Linkuri accesibilitate

Abuzuri în serviciu, corupție, delapidări, interceptări, dosare penale


Șefii instituțiilor care apără respectarea legii au fost audiați în parlamentul de la Chișinău.




Șeful CNA Viorel Chetraru, procurorul interimar Andrei Pantea și ministrul de Interne Dorin Recean au fost audiati vineri in Parlament. Viorel Chetraru a dezvaluit noi cazuri de abuzuri in serviciu si coruptie de aceasta data la Ministerul Transporturilor, unde au fost deschise 4 dosare penale. Alte 12 dosare penale au fost pornite în cazul Bancii de Economii după cum a declarat procurorul general interimar. Ministrul de Interne Dorin Recean a cerut sa vorbească in absenta presei daca democratul Vlad Plahotniuc ar fi monitorizat de Interpol. Alla Ceapai a urmărit audierile din parlament şi relatează.

Fostul prim vicepreşedinte al Parlamentului, deputatul democratul Vlad Plahotniuc, a fost vizat în toate prezentările făcute demnitarilor convocați la cererea deputaților. Comuniştii au vrut să afle de la procurorul general interimar dacă numele lui Plahotniuc figurează în dosarul atacurilor raider asupra sistemului bancar din 2011. Liberal democraţii şi comuniştii au insistat sa afle dacă de bună seamă, aşa cum scrie presa, Plahotniuc este cel care sta în spatele dosarelor penale pornite de CNA mediatizate de curind. Iar Ministrul de Interne a fost rugat să precizeze dacă Plahotniuc ar fi monitorizat de Interpol, lucru pe care Dorin Recean l-a anunțat acum o săptămână.

Ministrul de Interne a cerut să fie audiat în absenţa presei. Dar iată ce a declarat ulterior democratul Vlad Plahotniuc:

„S-a spus că eu am fost monitorizat o perioadă de timp şi asta a fost de fapt subiectul şedinţei închise. Eu, după cum au spus ei, am fost o perioadă sub monitorizare a unui organ internaţional. Domnul ministru a spus că la moment eu nu sunt sub monitorizare. În acest proces de monitorizare eu am fost pe timpul când PCRM era la guvernare. Procedura de monitorizare durează o anumită perioadă şi dacă nu se confirmă se radiază. Astfel am fost radiat şi eu.”

Procurorul general interimar Andrei Pântea a spus numele lui Vlad Plahotniuc nu figurează nici în dosarul penal privind atacurile raider investigat mai bine de un an de Procuratura Generală:

„Domnul Plahotniuc nu are în această etapă calitate de martor, bănuit, învinuit în cauzele penale la care v-aţi referit.”

Directorul CNA Viorel Chetraru a respins acuzaţiile din partea mai multor deputaţi liberal democraţi şi comunişti că dosarele penale iniţiate de CNA, inclusiv cel pe numele şefului fiscului ar fi o comandă politică, în spatele căreia ar sta Vlad Plahotniuc:

„În ceea ce priveşte elementele de neclarificare între diferiţi lideri politici care pot fi calificate drept războaie, eu vreau să vă asigur că instituţia nu are nici o atribuţie la aceste evenimente şi îşi face datoria aşa cum trebuie să o facă.”

Viorel Chetraru a spus deputaţilor că interceptările telefonice care au ajuns în vizorul opiniei publice sunt probe din dosarul pe cazul şefului fiscului şi a dat asigurări că cei care au permis această scurgere de informaţie vor fi traşi la răspundere. Totodată, Viorel Chetraru a înştiinţat deputaţii despre încă patru dosare penale pornite de CNA, de această dată pe cazul unor scheme frauduloase la Ministerul Transporturilor:

„Este vorba de abuz de serviciu, depăşirea atribuţiilor de serviciu, delapidări şi însuşiri în care sunt implicaţi pe lângă agenţi economici şi responsabili de executarea calitative anumitor lucrări pe diferite tronsoane de drumuri. Sunt implicaţi şi factori de decizie din cadrul Ministerului Transporturilor.”

Deocamdată nici un funcţionar de la Ministerul Transporturilor nu este bănuit sau învinuit pentru încălcări, fiind cercetate deocamdată faptele frauduloase, a precizat Chetraru. Ulterior, ministrul transporturilor, Anatol Şalaru, a declarat jurnaliştilor că nu a ştiut despre dosarele intentate de CNA.

12 dosare penale au fost pornite şi pe marginea cazului Băncii de Economii a declarat de la tribuna parlamentului procurorul general interimar Andrei Pântea.

După mai multe schimburi de replici între liberal-democraţi şi liberali, ultimii au cedat votând astăzi pentru crearea unei comisii de anchetă care să investigheze tot sectorul bancar şi nu doar situaţia Băncii de Economii, aşa cum insistau anterior deputaţii liberali.

Legislatorii au readus astăzi în discuţie şi scandalul cazinourilor în urma căruia bugetul statului a fost prejudiciat cu circa 6 milioane de lei. Deja de doi ani Procuratura Generală investighează acest caz, deocamdată nu este clar cine se face vinovat, a spus Andrei Pântea. Procurorul general interimar a evitat sa nominalizeze deputații care ar putea fi audiați în dosar, dar a recunoscut că dosarul cazinourilor, dar şi cel al atacurilor raider au fost tergiversate, fără a da motive convingătoare.

Vineri, la şedinţa Parlamentului a fost prezent pentru prima dată şi preşedintele Nicolae Timofti, care a asistat la ceremonia de depunere a Jurământului de către noii judecători ai Curții Constituţionale.
Previous Next

XS
SM
MD
LG