Linkuri accesibilitate

"Alegerile sînt manipulate de liderii de astăzi"


Mihail Gorbaciov în cursul interviului cu Radio Svoboda
Mihail Gorbaciov în cursul interviului cu Radio Svoboda

Mihai Gorbaciov: "Nomenclatura Rusiei Unite nu rezistă probei democratice"

Fostul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov a declarat într-un interviu în exclusivitate serviciului rusesc al Europei Libere, Radio Svoboda, că Rusia trebuie să scape de liderii de astăzi care „manipulează” alegerile şi slăbesc încrederea cetăţenilor în procesul electoral. „Ei distrug sistemul electoral în mod conştient, ceea ce le permite sa manipuleze cel mai important proces”, a spus Gorbaciov.

Fostul lider sovietic a făcut declaraţiile în urma alegerilor locale de pe 11 octombrie, câştigate în mod covârşitor de partidul „Rusia Unită” al premierului Vladimir Putin. În semn de protest faţă de ceea ce consideră a fi falsificarea alegerilor locale, partidele de opoziţie au părăsit lucrările Dumei de Stat.
Legile adoptate în ultimii ani de Duma de Stat au distrus de tot sistemul electoral


„Trebuie să constatăm, spune Gorbaciov, că legile adoptate în ultimii ani de Duma de Stat au distrus de tot sistemul electoral. Iar Duma, după cum se ştie, este fieful „Rusiei Unite” care se foloseşte de avantaje pentru a schimba sistemul electoral aşa cum îi convine.

„S-a făcut totul pentru a-i controla pe oameni în procesul alegerilor. I-au lipsit chiar de dreptul să voteze „împotriva tuturor”. Iar acum oamenii nu se pot pronunţa dacă nu sunt de acord cu candidaturile înaintate. Acesta este comportamentul „Rusiei Unite”. Acest partid nu a rezistat unui sistem electoral normal”, spune Gorbaciov.

Интервью Михаила Горбачева
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:44 0:00


„Astăzi, printre membrii partidului se află guvernatorii, funcţionarii şi toţi ceilalţi cărora li s-a spus: ori intraţi în partid, ori una din două. Şi politica lui „intră, ori una din două” a şi dus la situaţia actuală când avem o profanare, nu alegeri”.

Mihail Gorbaciov spune în interviu că cetăţenii Rusiei sunt înlăturaţi din viaţa politică reală. Au fost anulate alegerile pentru funcţiile de guvernatori ai regiunilor ţării, au fost anulate alegerile pe circumscripţii electorale, candidaţii îşi cumpără locurile pe listele de partid.

„A apărut zilele acestea informaţia, încă neverificată, că la Moscova au participat la alegerile locale numai puţin peste 20 la sută din alegători. Dar dacă ar fi participat şi 36 la sută, după cum ni se spune, este o prezenţă de râsul lumii. La Moscova, unde este concentrată cea mai activă parte a societăţii, oamenii nu merg să voteze, pentru că sunt dezamăgiţi. Ei văd că participarea lor nu schimbă nimic. Toate acestea rămân nepedepsite, dar odată şi odată alegătorii le vor face vânt” ...
Fără democraţie nu va ieşi nimic


„Nomenclatura nu rezistă probei democratice. Iar fără democraţie nu va ieşi nimic”, spune Mihail Gorbaciov.

El crede că, tot aşa cum în sânul Partidului Comunist sovietic a apărut în ani 80 o mişcare reformatoare pe care a condus-o, poate să apară una şi în sânul „Rusiei Unite”. „Există şi acolo oameni cărora le este ruşine de ceea ce se întâmplă”.

Fostul preşedinte sovietic crede că procesele reformatoare pe care le-a început în perioada restructurării în Uniunea Sovietică sunt ireversibile. „Rusia, ca ţară, nu se întoarce înapoi. Autorităţile construiesc un asemenea mecanism ca să nu cedeze în faţa manager-ului Stalin. Doamne fereşte să mergem pe urmele unui asemenea manager”, spune în interviul în exclusivitate cu Radio Svoboda, fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG