Linkuri accesibilitate

Agenţie pentru accelerarea procesării cererilor de acordare a cetăţeniei române


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Discursul preşedintelui Băsescu la lansarea programului ARC 2009

“Poti sa faci cererea in timpul scolii si, la terminare, esti cetatean roman cu diploma recunoscuta in toata Europa”, a indemnat-o presedintele Romaniei Traian Basescu pe o studenta venita din Moldova in tabara ARC de la Sulina. Studenta ar fi vrut sa afle ce poate face cu diploma de licenta obtinuta in Romania in conditiile in care studiile sale nu sint recunoscute in Republica Moldova. Traian Basescu a explicat ca Romania incearca de “ani buni” sa convinga Republica Moldova sa incheie un acord de recunoastere reciproca a studiilor, dar Chisinaul refuza. In aceste conditii presedintele Basescu ii indeamna pe tinerii moldoveni aflati la studii in Romania sa ceara cetatenia romana fiindca in acest fel diplomele lor vor fi recunoascute in cele mai multe state ale Uniunii Europene.

De altfel Traian Basescu a declarat mai departe ca statul roman are in vedere crearea unei Agentii speciale pentru a accelera capacitatea de procesare a cererilor de acordare a cetateniei romane pentru romanii din Republica Moldova care si-au pierdut abuziv cetatenia. Aceasta Agentie va functiona proabil pe linga guvernul roman, iar specialistii de la ministerele justitiei si internelor vor fi reuniti pentru a reusi sa puna in aplicare noua lege a cetateniei care prevede ca in sase luni de la data depunerii cererii sa fie acordata cetateniea romana pentru toți cei care provin din familii care au pierdut-o abuziv.

Traian Basescu i-a asigurat atit pe cei veniti din Ucraina, Transnistria si chiar Kazahstan si care si-au pierdut cetatenia romana in vremurile tulburi de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial ca si-o vor recapata la fel de repede ca moldovenii.

Tot la tabara destinata copiilor si tinerilor etnici romani de pretutindeni, Traian Basescu a declarat ca Romania recunoaste Republica Moldova si sustine integritatea teritoriala a statului vecin, adaugand ca, “mai devreme sau mai tarziu, Moldova va fi stat membru al Uniunii Europene".

Seful statului roman s-a declarat impresionat de "taria si vointa" copiilor care apartin minoritatii romane din alte state de a invata in limba materna. "Am vazut, a spus Traian Basescu- prigoana mai mult sau mai putin violenta cu privire la dorinta voastra de a va pastra limba", am vazut ce s-a intamplat "in unele scoli din Transnistria", a continuat Basescu si "Pentru lucrul acesta, va multumesc si voua, si familiilor voastre, si dascalilor vostri".
XS
SM
MD
LG