Linkuri accesibilitate

La Plenara CC PCRM a decis să negocieze formarea unei coaliții de centru-stînga


Comuniștii refuză să recunoască drept partener de discuții Alianța pentru Integrare Europeană

Partidul comunistilor a decis in plenara de astazi sa nu negocieze formarea viitoarei guvernari cu Alianta pentru Integrare Europeana, dar sa discute cu formatiunile care fac parte din aceasta coalitie in parte.

PCRM a discutat la plenara pozitia partidului in urma alegerilor parlamentare din 29 iulie si crearea viitoarei guvernari. Liderii PCRM au anuntat deasemenea dupa plenara ca nu vor negocia cu Alianta, iar unul dintre liderii PCRM, Vadim Misin a declarat: "nu vom negocia cu Alianta pentru Integrare Europeana, am anuntat crearea unei coalitii de centru stinga, care va negocia cu partide si deputati in parte. Printre formatiunile cu care PCRM ar putea sa discute, Misin a numit Partidul Democrat, condus de Marian Lupu dar si Alianta „Moldova Noastra”, condusa de Serafim Urechean.

Marian Lupu
Presedintele PD, Marian Lupu regreta pozitia PCRM, care a anuntat ca nu va negocia cu AIE. Marian Lupu spera ca in cele din urma PCRM isi va revedea decizia luata la plenara formatiunii de astazi si va accepta invitatia transmisa de AIE, care ii asteapta pe comunisti la masa de tratative in ziua de marti la Palatul republicii: ”Imi pare foarte rau ca PCRM nu accepta potrivit acestor declaratii aceasta invitatie. Cred ca aceasta pozitie se manifesta a fi ca o pozitie pe de o parte ostila, pe de alta mparte e un inceput destul de prost pentru acest dialog politic pe care il asteapta intreaga societate, fiindca oamenii cetatenii R. Moldova nu au nevoie de confruntari politice, ei au nevoie de o maturitate si o responsabilitate comuna a tuturor celor care se regasesc astazi in parlament. AIE a venit cu asemenea invitatie. Noi ramanem pe aceeasi pozitie ca dialogul trebuie sa se produca potrivit invitatiei care a fost inmanata de catre AIE pentru PCRM. Noi vom merge in continuare consecvent pe linia acelor principii, prioritati care au fost anuntate anterior.”

Mark Tkaciuc
Deputatul partidului comunistilor, Mark Tkaciuc, fost consilier al presedintelui Vladimir Voronin, a anuntat si el ca nu se va negocia cu Alianta pentru Integrare Europeana. "Noi nu cunoastem nici un fel de alianta, vom discuta cu toate partidele care au intrat in parlament”, a spus Mark Tkaciuc, care a adaugat ca negocierile se vor desfasura in numele Republicii Moldova si pentru ca fractiunea majoritara sa poata sa isi gaseasca niste aliati destoinici pentru a putea continua reformele din Republica Moldova. Daca se va ajunge la un acord despre principii, a spus Mark Tkaciuc, atunci problema repartizarii posturilor va fi una simpla.

PCRM in acelasi timp va evita sa ofere si alte informatii, spunind ca in curind va difuza o declaratie de care va lua cunostiinta presa. Liderul partidului comunistilor, Vladimir Voronin a refuzat sa faca declaratii pentru presa.
Presa în așteptarea declarațiilor la sfîrșitul Plenarei


Partidele din alianta pentru Integrare Europeana au planificat pentru marti 25 august un dialog cu liderii comunistilor, inainte de prima sesiune a noului parlament din 28 august.
XS
SM
MD
LG