Linkuri accesibilitate

De la Walter Rathenau la Boris Nemţov: Despre crimele politice si consecinţele lor


Scriu doar cateva randuri ca reacţie rapida la socanta stire privind asasinarea lui Boris Nemţov, unul dintre liderii opoziţiei democratice din Rusia putinista. Cand spunem ca Europa a intrat intr-o faza weimariana, nu in sens cultural, ci politic, nu exageram catusi de puţin. Mi-am adus aminte, instantaneu, de asasinarea lui Walter Rathenau, un om politic democrat si un veritabil umanist, in iunie 1922 de catre formaţiunile extremiste care doreau inmormantarea Republicii de la Weimar. „Von kommenden Dinge”, de Walter Rathenau, a fost una din primele carţi in germana pe care le-am citit la 20 de ani. Mi-o daruise profesorul meu, Basilius Abager, un veritabil intelectual anti-totalitar.

Boris Nemţov aparat valorile civic-liberale, a indraznit sa tina piept dictaturii FSB, a crezut in societatea deschisa, s-a opus agresiunii imperialiste impotriva Ucrainei, a platit cu viaţa. A fost un reformator, nu un profitor. A cutezat se numeasca regimul Putin drept ceeea ce este, o tiranie cleptocratica, un stat in care poliţia s-a infraţit cu mafia. Uciderea lui Boris Nemţov este un act liberticid. Nu stiu ce prevesteste, dar imi este teribil de greu sa fiu optimist…

Leviathanul regimului Putin l-a lichidat. Mi-au revenit in minte scene din filmul lui Andrei Zviaghinţev. Putin varsa acum lacrimi de crocodil. La ora actuala, regimul sau este extrem de vulnerabil, actioneaza panicat, haotic si imprevizibil, deci a devenit mai periculos decat oricand. Cine crede altfel, se imbata cu iluzii. Dictatura putinista este una a gangsterilor fara niciun fel de scrupule. Putka the bullly si oamenii sai vor actiona fara mila daca nu li se va opune rezistenţa. Brigandajul in exterior si criminalitatea in interior merg, precum in timpurile lui Lenin, Stalin, Hrusciov si Brejnev, mână-n mână. Mussolini l-a ucis pe Matteotti, asa actioneaza dictatorii totalitari. Contrarevoluţia lui Putin, cum o numeam aici intr-un articol scris impreuna cu Marius Stan, trebuie stopata pana nu e prea tarziu. A sosit ceasul trezirii!

Update: Vladimir Putin a anuntat ca va conduce personal investigarea crimei. Cred ca merita sa mentionez ca, la aflarea vestii ca Serghei Kirov a fost asasinat la Leningrad, pe 1 decembrie 1934, o crima de care, este consensul cvasi-unanim al istoricilor, nu era deloc strain, Stalin a plecat imediat cu trenul special la Leningrad, spre a conduce personal ancheta. Il acompania seful OGPU, Genrikh Iagoda.

In martie 1938, la al treilea proces-spectacol (show trial) de la Moscova, Iagoda, aflat pe banca acuzatilor, se „confesa” si isi „recunostea” rolul in uciderea liderului organizatiei comuniste din Leningrad. Spunea ca a executat ordinul lui…Troţki! Leningradean el, insusi, format in cultura politica a KGB-ului, deci in cultura politica a unei organizatii criminale, admirator declarat al lui Felix Dzerjinski si al lui Iuri Andropov, Putin cunoaste bine subiectul. Ma intreb daca a citit cartea lui Hélène Carrère d’Encausse, „Le malheur russe”, un studiu pe cat de erudit, pe atat de tulburator si, vai, atat de actual, despre omorul politic in istoria Rusiei…

Link-uri utile:

http://www.fayard.fr/le-malheur-russe-9782213022369

http://www.contributors.ro/global-europa/revolu%C8%9Bie-%C8%99i-contrarevolu%C8%9Bie-in-rusia-articol-de-vladimir-tismaneanu-%C8%99i-marius-stan/

https://archive.org/details/vonkommendending00rathuoft

http://www.bbc.com/news/world-europe-31669061

Vladimir Tismaneanu locuiește la Washington, este profesor de științe politice la Universitatea Maryland, director al Centrului pentru Studierea Societăților Post-comuniste . Din 1983, colaborator constant al postului de radio Europa Liberă, în ultimii ani autorul unui blog de istorie a comunismului și nu numai.

Autor a nenumărate cărți de istorie a comunismului și a perioadei postcomuniste.

A condus Comisia Prezidențială pentru analiza dictaturii comuniste din Romania – al cărei raport final a fost prezentat președintelui Traian Băsescu în Parlament, pe 18 decembrie, 2006. Un an mai târziu a co-editat cu istoricii Dorin Dobrincu și Cristian Vasile publicarea raportului la editura Humanitas Intre februarie 2010 si mai 2012, Președinte al Consiliului Științific al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).

Opiniile autorului nu reflectă, neapărat, poziția Europei Libere.

XS
SM
MD
LG