Linkuri accesibilitate

Centrala hidroelectrică Dnestrovsk în schimbul carierelor de la Cernăuţi şi Pervomaisk?


Ruslan Bolbocean (MAE)
Ruslan Bolbocean (MAE)

Ruslan Bolbocean (MAE-Direcţia Europa de est şi Asia) despre protocolul semnat la Kiev şi deblocarea recunoaşterii proprietăţilor moldovene în Ucraina

Ruslan Bolbocean: Dupa cum cunoasteti, la Kiev la 1 februarie 2010 a fost semnat protocolul intre guvernul Republicii Moldova si cabinetul de ministri al Ucrainei referitor la operarea unor modificari in acordul interguvernamental moldo-ucrainian privind recunoasterea dreptului de proprietate care a fost semnat anterior in anul 1994. Importanta semnarii acestui document rezida din faptul ca acesta va permite deblocarea situatiei legate de recunoasterea proprietatii tarii noastre pe teritoriul Ucrainei. Cu regret Ucraina inca in anul 2006 a blocat procesul de recunoastere a proprietatii noastre motivind si cerind sa fie recunoascuta proprietatea lor, Centrala hidroelectrica Dnestrovsk. Practic prin semnarea acestui document s-a extins cercul asupra obiectelor de proprietate, se da o descriere mai detaliata asupra categoriilor de obiecte care urmeaza a fi recunoscute de ambele parti. Inclusiv si asupra centralei de la Dnestrovsk si a carierelor de la Cernauti si Pervomaisk. Aceste doua cariere sint proprietatea asupra careia pretinde tara noastra.

Vasile Botnaru: De ce pina acum Chisinaul nu a recunoscut proprietatea Ucrainei – Centrala de la Dnestrovsk?

Ruslan Bolbocean: Era problema ca nu a fost semnat acest protocol si era problema ca practic pina in prezent au fost recunoscute doar 47 de obiecte din cele 113 asupra carora pretinde tara noastra pe teritoriul Ucrainei.

Vasile Botnaru: Stim ca in litigiu erau si proprietatile pe litoralul Marii Negre, pe care administratia de la Odesa le declarase patrimoniu local. Cum s-a rezolvat problema aceasta?

Ruslan Bolbocean: Partile au convenit ca in timpul apropiat urmeaza sa aiba loc o intrevedere la nivel de experti din ambele state si urmeaza a fi examinate detaliat inclusiv si aceasta problema.
XS
SM
MD
LG