicare politicile rasiale din perioada Holocaustului, reprezintă o activitate ilegală şi care afectează memoria victimelor acestei tragedii. Avînd în vedere cele de mai sus”, se afirmă în încheiere, „vă transmitem rugămintea de a dispune încetarea proiecţiilor acestui film şi eliminarea sa” din festival.

***

Textul integral al protestului

Domnului Dieter Kosslick, directorul Festivalului de Film de la Berlin “Berlinale 2010”

Juriului „Berlinale 2010”: Francesca Comencini, Cornelia Froboess, Yu Nan, Renee Zellweger, Werner Herzog, Nuruddin Farah, Jose Maria Morales

Stimate domnule Director, stimate Juriu al Festivalului de Film de la Berlin 2010,

Va transmitem prezenta scrisoare pentru a va semnala cateva aspecte deosebit de importante referitoare la una dintre productiile cinematografice concurente in cadrul Berlinale 2010.

Este vorba despre filmul doumentar din Romania, „Portretul luptatorului la tinerete”, de Constantin Popescu, care a fost prezentat in sectiunea Forum a Festivalului. Conform prezentarii filmului[1], acesta prezinta lupta unui grup din rezistenta anticomunista, condus de Ion Gavrila-Ogoranu.

Va aducem la cunostinta ca Ion Gavrila-Ogoranu a facut parte din Miscarea Legionara din Romania, Fratia de Cruce Negoiul, fiind un militant al acestei organizatii cu caracter fascist, antisemit si rasist. Cu mai multe ocazii, atat in discursuri publice cat si in cartile pe care le-a publicat, acesta si-a recunoscut convingerile antidemocratice si de extrema dreapta.

Promovarea cultului persoanelor si organizatiilor cu caracter fascist, rasist si xenofob este interzisa de legea din Romania si contravine principiilor fundamentale ale democratiei europene. Propaganda in favoarea organizatiilor si activistilor de extrema dreapta care au initiat, organizat si pus in aplicare politicile rasiale din perioada Holocaustului, reprezinta o activitate ilegala si care afecteaza memoria victimelor acestei tragedii.

Avand in vedere cele de mai sus, va transmitem rugamintea de a dispune incetarea proiectiilor acestui film si eliminarea sa din concurs.

MCA National Institute for Romanian Holocaust Studies “Elie Wiesel”

Asociatia pentru Studierea Istoriei Romilor

Marco Katz Alexandru Florian Florin Manole

Presedinte Executive Director Presedinte

***

Răspunsul organizatorilor secției Forum a Berlinalei.

To whom it may concern.

We have received the protest note regarding the presentation of Constantin Popescu's film PORTRAIT OF THE FIGHTER AS A YOUNG MAN at the Berlin Film Festival.

However, there are several misunderstandings which we would like to comment on.

First of all the film is not participating in the festival's Competition. It is presented in the International Forum of New Cinema. The Forum provides extensive documentation with the films it is presenting, and we believe in an educated audience willing to discuss films and their contents with the filmmakers.

Furthermore, the film is not a documentary. In fact it is not a film about Ion Gavrila Ogoranu. It is a fictional account of a group of anti-communist partisans, loosely based on the life of Ogoranu and his followers. The film does not comment on Ogoranu's political views, which are not its subject.

We are fully aware that Ogoranu has publicly made extremist, racist and antidemocratic statements. We do not support his views, and neither does the film. The film does not make a hero out of Ogoranu.

The filmmakers believe in democracy, and so do we. We are presenting the film at the Berlinale in order to encourage discussion about a period of time that is not widely known. We have provided background information for our audience that includes the point of view of the Elie Wiesel Institute. It is printed in our catalogue and also available on our website: http://www.arsenal-berlin.de/en/forum/program/main-program/portrait-of-the-fighter-as-a-young-man.html and http://www.arsenal-berlin.de/fileadmin/user_upload/forum/pdf2010/forum_pdf/20100471.pdf

We do not believe in censorship, but in debate and education.

With best regards,
Christoph Terhechte
director of the Forum

Christoph Terhechte
International Forum of New Cinema
Potsdamer Straße 5
10785 Berlin
Tel. +49-30-26955202
Fax +49-30-26955222
terhechte@berlinale.de
www.berlinale.de
60. Internationale Filmfestspiele Berlin 11. - 21.02.2010
_________________________________________
Ein Geschäftsbereich der
Kulturveranstaltungen des Bundes in Berlin GmbH
Schöneberger Str. 15, 10963 Berlin

Amtsgericht Charlottenburg

HRG Nr. 96 HRB 29357
Geschäftsführung: Dieter Kosslick, Prof. Dr. Joachim Sartorius, Dr. Bernd M. Scherer
Vorsitzender des Aufsichtsrats: Bernd Neumann
Previous Next

XS
SM
MD
LG