Linkuri accesibilitate

9.01.2000 - Rusia după Boris Ielțîn


Adrian Severin
Adrian Severin

„Putin va combina fermitatea cu pragmatismul”.

9 ianuarie 2000

„Faţă în faţă.”

Rusia după Boris Ielțîn.

O emisiunea de : Nestor Rateş.

Invitaţii emisiunii : Theodor Meleşcanu şi Adrian Severin, foştii miniştrii de externe ai României.

Răspunsuri la întrebarea ce va aduce preşedintele interimar Vladimir Putin și care este viitorul relaţiilor României cu Rusia ?

Adrian Severin
: „Vladimir Putin, prin personalitatea lui, prin trecutul său şi prin discursul pe care îl are sugerează o politică menită să restabilească autoritatea statului, să restabilească o coerenţă socială şi naţională şi prin aceasta să aducă Rusia înapoi la un statut de soliditate şi de putere respectată”.

Theodor Meleșcanu: „Actuala retragere (a preşedintelui Ielţin ) vine să confirme faptul că şi Rusia este pe drumul unor schimbări democratice care sunt confirmate de ce s-a întâmplat la Moscova: pentru prima dată un şef al statului, fost sovietic actualmente rus, pleacă de bună voie de la conducerea treburilor statului.
Putin, pe de altă parte, par un om foarte practic... care doreşte să cunoască problemele reale...”

Ambii invitaţi sunt de părere că modul dur în care Putin duce războiul din Cecenia se explică prin circumstanţe de politică internă, apropierea alegerilor prezidenţiale. Nici unul nu crede că Rusia sub Putin va reprezenta o ameninţare pentru regiunea Caucaziană, pentru ţările din această regiune. Nici unul nu aprobă însă atrocităţile comise împotriva civililor, în Cecenia.

Adrian Severin subliniază că în „dezordinea internaţională” care domină după dispariţia lumii bipolare, Rusia îşi afirmă hotărârea de a participa la impunerea unei noi ordini internaţionale. „Putin va combina fermitatea cu pragmatismul” – crede Adrian Severin.
XS
SM
MD
LG