Linkuri accesibilitate

Lansare de cărți și de film Radio Europa Liberă la Soroca


Vladimir Beșleagă: „Şi atunci te duci la un post de radio care spune ceva şi singura unealtă a lui e cuvântul.”


Europa Liberă la Soroca: la biblioteca Basarabia a fost lansat cel mai nou, de-al optulea, volum din seria „Jurnal Săptămânal”, în care sunt adunate jurnalele citite în cadrul emisiunii Valentineu Ursu, La sfîrşit de săptămână cu Europa Liberă. O altă serie, „Realitatea cu amănuntul” (culegera tabletelor matinale semnate de Iulian Ciocan) a ajuns la a șase ediţie. Anul acesta, cele două volume tradiţionale ale Europei Libere au fostînsoţite şi de un film documentar inedit, realizat de Ion Tănase: „Videochi: O Moldovă, două, trei…”, care poate fi văzut pe pagina noastră de internet. Despre lansarea de la Soroca relatează Liliana Barbăroșie.


Biblioteca publică „Basarabia” care a găzduit „desantul” Europei Libere a fost neîncăpătoare pentru toţi sorocenii care au dorit să asiste la aceasta întâlnire.

Și de la primul schimb de cuvinte s-a înţeles că aceşti oamenii chiar sunt lipsiţi de comunicarea cu cineva care, aşa cum li se pare lor, înţelege mai bine ce se întâmplă în Moldova şi în capitala ei.

Aşa că lansarea celor două cărţi despre care, de altfel, unii au auzit pentru prima oara chiar dacă aceste cărți au ajuns la a opta, resepctiv a șasea ediţie, iar alţii s-au regăsit chiar printre eroii lor, a servit mai degrabă drept un pretext.

Un punct de plecare pentru nişte discuţii despre cât de nedreaptă li se pare oamenilor din provincie politica care se face la Chişinău, cât de nedrepte sunt pentru ei nişte autorităţi care se fac că nu-i observă, cât de săracă este Moldova de la ţară şi cât de incert li se pare viitorul unei ţări în care tinerii fac coada pe la ambasade să plece peste hotare.

Printre tinerii pe care i-am întâlnit puţini mi-au spus că ar consuma presă cu regularitate, şi mai puţini - că ascultă Europa Liberă. Am întâlnit însă şi foarte mulţi fani ai postului nostru de radio care spun ca este pentru ei ca o busolă care îi ajuta să se orienteze.

Ca aceşti tineri:

„Este ca o busolă care ne ajută să ne orientăm. Este spus adevărul aşa cum este el şi cred că este foarte bine ca lumea să fie informată, să cunoască ce se întâmplă la noi.”

„Am înţeles că trebuie să cunoaştem ce se petrece în lume, nu doar ceea ce este sub nasul nostru.”

„la acest post se spune tot adevărul din ţară. La alte posturi vedem certuri între partide. Dar mie îmi place să fac comparaţie între mai multe posturi.”

Pavel Gâscă este un sorocean de 90 de ani şi iată ce ne-a împărtăşit:

„De 20 de ori să fi mers la doctor, nu aş fi avut aşa leac cum am primit aici. Mai energic, mai sănătos şi mulţumit.”

Oamenii au mai vorbit despre cum îi ajută tabletele lui Emilian Galaicu-Păun să-şi aleagă cărţile potrivite pentru lectură, sau cât de mult s-au obişnuit să audă în fiecare sâmbătă şi duminică vocile colegilor noştri Valentina Ursu şi Vasile Botnaru.

Ana Bejan, soroceanca care a fondat aici un liceu, a făcut mai apoi vreo doua decenii în politică fiind la un moment dat şi prefect de Soroca, a avut un mesaj aparte pentru colegul nostru Iulian Ciocan, autorul rubricii „Realitatea cu amănuntul”:

„În fiecare seară mă aşez în faţa televizorului şi aştept poate o să spună ceva şi despre mine, nu despre mine personal desigur. Şi nu aud aşa ceva. Să fiu sinceră nu ies dimineaţa din casă până nu-l aud pe Iulian Ciocan. Să ştiţi că avem nevoie de aceste lucruri, pentru că nimeni nu ni le mai spune. Aţi călătorit la Străşeni într-un microbuz jigos care ducea pasagerii ca sfecla într-un camion. Vreau să vă spun că în toată ziua călătoresc în aşa condiţii. Aşa că îmi este foarte cunoscut sentimentul acesta.”

Vladimir Beșleagă, Ion Tănase, Iulian Ciocan
Vladimir Beșleagă, Ion Tănase, Iulian Ciocan
Scriitorul Vladimir Beşleagă, care ne-a însoţit alături de un alt scriitor-prieten al postului nostru de radio, Andrei Burac, le-a spus la un moment dat sorocenilor că proverbul „decât de zece ori să auzi, mai bine o dată să vezi” nu ar mai fi valabil în zilele noastre. L-am rugat să nuanţeze la microfonul Europei Libere această opinie a sa:

„Lumea s-a transformat într-un show, într-un spectacol, scenarizat aşa încât omului i se impune impresia că el vede şi cunoaşte adevărul. În realitate este manipulat. Să auzi ceva se dovedeşte în epoca noastră a fi mai veridic şi mai adevărat decât ceea ce vezi. Televiziunile sunt atât de multe şi atât de scenarizate şi părtinitoare încât te intoxică, te plictisesc, te revoltă. Şi atunci te duci la un post de radio care spune ceva şi singura unealtă a lui e cuvântul.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG