Linkuri accesibilitate

Premieră pentru justiţia română: un lider de sindicat trimis la închisoare


Condamnarea la 7 ani detenţie a fostului lider al confederaţiei CNSLR Frăţia, Marius Petcu, ar putea fi un prim pas spre curăţarea mişcării sindicale din România.

Justiția română a fost în ultimii ani sursa unor premiere absolute în Europa centrală și de sud-est în materie de condamnări pentru corupție. Cazul cel mai cunoscut este al fostului prim-ministru Adrian Năstase. Săptămâna aceasta, a mai avut loc o premieră: Curtea Supremă de Justiția a condamnat definitiv la 7 ani de închisoare un fost lider sindical, Marius Petcu, pentru luare de mită. Relatează de la București Sabina Fati:

Pentru prima data presedintele unui sindicat din Romania primeste o pedeapsa cu inchisoarea. Marius Petcu era liderul celei mai mari confederatii sindicale autohtone, CNSLR Fratia, care cuprinde peste 800 de mii de membri, si a fost condamnat la 7 ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie. Fostul lider sindical este acuzat ca a primit peste 300 de mii de euro de la administratorul unei firme, in schimbul atribuirii unui contract pentru lucrari la un viitor centru de „perfectionare si recreere” aflat in apropierea Lacului Snagov, la 40 de km de Bucuresti. In perioada in care a fost anchetat a iesit la iveala si averea impresionanta a fostului lider sindical: o casa evaluata la peste 1 milion de euro in Bucuresti, doua case de vacanta, conturi de peste 100 de mii de euro, bijuterii si tablouri valoroase, mai multe terenuri. Liderii sindicali din Romania, aceiasi in utlimii 15-20 de ani, au devenit adevarati baroni in diverse domenii de activitate, iar averile si afacerile pe care le fac sugereaza mai degraba ca ar fi vorba despre capitalisti verosi, decit despre reprezentanti ai muncitorilor.

Marius Petcu, are 55 de ani si pina in 1990 a fost asistent medical, dupa aceea a fondat Sindicatul Santias al cadrelor medii din Spiatale si Policlinici, pe care l-a afiliat la CNSLR Fratia. A facut parte din grupul sindicalistilor care s-au opus cit au putut declaratiilor de avere, dar si unul dintre liderii sindicali care a facut parte din Consiliul de Administratie al Realitatii TV, chiar si dupa ce seful confederatiei Cartel Alfa l-a acuzat ca impreuna cu alti patru lideri sindicali au fost atrasi in siajul lui Sorin Ovidiu Vintu, pe-atunci patronul Realitatii tv, tocmai pentru ca acest controversat om de afaceri sa poata controla o masa de manevra uriasa si eventual sa puna mina pe patrimoniul sindical din perioada comunista. De pilda, doar CNSLR Fratia, sindicatul pe care-l conducea Marius Petcu, are in parrimoniu peste 10 hoteluri, de care s-au folosit mai degraba liderii miscarii, decit muncitorii.

In orice caz trimiterea la inchisoare pentru 7 ani a fostului lider al confederatiei CNSLR Fratia, ar putea fi un prim pas spre curatarea miscarii sindicale din Romania si spre reformarea acesteia, mai cu seama ca sindicatele autohtone par sa fi abandonat in ultimii ani lupta pentru marirea salariilor si pensiilor.

Politigraf

XS
SM
MD
LG