Linkuri accesibilitate

Partidele ca într-un război la baionetă


Igor Munteanu
Igor Munteanu

Votul cetățenilor va fi determinat de atitudini și poziții față de evenimentele din aprilie. Interviu cu Igor Munteanu (IDIS)

Azi la ora 16 expiră termenul cînd partidele politice şi candidaţii independenţi se mai pot înscrie în cursa electorală. Pînă ieri, la CEC, au depus cereri 9 formaţiunişi un candidat independent. În urma tragerii la sorţi, primul pe listă, va fi Partidul Comuniştilor, urmat de Partidul Popular Creştin-Democrat, Alianţa „Moldova Noastră”, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Democrat, Partidul Naţional Liberal, Partidul Social Democrat şi Uniunea Centristă care propun o listă electorală comună şi candidatul independent, Tatiana Ţîmbalist, primar la Lalova, raionul Ştefan Vodă. Al 10-ea candidat ar putea deveni Mişcarea Acţiunea Europeană, care a depus ieri actele necesare la Comisia Electorală Centrală.

Toate partidele au fost criticate săptămîna trecută de către societate civilă că în platoformele lor electorale lipsesc strategii clare de rezolvare a problemelor sociale. După ce au analizat programele partidelor la alegerile din primăvară, reprezentanţii societăţii civile constată că nici în actuala campanie politicienii nu vin cu soluţii concrete în domeniul social. În aceste condiţii mai multe asociaţii obşteşti încearcă să determine formaţiunile aflate în campanie electorală să-şi asume angajamente, prin care să garanteze protecţie socială fiecărui cetăţean din R.Moldova. În ce măsură recomandările societăţii civile vor fi luate în considerare de concurenţii electorali, vom vedea pe parcursul dezbaterilor probabil, care încep mîine la compania publică „Teleradio-Moldova”.

De ce nu şi-au îmbunătăţit programele electorale formaţiunile politice ce se vor în Parlament, care din ele au şanse reale să treacă pragul electoral, îl vom întreba acum pe Igor Munteanu, director executiv la Institutul pentru Democraţie şi Iniţiative Sociale „Viitorul”.


Elena Cioina: D-le Munteanu, sunt 10 concurenti electorali inscrisi pana acum in cursa electorala. Nu sunt din nou prea multi?

Igor Munteanu: Sigur, aparent exista o inflatie de partide, dar acest lucru este legat de faptul ca, pe de o parte, exista acest obstacol legat de legislatie, care interzice formarea aliantelor electorale, iar pe de alta parte, anumite partide se tem ca daca nu participa in alegeri vor fi iradiate din registrul organizatiilor social-obstesti ca urmare a neparticiparii. Oricum, faptul ca nu au reusit sa accepte invetabilul, ca anumite partide care sunt deja recunoscute si vazute de public au mai multe sanse decat cele care abia acum intra in campania elecotrala, evident ca va influenta oarecum rezultatele, pentru ca exista 10-15 la suta de voturi risipite. Acesta este rezultatul participarii unor partide care nu sunt cunoscute.

Valeriu Cater
: Dar daca in cazul unor partide, cum ati spus Dvs, exista aceasta frica, sa nu fie iradiate din registre in cazul neparticiparii, mai exista si, de data asta, cel putin un candidat independent. De ce se ambitioneaza acestia sa intre in cursa electorala constienti probabil fiind ca nu au prea multe sanse sa acceada in Parlament?

