Linkuri accesibilitate

Părinţi indiferenţi, copii de izbelişte


"Mai apoi o să filmez al patrulea cadru cum tata vine şi începe a bea”

Un proiect UNICEF Moldova, unic în felul său, le propune copiilor de la şcoala internat din Străşeni să redea în imagine video lumea din jur aşa cum o văd ei. Atenţie motor... Astfel, începe unul dintre filmuleţele realizate de copiii de la şcoala internat de la Străşeni. “Nepăsarea părinţilor” este intitulată noua producţie şi este inspirată din viaţa de zi cu zi, îmi spune autorul. Petru, un băiat de 15 ani, în calitate de regizor, le explica, destul de convingător celor doi actori în postură de părinţi, cum ar trebuie să joace rolurile. “Al doilea cadru o să iasă iarăşi cum vă certaţi şi intraţi pe uşă. Mai apoi o să vă filmez cum ieşiţi de pe uşă şi al patrulea cadru cum tata vine şi începe a bea”. Istorioare ce-i prezintă pe unul din părinţi ca împătimiţi de băutură, am auzit de la mai mulţi copii de la şcoala-internat din Străşeni.

Tatiana
Pe Tatiana am zărit-o ceva mai tristă într-un colţ al sălii.Am aflat că şi ea are deja filmuleţul gata. "Eu simplu - am descris ca pe un grup de dominouri care erau aranjate toate într-un rând şi la urmă au căzut toate. Într-un fel viaţa mea s-a destrămat şi am ajuns la orfelinat."

Elena Munteanu
Elena Munteanu îşi doreşte cel mai mult să aibă parte de o familie reîntregită. Are doar două surori mai mari, care îi sunt de fapt, părinţii. "Eu nu ştiu cum alţi copii zic mama, tata dar mie îmi este oarecum, mă doare sufletul că eu nu am cui să-i zic şi nu am cui să mă adresez dacă vreau ceva. Eu am vrut să arăt că sora mea este mamă şi ea vine din depărtare şi eu o cuprind şi de bucurie eu încep a plânge că eu m-am întlnit cu ea. Şi aşa am vrut să arăt cum îmi iubesc familia."

Atelierul este desfăşurat în limba rusă pentru că trainerii, invitaţi special la atelier din Europa, vorbesc această limbă. Pe copii nu-i deranjează în nici un fel acest lucru.

Alexandra Yuster
Am întrebat-o pe Alexandra Yuster, reprezentanta UNICEF in Moldova, de ce tocmai copii de la orfelinat au fost selectaţi pentru realizarea proiecţiilor video.”O parte foarte importantă a acestui proiect este ca aceşti copii care au cea mai mică şansă, să li se audă vocea, să aibă această oportunitate. Mulţi dintre aceşti copii au avut până în prezent o viaţă dificilă. Vrem ca ei să împărtăşească aceste experienţe şi de asemenea să ne spună şi despre visurile lor. Aceşti copii au aceleaşi drepturi ca şi alţi copii care vin din familii mai înstărite”.

Filmuleţele realizate de copii de la şcoala-internat de la Străşeni vor fi prezentate în cadrul unei conferinţe regionale care va avea loc în noiembrie la Chişinău. UNICEF organizează asemenea sesiuni video în toate ţările din Europa Centrală şi de Est, ideea fiind ca vocea copiilor să fie auzită.
Previous Next

XS
SM
MD
LG