Linkuri accesibilitate

Moscova începe vânătoarea de imigranţi ilegali


Manifestaţie a ultranaţionaliştilor ruşi la Moscova
Manifestaţie a ultranaţionaliştilor ruşi la Moscova

Cel mai alarmant pentru apărătorii drepturilor omului este faptul că detaşamentele de voluntari vor avea dreptul să captureze suspecții.

Autoritățile locale de la Moscova au anunțat săptămâna aceasta înființarea unor detașamente de voluntari care să ajute poliția la capturarea imigranților ilegali. Apărătorii drepturilor omului au tras semnale de alarmă. Relatarea corespondentei Europei Libere, Claire Bigg, este prezentată în rezumat de Alexandru Eftode:

Autoritățile moscovite au anunțat crearea detașamentelor marți dimineața. Câteva ore mai târziu, zeci de voluntari purtând veste roșu-închis cu inscripția „patrula de imigrație” porneau deja în căutare pe străzile capitalei ruse. Într-o singură zi au depus cereri de înscriere în aceste detașamente peste 300 de oameni, jumătate din efectivul de care ar avea nevoie municipalitatea.

Printre voluntari, se numără fostul polițist Aleksandr Kislitsky care a spus televiziunii Canalul 1 cum înțelege să le fie de ajutor polițiștilor pentru străini:

„Ei rețin cetățenii sau le verifică actele, iar voluntarii dau o mână de ajutor, fie când e nevoie de dat explicații, fie când cuiva îi trece prin cap s-o ia la fugă”.

Autoritățile ruse insistă că cetele de voluntari sunt selectate cu grijă, iar indivizii agresivi sau cu vederi ultranaționaliste sunt respinși. Dar atunci apare întrebarea ce om normal acceptă să-și irosească timpul și forțele cutreierând degeaba străzile Moscovei în căutare de imigranți ilegali?

Este exact genul de întrebări pe care și le pun activiști precum Svetlana Gannushkina. Ea este specializată în asistarea imigranților, o ocupație exact inversă celeia de voluntar în slujba autorităților:

Svetlana Gannushkina
Svetlana Gannushkina
„Mă amărăște tare creșterea xenofobiei pe care o observ în țară și în oraș. Aceste raiduri vor fi efectuate nu de către organele de apărare a ordinii de drept, dar de cetățeni ordinari. Îmi pot închipui ce fel de entuziaști vor lua parte la asta. Nu vor provoca decât un nivel și mai ridicat de xenofobie, abuz și divizare a societății”.

În Rusia, zeci de oameni din rândul minorităților etnice sunt uciși în fiecare an în atacuri rasiste.

Aleksei Mayorov, șeful departamentului pentru securitatea Moscovei a declarat că voluntarii vor patrula zilnic fiecare cartier al orașului. Vor căuta imigranți ilegali prin piețe, pe șantiere de construcții și cele industriale, prin gări, centre comerciale și chiar în casele oamenilor.

Cel mai alarmant pentru apărătorii drepturilor omului este faptul că voluntarii vor fi împuterniciți să captureze suspecți și să-i ducă la poliție.

Poliţia rusă verifică actele unor migranţi tadjici
Poliţia rusă verifică actele unor migranţi tadjici
„Cine îl poate reține pe om, lipsi omul de libertate?”, se întreabă retoric Svetlana Gannushkina. „Pentru asta trebuie să existe temeiuri serioase. Nici polițistul n-o poate face după bunul său plac. Dar acum, acest lucru este lăsat în seama te miri cui și cel mai degrabă unor tipi agresivi. Cum să apuci omul de pe stradă, să-l lipsești de libertate și să-l duci cine știe unde? În ce ne vom transforma? Este pur și simplu monstruos”.

Patrule de voluntari au mai existat în Rusia pe timpurile sovietice. Această modă a revenit în ultimii ani în capitala rusă unde au apărut mai întâi patrule ale cazacilor pe lângă poliție. De anul trecut, detașamente de voluntari ortodocși păzesc biserici și țintirimuri de când trei fete de la trupa feministă Pussy Riot au protestat în principala catedrală ortodoxă de la Moscova față de prieteșugul între Patriarhie și Kremlin.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG