Linkuri accesibilitate

Sunt liberal în gândire, simt româneşte, mă interesează politicile sportului


Octavian Țîcu: „Un ministru al sportului trebuie să împace toate elementele în societate şi ruşi, şi români, şi găgăuzi şi transnistreni.”



Fostul campion european la box Octavian Țîcu a devenit de marți noul ministru al Tineretului și Sportului. Într-o primă declarație, după ce președintele Nicolae Timofti a semnat decretul numirii lui în funcție, Țîcu a spus că va căuta să elaboreze politici sportive în Moldova: „Până acum nu au fost politici în sport, au fost doar reacții la anumite evenimente”. Săptămâna trecută, premierul Vlad Filat amânase această remaniere cerută de PL, care l-a retras pe fostul ministru, Ion Cebanu pentru a-l transfera la conducerea agenției „Moldsilva”. Ezitarea primului ministru a fost urmată de reacția liderului liberal, Mihai Ghimpu care i-a cerut demisia. Valentina Ursu a stat de vorbă cu noul ministru din cabinetul Vlad Filat.

Europa Liberă: Ministrul Octavian Ţîcu ar trebui pe moment să împace capra şi varza, de ce, pentru că, dacă e să ţinem cont de algoritmul politic aţi fost înaintat pentru a ocupa acest post de Partidul Liberal, pe de altă parte sunteţi minister în cadrul guvernului Filat.

Octavian Ţîcu: „I-am spus şi domnului prim-ministrul, m-a întrebat, vii în politică, zic nu vin în politică, vin în administraţie. Mă interesează mai mult, dacă putem numi politicile sportului parte a politicii, este important. Eu nu sunt afiliat politic, pe de altă parte am acceptat această provocare pentru că s-au suprapus două circumstanţe, una că mi s-a propus un minister care mi-i drag şi în care am crescut şi care cred că pot să îl schimb cumva, iar a doua este că această propunere a venit de la un partid care pentru mine reprezintă moralitate în politică.

Sunt liberal în gândire, simt româneşte, deci chestiile acestea au contat foarte mul când am luat decizia, iar cu domnul prim-ministru avem o relaţie îndelungată, am fost colegi la Iaşi. Un ministru al sportului trebuie să împace toate elementele în societate şi ruşi, şi români, şi găgăuzi şi transnistreni. Noi suntem în domeniul care activează pe tot teritoriul Republicii Moldova, pentru că sportivii transnistreni fac parte din campionatele noastre, evoluează pentru noi la jocurile olimpice şi la alte competiţii.”

Europa Liberă: Domnule Ţîcu, dar sunteţi conştient că pe de o parte trebuie să elaboraţi politici în cadrul ministerului, pe de altă parte nu o să vă ocolească nici campaniile electorale.

Octavian Ţîcu:
„Da, evident, prezenţa mea la minister este o plus valoare pentru Partidul Liberal, dar eu întotdeauna am fost intrigat de această dimensiune a intelectualului şi politicului. Mă gândeam întotdeauna la intelectualii care merg în politică pentru că majoritatea din ei nu au fost scutiţi
Un intelectual trebuie să aducă două lucruri în politică importante, trebuie să aducă idei şi trebuie să aducă moralitate.

de această ispită. Şi Iorga până la urmă n-a rezistat, cu toate că era mare, inegalabil, dar a fost un prost prim-ministru.

Pe de altă parte avem un intelectual Bronislaw Geremek care a adus un plus de valoare şi moralitate. Un intelectual trebuie să aducă două lucruri în politică importante, trebuie să aducă idei şi trebuie să aducă moralitate, şi atunci când Geremek, marele academician polonez, istoric, a fost întrebat de ce a venit în politică când are atâtea titluri şi a spus că am venit să apăr politica de politicieni.”

Europa Liberă: Dar dumneavoastră aţi venit în guvern tocmai când se discută atât de contradictoriu, a mai rămâne acest guvern, sau a-l trimite în demisie.