Igor Munteanu: Nimeni nu a putut explica pana acum motivele ambitiilor omenesti. Pe de alta parte, sigur ca, candidatii independenti nu au absolut nici o sansa. Este mai important sa intelegem contextul in care aceste alegeri anticipate au loc in Republica Moldova si ar trebui sa spunem ca ele se desfasoara intr-un regim restrans, respectiv, trebuie sa fim prodenti atunci cand cerem partidelor politice sa marseze pe solutii concrete, pe programe politice bine elaborate, pentru ca de fapt votul cetatenilor va fi determinat de atitudini si pozitii fata de evenimentele din aprilie in primul rand, si abia dupa aceasta in functie de solutiile pe care le gasesc ei pe probleme sociale si economice. Criza economica si criza politica, prin care am trecut in aprilie, a determinat oarecum schimbarea de optica a cetateanului asupra problemelor cu care se confrunta. Nu degeaba anumite partide s-au lansat in aceste alegeri anticipate ca intr-un razboi la baioneta. Si nu degeaba anumite partide care interactioneaza in acest momen prin slogane parca-si dau raspunsuri: cineva spune “alb si negru”, celalalt raspunde “fara razboaie”. Cineva lanseaza sloganul “noi suntem pentru tine”, celalalt raspunde “fara extremisti”. Adica exista un spatiu restrans de miscare pentru aceste partide poliitice.

Elena Cioina: Si totusi, d-le Munteanu, aceasta campanie, mai ales a opozitiei, este considerata de anumiti analisti, comentatori, prea anemica. Este adevarat?

Igor Munteanu: Eu as numi-o altfel – obositoare. Obositoare pentru actorii electorali si, in acelasi timp, obositoare pentru cetateni. Este mult sa ai doua alegeri organizate la turatii maxime intr-un singur an, in conditiile in care spatiul public este atat de restrictionat. Si, vreau sa spun, ca aceste alegeri anticipate vor fi organizate in conditiile in care cele mai mari probleme si defectiuni ale sistemului politic nu au fost rezolvate. Nici listele electorale nu au fost clarificate, nici accesul partidelor de opozitie la mass-media publica nu a fost organizat, nici marile atacuri si acuzatii adresate partidelor de opozitie, cum ca au organizat o lovitura de stat, nu au fost clarificate, iar actorii electorali, mai ales cei de la guvernare sunt avantajati de faptul ca majoritatea institutiilor de stat lucreaza, fac campanie, pentru un singur partid.

Valeriu Cater: Si atunci, in aceste conditii in care, asa cum spuneti si Dvs, datele problemei nu s-au schimbat deloc, este opozitia capabila sa faca fata concurentei partidului de guvernamant?

Igor Munteanu: Partidele de opozitie vor incerca sa faca imposibilul, vor incerca sa transmita catre public mesajele lor, cele care ii explica motivele pentru care au ramas in cursa. Daca vor reusi sau nu, vom vedea. Rezultatele sunt tot mai imprevizibile. Mult mai imprevizibile decat inainte de alegerile din aprilie. Putem observa insa ca daca, de exemplu, pana in mai-iunie se vedea ca vom avea doua poluri care nu se pot intalni – polul liberal si polul Partidului Comunistilor, am putut observa dupa 3 iunie aparitia acelui centru coagulator. In ce masura este un centru veritabil si autentic, care ar putea sa creeze si alte optiuni, social democrate? Multa lume isi pune diverse probleme legate de intentiile adevarate ale grupului Marian Lupu, pentru ca aparent acest grup ia mai multe simpatii de pe centru-dreapta si, probabil, aceasta a fost intentia lansarii acestui grup. Mai putine simpatii ia de pe centru-stanga si chiar stanga extrema. Evident ca aceasta aparitie recreaza spatiul politic si electoral.

Valeriu Cater: Credeti Dvs ca in viitorul Parlament pe langa cele trei partide de opozitie care au trecut pragul electoral pe data de 5 aprilie va mai intra si Partidul Democrat improspatat cu imaginea lui Marian Lupu? Asa trebuie sa intelegem?

Igor Munteanu: Eu cred că exista o anumita sansa sa avem si o alta formmatiune in afara de cele trei partide liberale. Sigur, insa, s-ar putea sa avem surprize legate si de partidele liberale, pentru ca, chiar daca s-a micsorat pragul, lipsa de participare sau de mobilizare cetateneasca in aceste alegeri vor fi vizibile. Si asta nu din cauza ca mizele in aceste anticipate nu mai sunt atat de importante, ci pentru ca alegerile sunt organizate intr-un moment extrem de inoportun pentru exercitii electorale. Sfarsitul lui iulie. Si toate fortele politice sunt extrem de constiente de aceste constrangeri.
XS
SM
MD
LG