Linkuri accesibilitate

Cinema-ul românesc este rezultatul unui miracol (Gândul)


Succesul lui Cătalin Netzer trezeste frustrarea (ziare.com)


„Ursul de aur” obtinut la Berlin de filmul lui Catalin Netzer, Pozitia copilului, a starnit in ziarele de azi de la Bucuresti nu doar entuziasm, ci si revoltă fata de inexistenta investitie a statului roman in productia cinematografica. Cristian Tudor Popescu scrie in Gandul ca cinema-ul romanesc este rezultatul unui miracol, de nimic anuntat atunci cand, cu putini ani in urma, se lansa international Moartea domnului Lazarescu, filmul lui Cristi Puiu. In ciuda seriei de succese care a urmat, arata Cristian Tudor Popescu, „s-a împământenit o (...) românească aşteptare a epuizării, a alegerii prafului. E ca un copil de nici 10 ani, orfan, ai cărui părinţi vitregi îi pândesc pe faţă semnele bolii şi morţii apropiate” (am citat). Jurnalistul mai spune ca pentru film tot nu se gasesc bani, dar pentru politicieni si reprezentanti penibili ai statului roman peste hotare, da. Aluzia il vizeaza pe ambasadorul roman la Londra, care a folosit o engleza lamentabila intr-o declaratie inregistrata recent de CNN.

Si pe site-ul ziare.com succesul lui Catalin Netzer trezeste frustrarea ca filmul nu este pretuit cum se cuvine, respectiv ca un exceptional vehicul de imagine pentru Romania. Ar fi nevoie, spune Iulian Leca, „doar de putina bunăvoință, de un dram de inspiratie si o farama de viziune”. Ar fi destul ca premierul Victor Ponta sa ceara lista ultimelor opt succese ale cinematografiei romanesti si, in general, guvernul ar trebui sa ”mai lase din brate biserica”. Iar daca nu gaseste peste Ocean un model suficient de convingator pentru o asemenea investitie, sa ia exemplu macar de la India sau China, mai arata autorul acestui text publicat de ziare.com.

Apropiatul congres al democrat-liberalilor, in care se va alege o noua conducere a principalului partid de opozitie, a redeschis tema implicarii presedintelui Traian Basescu in destinul fostului sau partid. Saptamana trecuta, seful statului l-a criticat sever intr-o emisiune de televiziune pe Vasile Blaga, actualul lider al PDL, si a lasat sa se vada ca o sustine pentru aceasta functie pe Elena Udrea. In Romania libera, Dan Cristian Turturica gaseste ca este in sfarsit o veste buna. Pe de o parte, Traian Basescu da un semnal că nu are de gand sa se retraga din politica dupa incheierea mandatului de presedinte al Romaniei. Pe de alta parte, interventia lui in competitia pentru conducerea partidului va grabi clarificarea apelor. Turturica socoteste ca aripa reformista din PDL, reprezentata in special de europarlamentarii Monica Macovei si Cristian Preda, trebuie sa ia o decizie: ori paraseste partidul, ori accepta sa functioneze sub conducerea Elenei Udrea, ceea ce ar insemna o depunere a armelor.
XS
SM
MD
LG