Octavian Ţîcu: „Dacă numirea mea în funcţie cumva va stimula rămânerea acestui guvern şi menţinerea Alianţei, atunci voi fi mulţumit pentru că noi avem acum, mai mult ca oricând nevoie de o stabilitate şi de continuitate în acest proces de reformare.

Este un moment istoric pe care clasa politică trebuie să îl înţeleagă, societatea, că noi avem o oportunitate unică acum de a deveni parte a unui spaţiu de civilizaţie, de bunăstare, iar dacă va cădea, boxerii cad şi dacă nu-i KO, se ridică şi boxează mai departe. Nu plec nicăieri, catedra nu mi-o ia nimeni, academia nu mi-o ia nimeni, oricum voi face cercetare în continuare şi voi preda, dar sper să am timp şi posibilitate de a face ceea ce cred că pot face.”

Europa Liberă: În sport lupţi pentru a obţine victorie, în cadrul ministerului, veţi lupta pentru...?

Octavian Ţîcu:
„Conturarea unor politici care în perspectivă ar trebui să ne aducă un plus de valoare în domeniu. Vreau să îmi formez o echipă care să îmi lase în mare parte o mare libertate de proiectare a acestor strategii.”

Europa Liberă: Viceminiştri cine ar trebui să fie?

Octavian Ţîcu:
„Există un viceministru pe sport şi unul pe tineret, până la ora actuală nu a fost numit cel pe tineret, voi veni cu domnul profesor Boguş, va fi viceministru, care este o somitate intelectuală din lumea sportului, cu care am scris împreună două cărţi, am colaborat împreună la Federaţia sportului universitar.”

Europa Liberă: Şi cel de-al doilea cine va fi?

Octavian Ţîcu:
„Cel de-al doilea, este un algoritm politic, este al Partidului Democrat, nu ştiu dacă va fi numit, el până acum a funcţionat fără viceministru. Voi face şi alte schimbări, în funcţie de necesităţile pe care le voi considera de rigoare. Nu este un minister mare, sunt în jur de 40 de oameni. Eu cred că important este cum vom reuşi să structurăm acest contingent pentru a genera politicile cele mai adecvate.”

Europa Liberă: Mergând în Moldova profundă, ce veţi căuta mai întâi, să adunaţi tinerii sau să vedeţi un teren de fotbal?

Octavian Ţîcu:
„Voi vizita toate raioanele, vreau să văd infrastructura sportivă în raioane, vreau să văd sportul de la sate, mă interesează multe. După care voi avea întâlniri cu toţi conducătorii de federaţii, cu fiecare federaţie în parte, în unele cunosc problemele în altele nu.”

Europa Liberă: Şi dacă găsiţi, fără prea mulţi tineri…

Octavian Ţîcu:
„Fără prea mulţi tineri, este o realitate. Sunt un visător, aşa de felul meu, dar asta şi m-a făcut cine sunt. Eu am ştiut şi am putut întotdeauna să visez. Eu visez să văd în fiecare centru raional o sală de sport polivalentă şi un bazin olimpic sau cel puţin în Chişinău să avem un stadion olimpic cu toată infrastructura făcută, o sală polivalentă şi un bazin olimpic de 50 de metri.”

Europa Liberă: Câte mandate v-ar trebui?

Octavian Ţîcu:
„Cu ajutorul Domnului şi menţinerea acestui guvern până la următoarele alegeri, eu cred că este realizabil în Chişinău, construcţia stadionului şi sălii polivalente şi a bazinului sunt cât se poate de realizabile, deşi prim-ministrul m-a atenţionat că trebuie să estimăm corect şansele, între aspiraţii şi realizări. Cu sportul de performanţă fără dozarea efortului nu ai nici o şansă.”

Europa Liberă: Domnule ministru, ce vă doriţi şi ce nu vă doriţi în această nouă postură?

