Linkuri accesibilitate

Raportul pe 2012 al Comitetul European pentru Drepturi Sociale


Moldova a încălcat Carta socială europeană la toate aspectele.



Carta socială europeană, un document care aduna sub o singura umbrela legislativa toate drepturile sociale ale europenilor, si pe care s-au angajat sa il respecte peste 40 din cele 47 de state membre ale Consiliului Europei este pusa la grea incercare de la declansarea crizei economice.

Ultimul raport referitor la respectarea prevederilor Cartei in 2012, document facut public de Comitetul European pentru Drepturi Sociale, arata ca cel putin capitolele legate de piata muncii si drepturile lucratorilor lasa putine tari in afara spatiului violatorilor cartei.

In cifre acest ultim raport arata asa: 622 de concluzii referitoare la 42 tari si 155 de violari ale Cartei.

Dincolo de valoarea sa statistica si analitica, documentul le poate servi chiar celor carora le-au fost incalcate drepturile, caci el poate fi folosit in instanta. Altfel spus, cei care au fost concediati fara preaviz, de pilda, pot da compania si chiar statul in judecata, fie impreuna cu sindicatul din care fac parte, fie de unii singuri, avand drept baza concluziile raportului Comitetului pentru Drepturi Sociale.

Louis Jimena Quesada, presedintele Comitetului pentru Drepturi Sociale

„Acest lucru nu doar ca este posibil, dar este necesar. Pot adresa plangeri nu doar grupuri, cum e cazul sindicatelor, ci si persoane individuale. Daca o persoana consulta concluziile rapoartelor nostre si constata ca in baza Cartei- care este legislatie obligatorie pentru statele semnatare- drepturile sale ca lucrator au fost incalcate, poate sa se adreseze justitiei din tara sa, caci concluziile noastre au valoare de document juridic. Comitetul de Ministri al Consiliului Europei supervizeaza aplicarea Cartei. Daca prevederile acesteia nu sunt aplicate, atunci este vorba de o lipsa a vointei politice. Dar trebuie sa se inteleaga ca nu aici, la Strasbourg, la CEDO trebuie sa se ajunga. Mingea se afla pe teren local. In fiecare tara in parte, la tribunalele nationale.”

In tari ca Grecia sau Spania, masurile de austeritate au provocat mari framantari sociale. Chiar daca sunt menite a salva economiile acestor tari dar si intreaga zona Euro de la colaps, concedierile masive ar putea fi incalcari ale Cartei.

Louis Jimena Quesada: „Nu putem spune ca toate masurile de austeritate au fost violari ale Cartei. Trebuie sa analizam fiecare caz in parte. Luand in discutie Grecia, de exemplu, daca cineva are un contract si pe parcursul unui an si este concediat fara preaviz, fara sa primeasca compensatii, chiar daca acest lucru se intampla in Grecia, care este un stat aproape falimentar, poti merge in fata justitiei.”

Cat priveste Moldova, raportul arata ca in ciuda unei cresteri semnificative a produsului intern brut de la 3% in 2007 la 6,5% in 2010, rata de angajare a scazut de la 42,5% in 2007 la 38,5% in 2010. O rata extrem de scazuta, spun expertii Consiliului Europei.

In acelasi timp rata somajului a crescut de la 5.1% (2007) la 7.4% (2010), cu o crestere in randul tinerilor de 5,3%. Asadar, in ciuda unei cresteri economice rata somajului a crescut mai ales in randul tinerilor.

Unul dintre motive este faptul ca in comparatie cu media europeana, cheltuielile bugetare cu masurile pentru revigorarea pietei muncii se limiteaza doar la 0.02% din produsul intern brut, sunt de parere expertii.

Raportul Comitetului pentru drepturi sociale pentru anul 2012 arata ca Moldova a incalcat Carta sociala la toate aspectele, guvernantii esuand sa creeze noi oportunitati pentru locuri de munca, dar si sa interzica prin lege discriminarea pe motive de varsta si orientare sexuala.

La un singur capitol sta Moldova bine: moldovenii au dreptul de a lucra in alte state, lucru facilitat printr-o serie de acorduri bilaterale cu state partenere din Europa si nu numai.
XS
SM
MD
LG