Linkuri accesibilitate

23.01.2000 - România: Cînd vor avea loc alegerile și ce sistem electoral ?


In discuție: ridicarea pragului de intrare în Parlament, transformarea în Parlament unicameral, „schimbarea clasei politice”.

23 ianuarie 2000

„Faţă în faţă”.

România 2000: cînd vor avea loc alegerile și ce sistem electoral?

O emisiunea de Nestor Rateş.

Invitaţii emisiunii : Răzvan Dobrescu, senator PNŢCD, preşedintele Comisiei juridice a Senatului şi Octavian Boc, vicepreşedintele Uniunii Forţelor de Dreapta, deputat.
Întrebările de la acest început de an sunt : cind vor avea loc alegerile şi în baza cărui sistem electoral ?

Partidele aflate la guvernare vor să organizeze alegerile cât mai târziu, principalul partid de opoziţie PDSR ar prefera alegeri anticipate. În discuţie mai este pragul de intrare în Parlament, care ar putea fi ridicat la 5 % de la 3%. Se dezbate şi alegerea pe liste versus alegerea uninominala sau transformarea Parlamentului într-unul unicameral. UFD a propus un sistem mixt, între liste şi uninominal.

Numărul mandatelor în Camera Deputaţilor, explică vicepreşedintele UFD, Octavian Boc ar urma să fie împărţite aproximativ în jumătate, între cele care vor fi alese în circumscripţii uninominale, locale şi cele care vor fi alese pe liste, la nivel de judeţ. Senatul ar urma să fie ales numai pe sistemul uninominal. Scopul acestor schimbări ar fi „schimbarea clasei politice”.

PNŢCD sprijină iniţiativa guvernului de ridicare a pragului pentru intrarea în Parlament dar nu sprijină schimbarea sistemul electoral - arată pe de altă parte senatorul PNŢCD, Răzvan Dobrescu: „Clasa politică nu se schimbă prin schimbarea sistemului electoral aşa cum o femeie urâtă nu va arăta neapărat mai bine numai pentru că este îmbrăcată elegant” - Răzvan Dobrescu crede că lumea politică se va schimba cu timpul, prin profesionalizare.
XS
SM
MD
LG