Linkuri accesibilitate

"Greşeala recunoscută de a nu fi acordat suficientă atenţie Moldovei"


Natalia Morari
Natalia Morari

Natalia Morari despre discuţiile purtate cu consilierii de relaţii externe ai lui Barack Obama şi Hillary Clinton

Despre democratie si cum poate fi ea sustinuta prin mijloace tehnologice moderene a fost vorba la o intrunire din Mexic pe tema relatiilor dintre noile tehnologii si regimurile politice. Printre participanti a fost si jurnalista Natalia Morari care are un blog la www.europalibera.org.

Natalia MORARI: A avut loc summit-ul international de miscari de tineret la Mexico City. Au participat in jur de 40 de tari si Moldova pentru prima data a participat. Eu am fost invitata sa fac o prezentare despre Moldova si cum sursele sociale din Internet au fost utilizate in evenimentele care au avut loc aici in aprilie 2009. Am fost invitata nu ca jurnalista, ci ca reprezentanta a Asociatiei “Think Moldova” pe care noi cu o echipa de tineri am format-o citva timp in urma. Eu acolo am tinut un discurs impreuna cu fondatorul si proprietarul companiei Twitter, Jack Dorsey. A fost o discutie destul de interesanta si, dupa parerea mea, ea a placut.

Eu desigur ca am fost destul de sincera si am spus ca Twitter nu a jucat un rol principal in evenimentele din aprilie si nu a fost utilizat ca o sursa de mobilizare a oamenilor. Au fost utilizate alte surse cum ar fi Facebook, Odnoklasniki.ru, dar si alte mecanisme. Dar trebuie sa constatam faptul ca Twitter pe data de 7- 8 a inceput sa joace un rol foarte important de informare a oamenilor de peste hotare despre ceea ce se intimpla atunci in tara. Asta este adevarat. Ca sa confirmam asta putem sa ne aducem aminte ca timp de doua sau trei zile tema Moldovei a fost pe locul intii in toate temele mondiale a Twitter-ului. A fost cea mai discutata tema in Twitter. Exista asa o estimare pe Twitter si noi eram pe primul loc.

Vasile BOTNARU: Dupa Mexic am inteles ca ati fost invitata sa faceti un popas la administratia de la Casa Alba. Asta tot de pe Facebook am aflat, de altfel.

Natalia MORARI: Da, vedeti, ce rol joaca acum Facebook in lume? Daca nu era asa ceva, cum ati fi aflat?! Da, dupa ce am tinut discursul in Mexic eu am fost invitata pentru o intrevedere cu ambasadorul SUA in Mexic. Am vorbit despre situatia din Moldova, ce parere eu am, ce se va intimpla acum. Si peste aproximativ jumatate de ora dupa acea discutie am fost anuntata ca luni, cind eu trebuia sa fiu la Washington - deoarece aveam zborul de conexiune prin Washington, am fost anuntata ca luni la ora 11.00 voi avea o intrevedere cu consilierul principal al lui Barack Obama care se ocupa de relatiile cu Rusia si toata Eurasia, Michael McFall, un foarte cunoscut profesor de la Universitatea din Stanford. Si cu consilierul principal al lui Hillary Clinton, Anne-Marie Slaughter, care se ocupa cu formarea politicii externe a Departamentului de Stat.

Vasile BOTNARU: Ce credeti ca era foarte important sa fi aflat de la dumneavoastra acesti demnitari importanti?

Natalia MORARI: De exemplu cu Michael McFall am avut intrevedere timp de 40 de minute, ceea ce este foarte mult. Daca e sa tinem cont de...

Vasile BOTNARU
: Da, … de agenda dinsului.

Natalia MORARI
: Daca ne dam seama ce agenda are si ca aceasta intilnire a fost organizata foarte repede si nu la solicitarea mea. Asta a fost initiativa lor. Senzatia pe care eu am avut-o dupa ambele intilniri era ca ei acum incep sa inteleaga si au inteles, de fapt, deja ca au facut o mare greseala ca nu au acordat suficienta atentie Moldovei. Cindva, nu stiu, citva timp in urma. Si ca acum trebuie sa repare asta. Ce am inteles eu din convorbirile noastre, exista o oarecare intelegere intre Uniunea Europeana si Statele Unite. Dar cel mai principal, ca ei au tendinta asta de a ne sustine. Ceea ce este pentru mine mult mai important acum e ca ei au acum vointa sa inteleaga ce de fapt s-a intimplat in Moldova si, mai important, ce se va intimpla mai departe in Moldova.

Twitter, Facebook, YouTube - ferestre spre libertate în societăţi autoritare

XS
SM
MD
LG