Linkuri accesibilitate

Procesul de descompunere a PCRM seamănă cu un naufragiu


Anatol Plugaru
Anatol Plugaru

Cu Anatol Plugaru despre Vladimir Voronin și politica păguboasă a comuniștilor.

Pana acuma nu avem nicio solicitare, in forma scrisa sau verbala, de la vreun deputat, privind retragerea din cadrul fractiunii PCRM, a declarat ieri comunistul Vadim Mișin. El a admis insa ca cineva totusi va pleca. "Fractiunea si partidul nostru sunt atat de puternice in acest moment, incat orice plecare nu ar avea loc nu va avea cum sa ne afecteze", a mai spus Vadim Mișin. Totodata, el a negat faptul ca in cadrul Partidului Comunistilor ar exista scindari. Si tot ieri colegul de fractiune al domnului Mișin, Vladimir Turcan a declarat Europei Libere ca părăseşte fracțiunea PCRM si intenţionează să lanseze idei noi pe aripa stîngă a scenei politice moldovenesti. Despre motivele abandonarii de catre unii parlamentari a fractiunii comunistilor am discutat aseara cu Anatol Plugaru, deputat in primul Parlament, ex-ministru al securitatii nationale pe care l-am intrebat mai intai daca totusi se va produce o impartire a fractiunii comuniste.

Anatol Plugaru: Cred ca partea activa, mai sanatoasa ca sa zicem asa a acestul partid, ii va organiza lui Vladimir Voronin un fel de „Okteabrsckii Plenum” din 1964, aşa cum l-au „foşnit” pe Nikita Hrusciov care, in urma politicilor promovate de el, s-a trezit in mare contradictie si in opozitie cu majoritatea partii active a partidului de atunci.

Valentina Ursu
: De ce acum această scindare in fractiunea parlamentara PCRM?


Anatol Plugaru: Pentru ca au lasat ţara in voia sorţii, pentru ca n-au participat la procesul de alegere al presedintelui republicii, o veriga de bază in actul de constituire a puterii. Respectiv, vom mai avea un an, dar poate 2 sau chiar 3 ani vom sta cu un preşedinte intermar.

Valentina Ursu: Credeti ca PCRM are un singur lider sau doi? Va intreb pentru că am auzit de la tribuna Parlamentului declaratia facută de deputatul Dumitru Diacov care spunea ca totusi Mark Tcaciuc ar conduce PCRM-ul, şi chiar ar face o listă a tradatorilor din aceasta formatiune.

Anatol Plugaru: Adevărat, ii dau dreptate domnului Diacov. Nu Voronin conduce acest partid. Partea autohtona a acestui partid va incerca sa se debaraseze si de Tcaciuci, si de Reidmani şi de altii, in asa fel incat sa continue activitatea acestui partid de stanga. In aceasta tabara isi vor gasi locul si domnul Turcanu, şi domnul Stepaniuc şi altii.

Era mult mai rational pentru tară dar si pentru dânşii daca ei totusi votau, dat fiind faptul ca au luat aceasta decizie, rostul iesirii lor din acest partid, rostul trecerii intr-o noua tabara de centru-stanga, care se formează acum, probabil in jurul domnului Lupu – este mult mai neinsemnat decat in cazul in care ar fi votat. Cel puţin ar fi adus o contributie si finalizau procesul de constituire a puterii de stat.

Valentina Ursu: Si cum s-ar explica că acesti parlamentari comunisti nu au votat pentru alegerea sefului statului dar nici nu nu impartasesc ideile promovate in cadrul fractiunii PCRM?

Anatol Plugaru: Trezesc anumite semne de intrebare, dar o parte s-au temut, teama de conspirare, de compromitere eventuală, de şantajare. Motive pot fi foarte multe. Vedeti ca totusi Voronin ii tine gramada, cel putin la aceasta etapa au reusit sa nu voteze in intregime. Ce au sa faca ei mai pe urma ii priveşte. Folos mai puţin. Era mai bine daca totusi gaseau o modalitate de a vota presedintele. Au zis anticipate si s-au tradat, in realitate ei s-au autodemascat, aratand intregii societati ca ei vor sa mearga anticipate. Nu inteleg de ce le trebuie lor aceste anticipate, in situatia in care domnul Ghimpu le poate numi si peste 2 sau 3 ani. Nu inteleg pe ce mizează ei, nu inteleg de ce cred ei ca le va creste ratingul politic, pentru că daca aceasta Alianţă va lucra la modul serios, avand parghiile puterii de stat, mi se pare ca in 3-4 luni nu mai ramane nimic din acest partid.

Valentina Ursu: Destinul clasei politice din Republica Moldova depinde de PCRM?

Anatol Plugaru: Si da si nu. Aceasta nealegere a preşedintelui de la 7 decembrie este un eşec total al clasei politice. Ambele tabere, cele 5 partide trimise in Parlament de către cetatenii acestei tari, au demonstrat incapacitate de a conlucra in interesul ţării. Fiecare din aceste 2 tabere au pus in prim plan interesul partidului. Totodata, sunt sigur că AIE subapreciaza potentialul Partidului comunist si inca de Voronin condus. Aceasta formatiune chiar si in proces de descompunere le va face multe probleme.

Valentina Ursu: Scindarea fractiunii PCRM inseamna oare, slabiciunea opozitiei?

Anatol Plugaru: Slabiciunea opozitiei este calitatea actului de guvernare in cazul in care vor continua cu asemenea timbru, asemenea viteză şi cu aşa metode.

Valentina Ursu: De azi incolo pe scena politica autohtona va fi o opoziţie mai slabă, mai fragila?


Anatol Plugaru
: Cat n-ar fi de straniu, comuniştii lucrează in favoarea Aliantei, iar Alianta lucrează in favoarea comunistilor. Comunistii dacă au vreo sansa sa mai revina intr-o forma sau alta, o vor datora calitatii guvernarii Alianţei. Şi viceversa. Eu cred ca cariera lui Voronin a luat sfarsit. Nu stiu cine i-a bagat lui in cap că la viitoarele alegeri anticipate comunistii vor lua cel putin rezultatul trecut.

Valentina Ursu: Avem acest ultim sondaj al barometrului de opinie publica care arată ca ratingul liderului PCRM Vladimir Voronin este in usoara descrestere şi in general, Partidului Comunistilor nu se mai bucură de atâta incredere in rândul cetăţenilor, comparativ cu datele precedentului sondaj din primavara.

Anatol Plugaru
: Asta este situaţia la zi. Imaginati-vă ce o sa se intample cu acest partid peste un an, peste 2 sau peste 3. Pentru că, excelenţa sa, preşedintele interimar Mihai Ghimpu poate numi, absolut legal, aceste alegeri si peste 2-3 ani. Evident o sa numească aceste alegeri anticipate atunci cand vor fi in favoarea AIE. Nu stiu cine i-a bagat in cap lui Voronin că el ar mai putea fi o data preşedinte.

Valentina Ursu: Coalitia liberal-democrata ramane a fi una functionala, viabilă, puternică, monolită?

Anatol Plugaru: Alianţa pentru Integrare Europeana n-are probleme. Drept ca nu ne-a dat o proba clară a coeziunii, a unitatii de nezdruncinat, pentru că niciodata aceasta Alianta n-a trecut ispita cabinei cu votul secret. Niciodata, nici comunistii n-au permis la ai lor să intre impreuna cu alianţa si nici AIE n-a permis. Se tem, normal că se tem. Apropo, asta este o incalcare grava a obligatiilor de deputat şi a Constituţiei care te obligă să alegi prin vot secret preşedintele. Dacă votarea nu este secretă atunci trebuie sa schimbi Constitutia ca sa fie vot secret. Tu fă mai intai vot secret si daca in urma acestei votari secrete de 2 ori nu se va alege presedintele, atunci se schimba Constitutia. Voi votati, votati secret si apoi vom vedea. Dar de vot secret se tem si o tabara si alta. Inca o dovada este ca ei pun pe primul plan interesele de partid, nu ale ţării.

Valentina Ursu: Va urma o zi cu surprize la urmatoarea sedinta a Parlamentului sau surprizele deja se epuizează intrucat opinia publica cunoaste intentia unor deputati din opozitie de a parasi fractiunea comunista?

Anatol Plugaru: Este un lucru inevitabil. Partidul incepe sa se descompună pentru ca o buna parte din membrii fondatori, cum ar fi domnul Stepaniuc, au decis ca cursul partidului este greşit.

Valentina Ursu: Cati vor merge cu ei?

Anatol Plugaru
: S-au strecurat niste informatii ca ar fi vreo 20. Procesul de descompunere seamana cu un naufragiu. Atunci cand corabia naufragiază, pleacă toti.

Valentina Ursu: Si cu Mark Tcaciuc cine va ramane?

Anatol Plugaru: Ramane capitanul, cred ca Voronin ramane cu Tcaciuc, si cu Reidman. Mai degraba Greceanii se va retrage pentru că alţii... Dodon, de exemplu, este o personalitate puternica, este un specialist nu rău. Oamenii se trag la putere de cand lumea. Daca si mai exact, se trag spre ceva normal, raţional, eficient, lucrativ. Oamenii nu stau daca vad ca se bate pasul pe loc.

Valentina, nu stiu ce trebuie sa faca Vladimir Voronin ca sa demonstreze lumii ca nu el poarta vina. Clar ca e vina lui. Cine l-a consultat in aceasta perioada? Aista cu barbă si cei mai ilustri reprezentanti ai celei mai destepte naţiuni. Inseamna ca in primul rand partidul ar trebui sa se debaraseze de aceste elemente, sa devina un partid normal. Dar se intampla invers, ca elementul sanatos, moldovenesc, autohton, cei care nu fac bani aici ca pe urma sa o stearga. Intrebarea este: la anticipate cu ce vine acest partid? Vine cu Voronin sau fara? Vine un partid sau vin 2?

Nu cred ca va ramanea acest partid intreg, nu cred ca monolitismul lui se va pastra si de-acum inainte. Cred ca vom avea cel putin 2 partide. Se vor numi diferit. Evident ca vor ramane de stanga, alta parte vor trece la Lupu. Şansa lupului nostru politic, in sensul politic al cuvantului, se mareste. Pentru ca vin la ei segmentul de stanga. De la 7 decembrie se concentrează in jurul partidului lui Lupu, al carui presedinte de onoare ramane domnul Diacov, si ei, uite, se intaresc in urma dezmembrarii Partidului Comuniştilor.

Valentina Ursu: Unii acreditează ideea, ca din moment ce s-ar desprinde acesti X comunişti din fractiunea PCRM, acesta ar fi tot un proiect al comunistilor pentru ca in asa fel formatiunea sa acumuleze mai multe voturi la anticipate.

Anatol Plugaru: Nu cred. S-ar putea nici sa nu ajungă in Parlament. Daca guvernul Filat, Procuratura, sistemul pârghiilor de stat isi vor face treaba si vor demonstra lumii ca aceste 4 partide nu au facut demagogie in campanie, n-au mintit cand au spus ca anume comunistii au dat foc la Parlament, n-au mintit cand au spus ca Partidul Comunist este foarte corupt, ca Oleg Voronin a acumulat averi fabuloase, imense. N-au mintit cand spuneau că Voronin a favorizat pe cutare sau cutare in defavoarea statului.

Vor trebui sa demonstreze, pentru că campania electorala s-a terminat demult. Acum trebuie să arati ca n-ai mintit lumea atunci care te-a votat ca sa vii sa faci ordine, dar daca nu vei face aceste lucruri, Voronin vine inapoi, dar vine nu datorita minţii lui, efortului pe care il va face, dar datorita greşelilor acestei alianţe liberal democrate din Parlament.
XS
SM
MD
LG