Linkuri accesibilitate

Victor Ponta la Paris


„Axa Paris-București” are, potrivit premierului român, „absolut toate condițiile pentru a se dezvolta în continuare în plan politic si economic”.



Premierul român, Victor Ponta și-a încheiat o vizită în Franța într-o încercare de relansare a relației bilaterale care a fost caracterizată printr-o serie de polemici în ultimii ani, când ambele țări erau conduse de politicieni de centru-dreapta. Faptul că astăzi și la București și la Paris se află guverne de centru-stânga deschide noi oportunități, după cum relatează Sabina Fati:

Premierul român a făcut in mod simbolic prima sa vizita externa de dupa alegerile generale, in Franta, in incercarea de a reveni la traditiile diplomatice autohtone, potrivit carora Parisul este fratele mai mare al Bucurestiului. Dupa ce presedintele Traian Basescu a lansat in 2005 axa Bucuresti-Londra-Washington, devenita strategica pentru Romania, relatiile cu Franta s-au racit treptat, fiindca acest aliat vechi a fost neglijat pe nedrept, cu atit mai mult cu cit rolul Parisului in timpul lungii candidaturi a României la NATO a fost crucial.

Franta care a fost in acelasi timp un mare investitor in România, a pierdut din influenta pe piata autohtona, desi, in continuare, intreprinderea Dacia, parte a concernului Renault este, probabil, cel mai mare succes, avind o cifra de afaceri care insumata face cit 3% din Produsul Intern Brut al României.

Spre deosebire de Traian Basescu, presedintele român, care a facut dupa fiecare alegerea a sa in fruntea tarii, prima vizita externa la Chisinau pentru a arata cit de importanta este pentru Romania, Republica Moldova, tinarul premier roman este mai pragmatic. El face gesturi in oglinda fata de presedintele roman. Daca Traian Basescu a inventat imediat dupa alegerea sa axa care ducea la Washington, Victor Ponta s-a dus in Franta, a vorbit despre „axa Paris-Bucuresti” si despre relatia speciala dintre cele doua tari „care dureaza de foarte mult timp” si care, potrivit premierului român, are acum „absolut toate conditiile pentru a se dezvolta in continuare in plan politic si economic”, dar in ceea ce priveste „noua viziune asupra Europei” de care „Uniunea Europeana are nevoie”.

Premierul român a fost primit nu doar de omologul său, ci si de presedintele Franței, care a facut o exceptie cu Victor Ponta, membru în aceeasi familie socialista ca si François Hollande si care s-a raportat permanent in campania electorala la seful Hexagonului, ca la un fel de mentor al sau.
In 2008 a fost semnat un parteneriat strategic intre Franta si Romania, dar din cauza problemei romilor, acest document a ramas nepus in aplicare. Traian Basescu si fostul presednte francez Nicolas Sarkozy au avut o serie de polemici legate de responsabilitatea pentru romii care s-au asezat cu satra in Hexagon, fata de cei care cersesc, dar mai ales fata de cei care produc ilegalitati. Presedintele roman vorbea atunci despre o solutie asumata de statele europene, in vreme ce omologul sau facea apel la responsabilitatea tarii de origine.
Acum Romania trebuie sa demonstreze ca poate sa le ofere romilor o alternativa in tara lor, iar premierul Victor Ponta este decis sa-i cistige simpatia lui Francais Hollande, cu atit mai mult cu ci tar fi primul sau pas in politica internationala mare, acolo unde rivalul sau intern, Traian Basescu are toate usile deschise.
Tocmai aceasta este miza vizitei: Romania nu mai are un aliat printre marile puteri europene, un aliat care sa o sustina cu forta pentru aderarea la Spatiul Schengen. Premierul roman va cisitga o mare batalie daca va reusi sa convinga Franta sa redevina sustinatoarea Romaniei, asa cum a fost inainte de aderarea Romaniei la NATO si Uniunea Europeana. In schimbul acestei bunavointe, guvernele de la Bucuresti le-au oferit, de-a lungul timpului, investitorilor francezi oportunitatea sa participle la privatizari si lucrari de infrastructura in regim privilegiat.
XS
SM
MD
LG