Linkuri accesibilitate

Mult scotocit pentru nimic - Fiscul a verificat 18 ONG-uri


Inspectoratul Fiscal pe post de poliţie politică

Inspectoratul Fiscal, care a început acum 2 săptămâni să verifice veniturile câtorva organizaţii neguvernamentale ce au făcut parte din Coaliţia 2009 pentru alegeri libere şi corecte a anunţat astăzi că a încheiat controlul fără să găsească nereguli.

“Nu au fost stabilite încălcări fiscale şi nu au fost aplicate sancţiuni financiare”, se arată într-un comunicat al fiscului de unde mai aflăm că în total au fost verificate 18 ONG-uri.

Ne-am interesat la fisc cum au fost selectate acestea din cele câteva mii de ONG-uri câte există în Republica Moldova. Anastasia Vasiloi, şefă de direcţie la Inspectoratul Fiscal, ne-a răspuns că e vorba de un control ordinar, similar controalelor la care sunt supuse periodic, de exemplu, firmele de taxi sau restaurantele. “Am fi verificat mai multe ONG-uri dacă am fi avut resurse umane suficiente”, a mai spus responsabila de la Fisc.

Şefii ONG-urilor verificate cred în continuare că prin intermediul Fiscului, autorităţile centrale au vrut să afle sursele de finanţare ale lor, dar si să le intimideze ca replică la rapoartele critice făcute de ONG-uri despre acţiunile puterii în campania electorală şi după.

Nadine Gogu, director interimar al Centrului Independent de Jurnalism: "Ei când au venit, au spus din start că nu îi interesează dacă noi plătim taxele la stat. În mod normal ar fi trebuit să fie interesaţi dacă nu este vorba de evaziune fiscală. În cazul ăsta ni s-a spus că vor să vadă intrările şi ieşirile de bani. Era clar că vroiau să vadă de unde vin banii la noi, dacă nu cumva vin din România şi dacă banii care vin din alte surse noi nu îi dăm cumva partidelor politice sau altora."




Alexandru Dorogan, director al Asociaţiei Presei Electronice: "După mine, fiscul are nişte funcţii, evident să şi verifice, dar în cazul dat cred că e mai mult vorba de o funcţie a poliţiei politice. Vreau să fac o precizare: şi dacă erau bani de la partidele politice? Contravine cumva legislaţiei? Nu spune legislaţia că organizaţiile obşteşti pot primi bani din granturi, din donaţii? Şi dacă era o donaţie de la partide politice? Asta ce ar fi însemnat? Ar fi însemnat probabil concluzii politice, nu fiscale. Nimeni nu ar fi încălcat legea dacă eventual erau nişte mijloace venite prin donaţii de la vreun partid politic."

Deşi rezultatetele controalelor au fost anunţate publicului, ele nu le-au fost comunicate deocamdată protagoniştilor – organizaţiilor neguvernamentale. Unele ONG-uri au primit invitaţii de a participa săptămâna viitoare la şedinţele la care vor fi prezentate concluziile verificărilor.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG