Linkuri accesibilitate

Turneul internațional al secretarului de stat american John Kerry


John Kerry la sosirea la Berlin
John Kerry la sosirea la Berlin

O agendă diplomatică în care domină chestiunea siriană.



Primul turneu international al noului secretar de stat american, John Kerry nu a debutat sub bune auspicii. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Pe durata primei sale escale la Londra, consilierii lui John Kerry au incercat sa salveze o intilnire programata pentru joi cu lideri ai opozitiei siriene. Secretarul de stat a deplins represiunea din Siria, dar nu a precizat ce masuri ar putea lua administratia Obama sau daca astfel de noi masuri ar putea fi anuntate la intilnirea cu reprezentanti ai opozitiei din Siria, care urmeaza sa aiba loc in Italia.

Liderii opozitiei din Siria intentioneaza sa boicoteze convorbirile de la Roma pentru a protesta impotriva insuficientei sprijinului international. Administratia l-a trimis la Cairo pe fostul ambasador american in Siria, Robert Ford pentru a convinge opozitia sa se prezinte la Roma. La fel a facut si John Kerry, spunind ca numai stînd de vorba se poate ajunge la o concluzie cu privire la ajutorul international necesar.

Secretarul de stat a spus ca se va intilni cu omologul sau rus, Sergei Lavrov astazi, la Berlin si ca acolo intentioneaza sa discute propuneri specifice pe care are de gind sa le prezinte la Roma. O sursa de la Departamentul de Stat a aratat ca John Kerry vrea sa-i convinga pe rusi sa se foloseasca de influenta lor pentru a-l determina pe Assad sa isi modifice comportamentul si calculele. Statele Unite spera ca Rusia sa-l sfatuiasca pe Assad sa accepte idea unei tranzitii politice. Dar America nu se asteapta la o schimbare in pozitia Rusiei, aceasta fiind cel mai important sprijinitor al regimului Assad.

Uniunea Europeana are in vedere noi sanctiuni impotriva Siriei si formule de ajutorare a opozitiei. Saptamina aceasta Uniunea Europeana a decis sa nu sisteze embargoul vizind livrarile de armament pentru opozitia siriana, dar Marea Britanie a reusit sa obtina scutirea anumitor materiale si dispozitive de la prevederile embargoului. Si administratia Obama pare decisa sa continue sa livreze doar ajutor umanitar si echipamente de comunicatii. „Nu am nimic de adaugat la pozitia noastra cunoscuta cu privire la livrarile de arme catre Siria”-a spus oficialitatea americana.
XS
SM
MD
LG