Linkuri accesibilitate

Românii trăiesc cu 5 ani mai puţin decât locuitorii ţărilor din UE


Producătorii de medicamente susţin că speranţa de viaţa a românilor este mai mică din cauza condiţiilor de viaţă, a sistemului precar de sănătate şi a sărăciei.


Diferite clasamente ale speranței de viață din Uniunea Europeană plasează România la coada listei, mai jos decât ea aflându-se în unele topuri doar Lituania și Letonia. Cel mai recent asemenea top a fost făcut de Federația Europeană a Asociațiilor din Industria Farmaceutică și nu e de mirare că îndeamnă autoritățile române să cheltuiască mai mult pe sănătatea populației. Relatează de la București, Sabina Fati:

Romanii traiesc cu 5 ani mai putin decit locuitorii statelor din Uniunea Europeana. Speranta lor de viata este mai mica decit a celorlalti europeni din cauza conditiilor de viata, a sistemului precar de sanatate si a saraciei. Romania se afla, alaturi de Bulgaria pe ultimele locuri in Europa, din punctul de vedere al nivelului de trai, iar speranta de viata este in strinsa legatura cu acest indice. Cu toate acestea bulgarii traiesc mai mult decit romanii, desi sint ceva mai saraci.

Potrivit unei cercetari privind sanatatea in Europa facuta de OECD, Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare privind speranta de viata, pe primul loc se claseaza Elvetia cu peste 80 de ani, urmata de Islanda si Italia. Speranta de viata a romanilor este de 72,7 ani, sub media europeana. In spatele Romaniei se afla doar Lituania (71,1ani) si Letonia (70,9 ani). Chiar si asa, fata de anii 1970, speranta de viata a romanilor a crescut cu 13 ani, iar procesul se afla pe un trend pozitiv. De aceea unele studii scot la iveala ca in 2050, 40% din populatia tarii va avea peste 60 de ani, fata de 20% in acest moment. Cheltuielile cu asistenta sociala vor ajunge in Romania anilor 2050 la aproape 25% din Produsul Intern Brut (fata de 13 la suta acum), iar pensile la 15% din PIB (fata de 6 la suta).

Pe de alta parte, ultimul raport al Comsiei Europene privind speranta de viata, dat publicitatii in 2011 - urmatorul urmind sa apara in acest an - arata ca romancele traiesc in medie 77,4 ani, iar barbatii 69,8, avind cea mai mica speranta de viata.
Cele mai multe explicatii privind cauzele care aseaza Romania la coada clasmentului au fost date de producatorii de medicamente, care de altfel au si finantat anul trecut un studiu, elaborat in final de Institutul de Prognoza Economica de pe linga Academia Romana. Potrivit acestuia cheltuielile cu sanatatea ca pondere in Produsul Intern Brut sint aproape de nivelul medieie pe ultimii 15 ani, semn ca autoritatile romane nu au luat masuri semnificative pentru reformarea sistemului sanitar. Intr-un ciclu de viata Romania pierde 16 mii de ani de viata active la 100 de mii de persoane, ca urmare a bolilor sau accidentelor. Tara se claseaza astfel printre tarile cu cea mai mare povara a bolilor din Uniunea Europeana. In acest context bolile netransmisibile au reprezentat 76 la suta, iar producatorii de medicamente sustin ca reducerea acestor maladii depinde doar de statul roman si de finantarea pe care este dispus sa o acorde cetatenilor sai.

Pe termen mediu spre lung, Romania va pierde 18 miliarde de euro de productie economica (circa 15 la suta din PIB) din cauza starii precare de sanatate a populatiei. Potrivit cercetarii Institutului de Prognoza Economica, daca starea sanatatii populatiei din Romania s-ar ridica la nivelul mediei Uniunii Europene, s-ar putea constata un surplus de productie economica de aproape 7 miliarde de euro, adica circa 6% din PIB. Concluzia specialistilor este simpla: o crestere a cheltuielilor cu sanatatea de 5 procente din Produsul Intern Brut in urmatorii 10 ani ar putea duce la imbunatatirea sanatatii populatiei din Romania la nivelul UE.

Asadar, o investitie continua vreme de 10 ani in sanatate, ar putea fi amortizata ulterior prin productivitate.

Politigraf

XS
SM
MD
LG