Linkuri accesibilitate

Relația presei cu puterea și relația puterii cu omul simplu


Ziariști, politicieni, oameni de rând. (Ne) transparența puterii.




Directoarea „Ziarului de Gardă” Alina Radu consideră că factorii decizionali, de multe ori, cu premeditare, învăluie în ceaţă întrebările jurnaliştilor.

Alina Radu: „Ceea ce ne interesează pe noi cel mai mult e ceea ce interesează publicul, de fapt, şi căutăm răspunsuri la întrebări care sunt pentru cetăţeni. Nu mai zic că, în această perioadă, într-acest stat, lumea este foarte interesată de locuri de muncă, de export de produse agricole din Moldova nu doar în Rusia, ci şi în Europa, de import de tehnologii şi de gaze nu doar din Rusia, ci şi din alte direcţii alternative. Dar, dacă le lăsăm pe acestea, şi încercăm să ne axăm acum pe problemele cele mai stringente, care sunt la nivel politic, nici acestea nu reprezintă, în fond, cetăţenii. Să o luăm pe rând, „Ziarul de Gardă” acordă foarte multă atenţie transparenţei şi combaterii corupţiei. Şi de aici am pornit noi o campanie mai de demult să aflăm care sunt averile şi interesele funcţionarilor publici de rang înalt şi cum sunt acestea prezentate pentru public, şi dacă nu există cazuri de corupţie. Ori de câte ori am prezentat imobilele ascunse, averile şi interesele nedeclarate ale
Alina Radu
Alina Radu
politicienilor, nu s-a întâmplat niciodată o anchetă, o explicaţie clară către public, ci au pornit doar zâzanii şi scandaluri la nivel înalt, şi răfuieli politice. Ceea ce ne deranjează foarte mult, că atunci când s-au pornit chiar nişte anchete – fie să zicem, chiar în baza unor produse media – avem sentimentul că se face totuşi un fel de justiţie selectivă: colo sus cineva decide pe cine să investigheze şi pe cine nu şi în ce mod să investigheze, şi în ce mod să muşamalizeze nişte cazuri. Şi aceasta ne deranjează foarte, foarte mult. Chiar şi acest caz cu interceptările, sigur că ceea ce auzim în aceste interceptări sunt nişte lucruri importante pentru public. Sesizăm şi nişte lucruri care nu sunt în regulă. Dar avem deja o săptămână de când interceptările au fost făcute publice şi încă nimeni nu ştie cu siguranţă dacă aceste interceptări au fost făcute legal şi cum anume au ajuns ele să fie publice, pentru că într-o ţară omul vrea să aibă garanţia că nu este interceptat oriunde şi oricum, vorbeşte ceva şi nu i se scoate din context, că nu va folosi cineva, în scopuri politice sau în alte scopuri, aceste chestii. Acuma, noi ca cetăţeni şi ca reporteri, nu avem aceste garanţii. Şi tot ce se întâmplă în politica mare este să ne demoralizeze, în fiecare zi şi să ni se dea de înţeles că acolo sunt alte interese, şi că se foloseşte resursa publică pentru justiţie selectivă şi pentru răfuieli politice.”

Directorul executiv de la Asociaţia Presei Independente, Petru Macovei, este de părere că nici presa nu este suficient de perseverentă, dar şi perspicace, ca să-i determine pe politicieni să dea raport în faţa publicului.

Petru Macovei: „Spre exemplu, în cazul omorului, incidentului tragic de la Pădurea Domnească, ni se furnizează nişte date care mai mult sunt menite să ne îndepărteze de aflarea răspunsului la întrebarea concertă cine a fost cel care a apăsat pe trăgaci şi a ucis un tânăr şi de ce s-a putut întâmpla acest lucru. Deseori şi jurnaliştii, cei care ar trebui să pună întrebările la care vor să afle răspunsuri cetăţenii de rând, nu sunt exact cele care ar trebui să fie, ceea ce lasă dubii. Putem înţelege, la un moment dat, că sunt regizate şi aceste întrebări şi chiar nu demult am avut o situaţie, când, spre exemplu, comunicatele de presă ale CNA-ului, mai întâi, apar pe site-urile unor instituţii despre care s-a spus că sunt afiliate unor politicieni şi abia ulterior aceste comunicate ajung la restul instituţiilor mass-media. Sunt multe întrebări, răspunsul la care nu-l cunoaşte publicul. S-a discutat foarte mult despre acuzaţiile de fraude foarte mari la o întreprindere cu capital majoritar de stat, cum este întreprinderea „Metal Feros”. Despre această întreprindere s-a spus că sunt fraude de peste 700 de milioane de lei, o sumă aproximativ egală cu suma despre care se spune că ar fi pierdut-o Banca de Economii, din cauza creditelor neperformante. Ei, bine, într-un caz avem foarte mult tam-tam şi se discută justificat, se discută despre această Bancă, deşi cred că deseori se exagerează, cu scopul foarte clar de a introduce mai multă panică. Dar despre compania „Metal Feros” nu se discută aproape deloc sau nu există comunicate ale instituţiilor publice care sunt responsabile de această situaţie. De asemenea, nu avem răspunsuri foarte clare la întrebarea – şi întrebarea nu este pusă, în opinia mea, foarte tranşant – în ceea ce priveşte vinovăţia anumitor persoane care au organizat vânătoarea ilegală sau legală, iarăşi o întrebare fără răspuns foarte clar, din Pădurea Domnească, care a dus la decesul tânărului Sorin Paciu.”
XS
SM
MD
LG