Linkuri accesibilitate

Eșecul miliardarului rus Zyuzin în România


Cauzele eşecului nu sunt clare deocamdată: managementul defectuos, criza economică sau intenţia investitorilor de falimenta cele cinci combinate siderurgice.


În România, la uzina Mechel de la Câmpia Turzii, a avut loc un protest spontan. Este vorba de una din cele 4 întreprinderi siderurgice din concernul pe care societatea ruseasca Mechel le-a vândut pe 52 de euro. Preşedintele Traian Băsescu a cerut guvernului să găsească soluţii pentru salvarea acestor întreprinderi. De la Bucureşti, Sabina Fati:

Multi muncitori romani de la combinatele siderurgice controlate pina recent de firma ruseasca Mechel au fost disponibilizati, dar nu si-au primit drepturile banesti, in vreme ce ceilalti sint nemultumiti de declinul acestor intreprinderi, prospere pina nu demult.

Acum doi ani, omul de afaceri Igor Zyuzin (52 de ani), numarul 31 in topul celor mai bogati oameni din Rusia, cu o avere neta estimata la peste 3 miliarde de dolari declara ca firma sa, Mechel va investi masiv in industria siderurgiga romaneasca. Ambitiile magnatului rus erau sa devina lider in productia autohtona de otel si aluminiu, numai ca intre timp pe fondul crizei economice, dar si a masinatiunilor facute de Mechel, cele cinci combinate pe care compania le detinea in Romania au devenit ineficiente (Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu si Laminorul Braila).

Strategia companiei ruse nu a fost indreptata, asa cum ar fi fost logic, spre dezvoltarea afacerii si deci marirea cistigului, ci mai degraba spre spolierea combinatelor. Astfel intre combinatele siderurgice si cumparatorii produselor a fost intercalata o firma intermediara, controlata tot de Zyuzin, care isi oprea un comision suficient de mare pentru ca investitia initiala din Romania sa fie amortizata.

E adevarat ca in defavoarea rusilor de la Mechel au fost si costisitoarele norme anti-poluare impuse de Uniunea Europeana si care au facut ca alte intreprinderi din Ucraina sau Turcia sa vinda mai ieftin si deci sa-si mareasca piata de desfacere in defavoarea combinatelor din Romania. Mechel se afla in Romania din 2002 cind a cumparat Combinatul de Oteluri Speciale de la Tirgoviste cu 60 de milioane de dolari. Apoi in 2003 rusii de la Mechel au achizitonat societatea Industria Sirmei Campia Turzii cu 27 de milioane de dolari, iar in ultimii ani si-au adus in portofoliu Ductil Steel Buzau (pentru 142 de milioane de dolari care include si combinatul de la Otelul Rosu) si Laminorul Braila pentru 9 milioane de dolari.

Oficial, Mechel a platit in total 250 de milioane de dolari pentru societatile achizitonate din Romania, dar diversi directori ai acestor intreprinderi sustin ca banii dati efectiv au fost mult mai putini.

Mechel a modernizat doar Otelul Rosu, un combinat inchis in aceasta perioada pentru lipsa de comenzi, pe fondul declinului industriei siderugice din Europa. Miliardarul rus care controleaza Mechel s-a pregati sa-si inchida afacerile din Romania inca din 2012, cind a trecut unele active pe numele unui off-shore din Cipru, iar acum o saptamina a vindut toate cele 5 combinate pentru 70 de dolari unei intreprinderi aflate in proprietatea unor cetateni rusi din cercul lui Igor Zyuzin.

Astazi mai mult de 100 de oameni de la Mechel Campia Turzii au iesit in strada nemultumiti de ceea ce se intimpla. Protestul s-a incheiat insa dupa ce noii reprezentanti ai companiei le-au promis bonuri de masa, iar muncitorii s-au angajat sa se intoarca miine la combinat. In acelasi timp presedintele Traian Basescu i-a cerut guvernului sa salveze aceste combinate, mai ales ca la constructia autostrazilor proiectate de romani va fi nevoie de armatura produsa in aceste intreprinderi.

Nu este clar deocamdata care sint cauzele esecului unei afaceri care parea prospera: managementul defectuos, criza economica, intentia investitorilor de a profita de pe urma combinatelor romanesti si de a le falimenta sau declinul acestei industrii intr-o epoca a hi-tech-ului.
XS
SM
MD
LG