Linkuri accesibilitate

Opinia comuniștilor: „acest guvern trebuie să cadă!”


Eduard Muşuc: „corupţia a atins nivelul foarte înalt, guvernul practic a pierdut credibilitatea din partea cetăţenilor”.


Deputații comuniști cer ca motiunea de cenzură sa fie examinată în Legislativ nu mai tarziu de marti. Mai mult, liderul comunistilor, Vladimir Voronin, sustine ca exista doua solutii pentru a depasi criza politica: ori alegeri anticipate, ori revolutie. Deputatul PCRM, Eduard Mușuc, explică într-un interviu cu Valentina Ursu, de ce a inaintat azi motiunea de cenzura împotriva Guvernului.

Eduard Muşuc: „Urmează ca în ziua de marţi această moţiune să fie dezbătută în cadrul Parlamentului. Dar este poziţia bine cunoscută a fracţiunii PCRM, noi am insistat asupra demiterii persoanelor implicate în cazul aşa-numitei vânători în Pădurea Domnească. Fix aceeaşi poziţie avem şi acum, când a apărut acest scandal de corupţie la nivel înalt, inclusiv convorbiri telefonice care confirmă implicarea factorilor înalţi în trafic de influenţă, plus mai mulţi miniştri sunt cercetaţi penal, fie în calitate de bănuit, fie chiar în calitate de învinuit, plus foarte multe informaţii care confirmă că corupţia a atins nivelul foarte înalt, inclusiv rapoartele de monitorizare a diferitor ONG-uri, inclusiv din străinătate. Sigur că corupţia a atins nivelul foarte înalt, guvernul practic a pierdut credibilitatea din partea cetăţenilor. Şi, reieşind din aceasta, PCRM a iniţiat această moţiune de cenzură şi speră la un vot al majorităţii deputaţilor, în ziua de marţi, ca situaţia în care ne aflăm noi astăzi să se schimbe înspre bine.”

Europa Liberă: Majoritate? Cu voturile cui aţi putea demite actualul cabinet de miniştri?

Eduard Muşuc: „Pe noi mai puţin ne interesează cine va vota. Dar situaţia într-adevăr este una clară, este una gravă. Această criză continuă. Eu nu mă refer la criza politică, eu mă refer la criza instituţională, a instituţiilor democratice. Şi o soluţie trebuie să fie. Soluţia eu cred că este clară. Cetăţenii trebuie să decidă: acest guvern trebuie să cadă, noi trebuie să avem alegeri parlamentare anticipate, în aşa mod ca cetăţenii să dea aprecierea lor.”

Europa Liberă: Deci un alt guvern nu veţi vota?

Eduard Muşuc: „Nu. Noi nu putem vota un alt guvern, deoarece votarea guvernului presupune asumarea responsabilităţii pentru politica promovată de acest guvern. Dar politica promovată de guvern înseamnă rezolvarea problemei cu creşterea salariilor, creşterea pensiilor, investiţiilor în infrastructură, mediul de afaceri, deschiderea de noi locuri de muncă, promovarea unei politici externe eficiente, în aşa mod ca ţara noastră să beneficieze de mai multe chestiuni pozitive. Doar repartizarea funcţiilor sau nişte înţelegeri de culise cu cineva pe noi nu ne interesează. Aceasta nu înseamnă că noi nu suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru guvernare.”

Europa Liberă: Dacă se adună umărul suficient de voturi, 50+1, pentru a demite actualul cabinet de miniştri, preşedintele urmează să vină cu o altă candidatură pentru funcţia de premier.

Eduard Muşuc: „Corect. Şi dacă nu mai există nicio majoritate în cadrul Parlamentului...”

Europa Liberă: Dar s-ar putea să se refacă majoritatea, după ce demiteţi guvernul.

Eduard Muşuc: „PCRM nu are de gând să formeze o majoritate cu cineva din actualul Parlament.”

Europa Liberă: Dar celelalte componente?

Eduard Muşuc: „Celelalte componente au format Alianţa care acuma nu mai există.”

Europa Liberă: Pot crea o altă majoritate.

Eduard Muşuc: „Pentru ce? Pentru menţinerea situaţiei actuale, la acelaşi nivel, cu aceleaşi probleme, cu aceleaşi devieri grave de la
toate normele? În primul rând, eu mă refer iarăşi la funcţionalitatea instituţiilor democratice, justiţia, procuratura, respectarea drepturilor omului, respectarea legilor în ţară, nemaivorbind despre aspectul economic şi social al problemei. Actuala majoritate, actuala guvernare nu poate să facă nimic altceva, decât ceea ce face. Ultimele sondaje demonstrează: 84-85% din populaţie consideră că ţara se mişcă în direcţie greşită.”

Europa Liberă: Dumneavoastră votaţi şi pentru demiterea speakerului Parlamentului?

Eduard Muşuc: „La momentul de faţă noi nu avem o astfel de chestiune pe ordinea de zi, dar dacă va apărea, sigur că vom lua şi o atitudine, vom lua şi decizie în acest sens. Nu pot să vă zic la momentul de faţă care va fi decizia, dar sigur că PCRM va avea o decizie foarte clară.”

Europa Liberă: Şi eventuale alegeri parlamentare anticipate pentru când?

Eduard Muşuc: „Aici mult depinde de partea juridică a problemei, deoarece sunt prevederile Constituţiei care trebuie respectate, ale legilor speciale în acest sens. Dar putem presupune că, dacă în ziua de marţi guvernul va fi destituit şi un alt guvern nu va fi format, e foarte probabil că chiar şi în luna iunie putem avea alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Preşedintele are dreptul în 45 de zile să înainteze o altă candidatură pentru funcţia de premier.

Eduard Muşuc: „Da. Nu numai una, două. Numai după ce se epuizează această perioadă şi două candidaturi au fost înaintate de către preşedinte, Parlamentul poate fi dizolvat şi pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: Alegeri parlamentare anticipate – aceasta şi-a dorit PCRM-ul de mult timp. Chiar domnul Voronin spunea: „Dacă nu alegeri parlamentare anticipate, revoluţie”.

Eduard Muşuc: „Eu aş zice că majoritatea populaţiei doreşte alegeri parlamentare anticipate.”

Europa Liberă: De unde bani pentru un nou scrutin parlamentar?

Eduard Muşuc: „Alegerile parlamentare costă zeci de milioane de lei. Comparaţi: miliarde care se fură în fiecare lună cu schimbarea situaţiei...”

Europa Liberă: Aceasta ziceţi oficial, dar neoficial fiecare partid mai cheltuie o sumă aproape dublă.

Eduard Muşuc: „Sunt incomparabile aceste cheltuieli. În primul rând, orice campanie electorală, orice scrutin costă în orice ţară. Democraţia costă: mai bine să plătim bani din buget pentru democraţie, pentru justiţie, pentru dreptate şi echitate decât să se fure de oligarhi bani cu mult mai mulţi din buget şi nu numai din buget, de la întreprinderi de stat, din alte surse, din alte fonduri.”

Europa Liberă: Şi miza PCRM-ului care ar fi, dacă toate aceste 4 partide revin în noul Legislativ?

Eduard Muşuc: „Desigur că noi mizăm pe o majoritate în viitorul Parlament. Eu mă refer la 51+mandate care...”

Europa Liberă: Ceea ce e puţin probabil.

Eduard Muşuc: „Poate puţin probabil majoritatea constituţională sau majoritatea necesară pentru alegerea preşedintelui ţării. Aici eu pot să fiu cu dumneavoastră de acord.”

Europa Liberă: PCRM va schimba vectorul politicii externe?

Eduard Muşuc: „Viziunea PCRM-ului este clară. Şi este evident că Republica Moldova nu are nicio şansă să devină membru cu drepturi depline a Uniunii Europene. Noi pledăm pentru colaborarea cât pe Vest, atât şi pe Est. Dar gradul de integrare va fi diferit. S-a format deja o nouă structură de integrare economică, pe filiera, pe direcţia de est care se numeşte Uniunea Vamală, care pentru Republica Moldova oferă posibilităţi enorme de dezvoltare economică, pe dimensiunea economică şi socială, dar nu pe cea politică sau militară.”

Europa Liberă: Deci se schimbă cursul european, în favoarea celui estic?

Eduard Muşuc: „Dar ceea ce vedeţi dumneavoastră astăzi poate fi numit integrare europeană?”

Europa Liberă: Dar PCRM a pledat pentru această integrare europeană.

Eduard Muşuc: „PCRM a pledat atunci când exista într-adevăr posibilitatea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Acuma proiectul european este închis pentru noi state. Se pune chiar problema existenţei zonei euro, existenţei Uniunii Europene în formula actuală, adică Uniunea Europeană trece printr-o criză destul de profundă.”

Europa Liberă: Bine, dar la summitul de la Vilnius s-a vorbit despre o perspectivă europeană pentru ţările membre ale Parteneriatului Estic.

Eduard Muşuc: „Parteneriatul Estic este o ficţiune. Acordul de Asociere tot este o nimica toată.”

Europa Liberă: De ce?

Eduard Muşuc: „Deoarece mai multe ţări au acordul acesta de asociere: din Africa, din alte zone, care, în general, nu se examinează în calitate de stat candidat sau membru viitor al Uniunii Europene. Sună foarte frumos: Acord de Asociere, dar în realitate nu înseamnă nimic, nu prevede nicio perspectivă de aderare. Şi nimeni din partea Uniunii Europene niciodată nu a declarat că Republica Moldova este invitată sau are vreo şansă să devină membru cu drepturi depline a Uniunii Europene.

Noi suntem vecini cu Uniunea Europeană. Parteneriatul Estic este un proiect de vecinătate şi nu mai mult. Reieşind din aceasta, noi trebuie să luăm în consideraţie situaţia existentă care se va păstra încă zeci de ani, cel puţin, ceea ce înseamnă că trebuie să avem relaţii strategice şi cu Uniunea Europeană, şi cu Federaţia Rusă.”

Europa Liberă: E posibil?

Eduard Muşuc: „Este obligatoriu pentru Republica Moldova. Dar gradul de reintegrare va fi diferit, în funcţie de posibilităţi de integrare fie pe filiera vestică, fie pe filiera estică.”
XS
SM
MD
LG