Linkuri accesibilitate

Dezertare la vîrf - Marian Lupu demisionează din PCRM


Marian Lupu
Marian Lupu

Fostul preşedinte al Parlamentului și-a anunțat public retragerea din PCRM, invocînd excluderea sa din procesul de luare a deciziilor

Marian Lupu, fostul preşedinte al parlamentului, a anunţat oficial, intr-o declarație difuzată ziariștilor la Parlamentul de la Chişinău, că părăseşte partidul comuniştilor şi grupul parlamentar al partidului: „În situaţia dată, fiind consumate toate posibilităţile şi încercările de a participa la procesul de luare a deciziilor în partid, realizând pericolul poziţiilor pe care nu le împărtășesc şi fiind conştient de eventualele consecinţe ale acestui pas, ţin să fac publică declarația că eu părăsesc rândurile PCRM și, în consecință, părăsesc fracțiunea parlamentară a acestui partid”.

Lupu a criticat din nou dur fostul său partid, afirmând că nu mai vrea sa participe intr-o campanie in care se va merge pe ameninţări, şantaj şi cu un limbaj injurios: „Consider inadmisibil ca nu s-a mers dincolo de declaratiile privind necesitatea dialogului politic, ignorind rezolutia Parlamentului European si recomandarile APCE”.

Marian Lupu părăseşte PCRM
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:04:11 0:00


Marian Lupu nu și-a precizat decît principial intențiile de viitor, afirmînd, citat de agențiile de presă: ”Nu pot vorbi acum despre formula în care se poate produce reîncadrarea mea în circuitul politic, dar vă pot spune cu toată certitudinea că acest lucru se va produce într-un format ce exclude poziţionarea rigidă, conflictuală şi radicală”

Săptămâna trecută, în ajunul votului repetat din parlament pentru alegerea preşedintelui ţării, Marian Lupu lăsa deja să se înţeleagă, într-un interviu cu Europa liberă, că au apărut divergenţe mari între el şi partidul comuniştilor şi că ar putea părăsi partidul. „Dilema de a fi responsabil pentru decizii care îți sunt improprii trebuie să-și găsească o rezolvare logică”- declara atunci Lupu, Europei Libere.

Ulterior, el a respins ideea că ar părăsi partidul şi a votat la unison cu grupul parlamentar comunist pentru candidatura Zinaidei Greceanîi la funcţia de preşedinte al ţării. Votul a eşuat şi acum, este aşteptată dizolvarea parlamentului şi organizarea de alegeri generale anticipate.

In reacții la decizia anunțată a lui Marian Lupu, liderii partidelor de opoziție au salutat ieșirea sa din PCRM, exprimîndu-se cu prudență despre probabilele ei consecințe. Mihai Ghimpu, liderul liberalilor a spus astfel: „Noi trebuie să vedem de unde vine această decizie: de la însuşi Marian Lupu sau poate este un nou plan făcut de comunişti”, în timp ce Vlad Filat, președintele Liberal Democraților a spus că partidul său are o echipă foarte tînără și de calitate, dispusă să ia în discuție chestiunea unei posibile afilieri a lui Marian Lupu.

Pentru Marc Tcaciuc, fost consilier prezidenţial, decizia lui Marian Lupu este de natură să afecteze peisajul politic actual. Citat de site-ul Știrea zilei.md, el a afirmat: „Orice persoană care pleacă din PCRM este o pierdere pentru partid. Urmează să analizăm. Lupu nu a fost un simplu membru, ci chiar membru al Comitetului Central. Rămîne de văzut ce rînduri politice va înfrumuseța. Plecarea lui pe timp de criza va putea afecta negativ imaginea sa și acest lucru dă dovadă de isterie”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

Previous Next

XS
SM
MD
LG