Linkuri accesibilitate

Bilanțul pe 2012 al justiției moldovenești


Președintele Nicolae Timofti: justiția trebuie să fie independentă și necoruptă


La o adunare generală a judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii și-a prezentat astăzi succesele și eșecurile din anul trecut. La întrunire a participat şi preşedintele Nicolae Timofti. Relatează Tamara Grejdeanu.

Schimbarea la faţă a justiţiei, care ar presupune printre altele, excluderea din sistem a judecătorilor compromişi şi corupţi este în opinia preşedintelui Republicii Moldova Nicolae Timofti nu doar un angajament în faţa Uniunii Europene, dar şi în raport cu cetăţenii. Referindu-se la reforma organelor de drept, şeful statului a constatat că pe parcursul ultimului an situaţia s-a îmbunătăţit datorită modificărilor în legislaţie, cu toate acestea nu lipsesc cazuri de conflict de interese ori chiar încălcări de lege comise de judecători. Preşedintele Timofi s-a declarat nedumerit de faptul că în loc să fie sancţionaţi, magistraţi prinşi cu oca mică ajung să fie promovaţi în funcţii cu o răspundere şi mai mare:

„Nu pot să înţeleg blândeţea exagerată a colegiului disciplinar, a judecătorilor şi a Consiliului superior al magistraturii faţă de acei judecători care încalcă cu bună ştiinţă legea. Judecătorul care încalcă o lege imperativă ori o face cu bună ştiinţă, soluţia trebuie să fie unică, excluderea din rândul magistraţilor. Orice proces democratic poate fi dat peste cap, în acelaşi timp inacţiunea în acest sens poate deveni impedimentul principal în apropierea ţării noastre de Uniunea Europeană. În comunitatea europeană nu este loc pentru state cu justiţie coruptă.”

Făcând aluzie la dependenţa unor judecători de actori politici, preşedintele i-a îndemnat pe magistraţi să fie liberi în luarea deciziilor.

Despre modul în care şi-au onorat misiunea magistraţii în anul 2012 a vorbit şi preşedintele Consiliului superior al magistraturii , Nichifor Corochii, care a lăudat în mare parte activitatea structurii pe care o conduce, dar a stăruit şi asupra unei probleme constante a sistemului judecătoresc - tergiversarea examinării dosarelor, care alteori se admite cu bună ştiinţă, potrivit lui Corochii:

„S-a atenţionat faptul că cele mai mari restanţe se înregistrează la capitolul calităţii actului de justiţie. Sunt şi magistraţi care pătează imaginea întregului corp judecătoresc şi nu merită să facă parte din acest sistem. Referitor la tematica petiţiilor putem constata că 1200 se referă la organizarea insuficientă a actului de justiţie, nerespectarea termenului rezonabil de soluţionare a cauzelor civile şi penale, încălcarea termenului de redactare a hotărârilor judecătoreşti.”

Nu au fost trecute cu vederea şi cazurile pierdute de Republica Moldova la Curtea Europeană a drepturilor omului. Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi a îndemnat judecători să analizeze fiecare decizie a curţii, chiar dacă nu este vizată Republica Moldova, pentru a însuşi jurisprudenţa europeană şi a îmbunătăţi actul justiţiei:

„Calitatea actului de justiţie suferă la momentul actual şi noi trebuie să tragem atenţia sporită la acest moment, este vorba de soluţiile care se dau pe cauzele civile, penale, administrative, comerciale, toate în ansamblu, cât şi faptul cum se întocmeşte o hotărâre judecătorească, calitatea întocmirii acestor acte.”

Forul judecătorilor a evitat discuţiile pe marginea vânătorii cu final tragic din Pădurea Domnească, chiar dacă legislatorii au criticat astăzi solidaritatea vicioasă a magistraţilor, care nu au găsit de cuviinţă să dezaprobe comportamentul judecătorilor vânători.
  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG