Linkuri accesibilitate

Eternizarea bazelor ruse din Abhazia şi Osetia de Sud


Crucișătorul rus Moskva în portul Suhumi
Crucișătorul rus Moskva în portul Suhumi

Moscova încheie acorduri militare cu cele două republici secesioniste

Rusia a semnat ieri cu liderii sud osetini si abhazi un acord de apărare pe 49 de ani, prin care va avea dreptul sa aiba baze militare pe teritoriile celor 2 republici secesioniste ale Georgiei si 1700 de militari in fiecare dintre cele doua regiuni.

Acordul militar semnat ieri vine pe fundalul creşterii tensiunilor intre Georgia si Rusia. Tot ieri, Rusia a anunţat că nu va permite nici unei nave georgiene sa se apropie de ceea ce Moscova numeste “ apele teritoriale” ale Abhaziei, fara aprobare din partea autoritaţilor de la Moscova sau Suhumi.

Atita timp cit cele 2 regiuni separatiste ale Georgiei nu sunt in continuare recunoscute ca atare de catre Natiunile Unite si zona maritimă a Marii Negre din apropierea coastelor abhaze este parte a Georgiei, decizia de ieri poate părea lipsită de legitimitate. Autoritatile de la Tblisi consideră măsura un nou act de provocare menit sa tensioneze pe mai departe relatiile dintre Moscova si Tbilisi, relatii intrerupte oficial in urma razboiului ruso-georgian de anul trecut.

In ciuda opozitiei de la Tbilisi, acordul militar semnat ieri va permite ca 1700 de militari rusi sa fie desfasurati pe teritoriul fiecareia dintre cele doua regiuni pe timp de aproape jumătate de secol si Rusia să foloseasca doua baze militare - cea din portul Gudauta, de la Marea Negra, din Abhazia si cea de la Tvingali, din Osetia de Sud. In acordul semnat ieri nu se vorbeste nimic despre sutele de militari rusi care fac parte din asa numita paza a frontierelor celor doua state recunoscute ca atare doar de Rusia, Nicaragua si Venezuela. Acestia au dreptul sa fie in cele doua regiuni in baza unor acorduri de securitate mai vechi intre Moscova, Suhumi si Tvingvali.

Adjunctul şef al serviciului de graniceri al Rusiei, Viktor Trufanov este citat de agentia rusa de stiri Interfax cu declaratia că Moscova va face tot ce va putea să asigure securitatea statului rus si a statului abhaz, impiedicind vasele georgiene sa intre in apele teritoriale abhaze de la Marea Neagra. Seful serviciului de graniceri de la Tbilisi, Zaza Gogava a declarat serviciului georgian al postului nostru de radio că Tbilisi va continua sa patruleze ceea ce, legal, din perspectiva georgiana, este spatiul maritim georgian. El a spus ca, desi astfel de declaraţii belicoase sunt făcute des, ele nu sunt însoţite de vreo acţiune concretă.

Pe de alta parte, marina georgiana este compusa din doar 19 nave, majoritatea vase de patrulare. Cele doua nave militare georgiene, Tblisi si Dioskuria au fost distruse anul trecut de Rusia, în timpul războiului ruso-georgian.
XS
SM
MD
LG