Octavian Ţîcu:
„În această postură îmi doresc stabilitate politică, îmi doresc nimic altceva decât realizarea Republicii Moldova, a unui context socio-economic care să permită sportului de performanţă, pentru că, cât nu ai da, sportul fără o condiţie economică sănătoasă nu poate emite mari pretenţii.”

Europa Liberă: Cum a reacţionat familia, părinţii, auzind că în casă intră domnul ministru Octavian Ţîcu?

Octavian Ţîcu:
„A fost un moment greu pentru soţia mea mai mult, pentru că ea era pe loc, eu eram plecat şi copilul
meu a fost expus pentru că lumea şi copiii îl trăgeau, tatăl tău o să fie ministru. El are nouă ani şi am vorbit serios deja când am venit, lucrurile se schimă, şi este un copil inteligent, care a conştientizat. Dar el întotdeauna a fost conştient de cine este tatăl lui. Am acasă o galerie de medalii şi cupe pe care le cunoaşte.

Într-adevăr o mare bucurie au avut părinţii, ei întotdeauna au fost mândri de ce am făcut în viaţa mea, de aceea am şi o responsabilitate faşă de ei. Mai greu cu studenţii, am parte de o atmosferă neobişnuită din partea lor, exprimă şi regrete pentru faptul că nu voi mai putea fi atât de mult alături de ei, dar în principiu rămân tot în cadrul tineretului prin tot ce am să fac. Da, lucrurile au intrat în altă dimensiune de creare, de existenţă.”

Europa Liberă: Ce probleme ar avea tineretul astăzi în Moldova?

Octavian Ţîcu:
„Dincolo de acest program european de dezvoltare a problemelor tineretului, strategia a fost adoptată în 2010-2018, care presupune oportunităţi mai multe şi mai diverse în educaţie şi angajarea tineretului în câmpul muncii, o a doua dimensiune este problema de integrare a tineretului în gestiunea societăţii, generarea activismului civic şi pentru noi este mai mult ca niciodată această problemă actuală, pentru că noi, ca societate, ducem lipsă de o unitate la nivelul acţiunilor colective şi vreau să genereze programe naţionale de tineret care să presupună această dimensiune.”

Europa Liberă: Strategia ca document o vedeţi ca una bună?

Octavian Ţîcu:
„Ca document european, sigur, şi ea se bazează pe opt componente importante legate de educaţie şi training, de angajare în câmpul muncii şi antreprenoriat, legate de incluziunea socială, dimensiunea participativă a tineretului, aspectul cultural, deci toate astea presupun o redimensionare, dacă vreţi a politicilor europene într-un sens în care Europa în sine este într-un context de redefinire prin procesul de îmbătrânire, au loc transformări demografice importante.

Noi ne confruntăm cu o tendinţă complicată pe care eu o atest prin prisma acestor transformări demografice, politici de imigrare, migraţie, pe care o văd redimensionată prin această latură de atragere a tineretului în dimensiunea de participare pentru că astfel va deveni conştient de faptul că este parte a societăţii în general şi contribuie nu doar prin vot dar şi prin acţiune la acest activism civic.Tineretul a demonstrat şi la şapte aprilie că este o forţă care are capacitatea şi trebuie să aibă capacitatea de a schimba societatea.”

Europa Liberă: Cum mai poate schimba astăzi tineretul societatea moldavă?

Octavian Ţîcu:
„Tineretul nostru a demonstrat capacitate de adaptare în orice circumstanţe. Eu doresc în primul rând ca să atingem un nivel de coeziune socială şi identitară care să ne oferă pentru toţi o comoditate existenţială în care tineretul să fie conştient de momentul istoric în care ne aflăm noi ca societate în acest traseu european, pentru că fără această dimensiune de conştientizare mintală, spirituală şi intelectuală, identificarea aceasta cu Europa va fi complicat de realizat.”

Europa Liberă: Chiar şi pe acest segment, mai degrabă se vede o antagonizare a tinerilor decât o solidaritate, o coeziune.

Octavian Ţîcu:
„Este, eu vă spun, un caz concret care îl am acum: eu citesc un curs la Universitatea Liberă Internaţională, unde din cauza problemelor intervenite au fost cuplate grupa română şi grupa rusă; şi în interiorul grupei au apărut disensiuni între găgăuzi, români şi vorbitori de limbă rusă. Chiar grupa română la un moment dat a afişat un banner cu citatul cunoscut al lui Marx, că limba unei ţări nu o vorbeşte doar oaspetele, idiotul sau ocupantul şi am fost intrigat de această dimensiune, până la urmă a fost o chestiune de reconciliere, lăsându-le ruşilor posibilitatea de a vorbi în limba lor şi în rest discutând în limba română.

Dar este un indiciu asupra faptului că atunci când se doreşte pot fi găsite soluţii, nu neapărat de confruntare. Suntem o societate, prin definiţie, în aşa fel conturată în perioada sovietică, încât suntem divizaţi în mai multe paliere care creează diferite momente de antagonism, însă ele nu sunt insurmontabile, şi mai mult decât atât, politicile europene oferă un apanaj pentru această reconciliere.

Eu cred că acest minister are capacitatea de a fi acest izvor de lumină într-o societate dezbinată pentru că atât sportul prin impactul lui de imagine, cât şi prin capacitatea de coeziune a societăţii, în jurul victoriilor sportivilor se coagulează naţiuni, se generează spirit de mândrie, de loialitate, de acţiune colectivă, deci are un impact formativ extraordinar sportul, şi acest lucru îmi dă multă speranţă în felul cum îl văd şi doresc să îl proiectez.”

Europa Liberă: Cum încurajaţi pe un tânăr să rămână în Republica Moldova , dacă după ce a obţinut diploma de studii i se propune un salariu de nici o sută de dolari?

Octavian Ţîcu:
„Asta este o chestiune care priveşte în ansamblu probleme noastre sociale. Există nişte chestiuni care pentru noi sunt importante şi care-i ţine pe moldoveni acasă, inclusiv pe mine care am fost tentat. Deci primul lucru care i-l spun este o istorie personală, pentru că eu şi în sport am avut posibilităţi de a merge şi evolua în alte dimensiuni şi din punct de vedere intelectual am avut posibilităţi de a mă regăsi în alte dimensiuni, însă eu întotdeauna am gândit în termeni de loialitate faţă de anumite lucruri care mi-au dat ceea ce sunt şi nicăieri nu te simţi mai bine ca acasă. Important este, acum în acest context complicat ca noi să arătăm disponibilitate şi capacitate de transformare.”

Europa Liberă: Câţi tineri gândesc în Moldova ca dumneavoastră?

Octavian Ţîcu:
„Cu părere de bine sunt mulţi, eu am văzut o altă Moldovă când am vorbit la TEDx pe 23 septembrie, am văzut o altă generaţie, am văzut tineri care vor să schimbe ceva şi care au posibilitatea. Sigur nu ne rezumăm
Satele sunt făcute de oameni, şi oamenii, de cele mai multe ori, când doresc, pot face minuni.

doar la Chişinău, de foarte multe ori şi noi, ca intelectuali şi cei care stau în Chişinău, avem o altă viziune decât o au cei din mediul rural, care duc de foarte multe ori greul, poate cel mai mult.

Însă eu vin din mediul rural, din sat, ştiu care sunt realităţile, din satul Costuleni, care are tradiţie în general şi este un sat viu, avem echipă în divizia naţională de fotbal. Un rol important a jucat desigur proximitatea Iaşului şi a Ungheniului, dar satele sunt făcute de oameni, şi oamenii, de cele mai multe ori, când doresc, pot face minuni.”
XS
SM
MD
LG