Linkuri accesibilitate

Serghei Lavrov - un interlocutor dificil pentru omologii americani


Tema confruntării din Siria a fost reluată în discuția recentă dintre șefii diplomațiilor americană și rusă.



Dupa zile de asteptare, noul secretar de stat american, John Kerry a stat de vorba la telefon cu omologul sau rus, Serghei Lavrov. Detalii de la corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Kerry si Lavrov au stat de vorba la telefon, timp de 30 de minute despre razboiul civil din Siria si criza nucleara nord-coreana – a declarat purtatoarea de cuvint a Departamentului de Stat, Victoria Nuland. Cei doi au cazut de acord sa se intilneasca in urmatoarele citeva saptamini, pentru prima data de cind fostul senator John Kerry a devenit seful diplomatiei americane.

Kerry l-a sunat pe Lavrov la 11 februarie dupa ce Corea de Nord a efectuat un test nuclear subteran, violind o rezolutie a Consiliului de Securitate ONU pe care Rusia a votat-o, la fel ca si Statele Unite si alte tari. Ministrul de externe rus, care se afla la vremea respectiva in Africa, nu l-a sunat inapoi in ziua respectiva, nici in urmatoarea, nici citeva zile dupa aceea.

In tot acest interval presa a continuat sa o intrebe pe Nuland despre ceea ce putea fi considerat o sfidare la adresa noului secretar de stat. Joi, purtatoarea de cuvint a spus ca Kerry nu este ingrijorat de neobisnuita lipsa de reactie a lui Lavrov, pe cooperarea caruia mizeaza in numeroase chestiuni internationale. Nuland a spus „Din perspectiva noastra, secretarul de stat doreste sa stea de vorba cu el, dar depinde de domnul Lavrov daca vrea sa foloseasca aceasta oportunitate”.

Vineri, cind Nuland a spus ca cei doi inca nu au vorbit un reporter a replicat, „E ridicol, nu-i asa?”. Kerry si Lavrov au vorbit in prima saptamina in care fostul senator a preluat functia de secretar de stat. Lavrov este cunoscut pentru relatiile sale dificile cu omologi americani. In particular, a intretinut relatii cordiale cu Condoleezza Rice, dar la un moment dat a uimit-o admonestind-o in public.

Hillary Clinton s-a aratat amuzata de tonul pe care uneori il adopta Lavrov, dar a tinut sa mentioneze, in ultima sa zi in functie, ceea ce a denumit efortul Moscovei de a „resovietiza” state vecine.

Administratia Obama a cerut si cere sprijinul Rusiei in Siria, de-acum de un an, dar fara rezultate notabile. Rusia ramine cel mai fidel aliat al presedintelui Assad si principala sursa de arme. Moscova refuza sa sprijine inasprirea sanctiunilor sau o interventie. Se pare ca Rusia a refuzat sa joace un rol de mediator, in incercarea de a-l determina pe Assad sa ajunga la un acord cu rebelii.

Tema confruntării din Siria a fost reluata in discutia recenta Lavrov – Kerry, cele doua tari convenind sa-si foloseasca influenta pentru ceea ce au denumit o tranzitie politica viabila.
XS
SM
MD
LG