Linkuri accesibilitate

Crime fără pedeapsă: Solomon Mihoels


Evocări la 60 de ani după moartea unui dictator: I.V. Stalin.


„Stalin este mort, dar activitatea lui continuă să trăiască” se intitulează unul din capitolele unei cărți publicate, după temporara deschidere a arhivelor secrete ruse în anii '90, de ziaristul de investigație, avocat de profesie, Arkady Vaksberg.

Între multele gesturi de adevărat delir criminal ale bătrînului dictator, evocate de Vaksberg, omorîrea în ianuarie 1948 a uneia din personalitățile culturale de prim rang ale Uniunii Sovietice, omul de teatru Samuel Mihoels, rămîne un caz ilustru.


Fragment dintr-un film de epocă cu Solomon Mihoels

La mai puțin de o lună după moartea lui Stalin, la 5 martie 1953, în urmă cu 60 de ani, Lavrenti Beria, călăul de tristă memorie ajuns pentru scurtă vreme în conducerea statului,
Stalin și Molotov
Stalin și Molotov
în cadrul unei troici cu Gheorghi Malenkov și Viaceslav Molotov, îi scria celui dintîi: „... În cursul verificării materialelor despre Mihoels am descoperit... că la Minsk, Ogolțov, fostul adjunct al ministrului securității statului și și fostul ministru al securității belaruse, Țanava au îndeplinit din ordinele lui Abakumov, ministru al securității statului URSS, o acțiune ilegală pentru eliminarea fizică a lui Mihoels.”

Beria cita, în documentul devenit public abia în 1992, odată cu descoperirea sa în arhivele secrete ale Comitetului Central al PCUS, declarațiile făcute în cursul anchetei de către Abakumov, care ar fi spus: „în măsura în care îmi amintesc, în 1948 șeful guvernului sovietic, I. V. Stalin, mi-a dat o sarcină urgentă, să organizez imediat lichidarea lui Mihoels de către lucrătorii Ministerului Securității Statului, numind în acest sens o serie de oameni.”

Potrivit documentului, „au existat o serie de variante pentru a scăpa de Mihoels: a) un accident de mașină; b) să fie călcat de un camion pe o stradă puțin circulată; c) cum nici una din variante nu era total sigură, a fost luată decizia
Desen în agenda unui scriitor din Belarus
Desen în agenda unui scriitor din Belarus
următoare: ca un agent să îl invite pe Miheols să viziteze în cursul nopții prieteni, să i se trimită o mașină la hotel, să fie adus în casa de la țară a lui Țanava, unde să fie lichidat; iar apoi corpul să-i fie lăsat pe o stradă liniștită din oraș, pe un drum ce ducea spre hotel, să se treacă peste el cu un camion... Așa s-a și procedat.”

Solomon Mihoels deținea între multe alte poziții publice și
pe aceea de membru în Comitetul Premiului Stalin pentru Artă și Literatură, ce funcționa în cadrul Consiliului de Miniștri, fiind șeful secției de teatru; și în această calitate MGB-ul a „aranjat” deplasarea sa specială la Minsk.

Un Comitet al Premiului Stalin, prezidat de un alt om de cultură fidel dictatorului, scriitorul Alexandr Fadeev, care era concomitent și secretar-general al Uniunii Scriitorilor. Șefii secțiilor Comitetului, pentru literatură, artă, teatru, muzică, făceau recomandările pentru premii la o întîlnire cu Stalin, la care, evident, acesta era cel care dădea verdictele și lua deciziile finale.

Mihoels prezida altfel Comitetul Antifascist Evreiesc, o
organizație creată în timpul războiului pentru captarea simpatiilor și mai ales a ajutoarelor din Occident pentru Uniunea Sovietică.

Delirul antisemit al lui Stalin avea să-l condamne, cel dintîi la moarte, într-o suită de procese unele secrete, cum a fost cel soldat cu lichidarea unui mare grup de scriitori sovietici de origine evreiască, în 1952, altele intenționate a deveni publice, cum a fost cel, neîncheiat din cauza morții lui Stalin, intentat în 1953 așa-zișilor participanți, toți medici evrei, la „complotul bluzelor albe”.

Intre cei arestați în februarie 1953 și eliberat două luni mai tîrziu, s-a aflat și compozitorul Mieczyslaw Weinberg, ginere al lui Solomon Mihoels, o personalitate a vieții muzicale a timpului, născut la Varșovia într-o familie de evrei originari din Chișinău. Dar, despre istoria sa, în contextul epocii lui Stalin, în rubrica „Cultură și Politică” de miercurea viitoare.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG