Linkuri accesibilitate

Un raport pentru mai buna Dumneavoastră dezinformare (I)


E imposibil de crezut că mai există cineva care n-a auzit: CIA a torturat de-a valma oameni nevinovați și suspecți nedovediți, în închisori secrete și încălcînd toate legile democrației americane. Știrea a făcut și continuă să facă ocolul lumii, purtată iar și iar de toate organizațiile media mari și mici, locale și globale. Această dezvăluire șocantă vine în întregime, clar și temeinic detaliată de un Raport al Senatului Statelor Unite. Nimic nu pare să pună la îndoială această descoperire. Senatul Statelor Unite e o instituție totalmente onorabilă și credibilă, iar mediile de informare n-au făcut decît să preia datele și concluziile unui Raport oficial girat de o instituție onorabilă.

Din păcate, garanțiile pe care stă adevărul livrat de Raport sînt false, iar sistemul global media a livrat știrea ascunzînd cu bună știință sau din nepricepere elemente de bază. Știrea din care o lume întreagă află că serviciile secrete americane și conducerea Statelor Unite din anii 2000-2008 s-au dedat la sălbăticii și și-au bătut joc de lege e un scandal, dar nu scandalul invocat de mediile de informare. Adevăratul scandal e capacitatea instituțiilor de vîrf ale democrației și a presei libere de a măslui informațiile pentru a face propagandă împotriva adversarilor politici și pentru a-și promova convingerile ideologice.

Mai întîi, faimosul Raport al Senatului nu e al Senatului. În 2009, Senatorii Democrați și Republicani din Comisia pentru Servicii Secrete a Senatului au aprobat redactarea unui Raport asupra acțiunilor anti-teroriste ale CIA. După cinci luni, Senatorii Republicani s-au retras, acuzîndu-i pe Democrați că încearcă să transforme Raportul într-un act de propagandă politică. În consecință, Raportul a fost redactat și publicat de grupul Senatorilor Democrați din Comisie și nu de Comisie.

Așadar, Raportul nu reprezintă punctul de vedere al Senatorilor americani ci numai opinia Senatorilor americani Democrați. Nu e clar de ce anume acest detaliu legat de nașterea și natura finală a Raportului e ignorat. Mediile de informare erau datoare să vorbească de Raportul Senatorilor democrați și nu de un Raport al Senatului. Ceea ce nu a făcut nici o organizație media de acoperire globală, de la BBC la CNN și de la Euronews la New York Times.

Așadar, Raportul aparține sută la sută politicienilor Democrați. Numai că e vorba de exact aceiași politicieni Democrați care au votat și aprobat în 2001 și în anii imediat următori măsurile legale și acțiunile anti-teroriste ale CIA pe care le denunță astăzi. Astfel, Președinta Comisiei pentru Serviciile Secrete, Senatoarea Democrată Dianne Feinstein, care a girat Raportul din 2015, era de acord cu regimul de lucru al CIA în 2002.

Dianne Feinstein, în 2002: „Nu am nici un dubiu că dacă n-ar fi fost atacul terorist de 11 septembrie, toate lucruile ar fi mers ca mai înainte. A trebuit să vină acel atac, pentru ca noi să trecem printr-un șoc, să înțelegem cît de mare e amenințarea și, de asemenea, că trebuie să facem lucruri pe care nu le-am mai făcut pentru a ne apăra”.

În 2002, Feinstein și numeroși alți politicieni Democrați de vîrf, erau convinși că programele de acțiune CIA erau legale și normale, în condițiile date. În 2015, aceleași voci se dezic de acțiunile CIA și susțin că au descoperit un sistem uriaș de încălcare a legii și democrației americane condus în secret de CIA.

Traian Ungureanu

Fost parlamentar european (2009 – 2019), din partea PD-L (Partidul Democrat Liberal, apropiat președintelui Traina Băsescu) și ulterior a PNL (Partidul Național Liberal).

Jurnalist în România, între 1983-1988, Traian Ungureanu a lucrat la BBC, redacția pentru România, între 1989 – 2003. După care a devenit colaboratorul extern al Europei Libere, unde a scris despre politica din România și Europa, a ținut o cronică sportivă iar după ce a devenit europarlamentar, o cronică europeană. Semnează un blog politic și în fiecare vineri, un Jurnal de corespondent de la Londra.

Opiniile autorului nu reprezintă, neapărat, punctul de vedere al radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG