Linkuri accesibilitate

„Statele Unite nu se vor retrage de pe scena globală”


John Kerry la preluarea mandatului de secretar de stat.



Miercuri, secretarul de stat american John Kerry si-a luat functia in primire. L-am intrebat pe corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela ce declaratii programatice a facut Kerry.

John Kerry a spus ca Statele Unite nu se vor retrage de pe scena globala din cauza reducerilor bugetare sau complexitatii dificultatilor cu care sint confruntate.

Vorbind la o ceremonie, dupa ce a depus juramintul in fata vice-presedintelui Biden, Kerry a spus ca experienta sa in razboiul din Vietnam l-a invatat care este costul esecului diplomatiei.

Fostul senator a afirmat ca va face eforturi pentru a mentine pacea, dar nu va inapoi atunci cind se pune problema sa apere America, valorile si idealurile sale.

Secretarul de stat a amintit de succesele obtinute cu mijloacele diplomatiei publice: contributia la prevenirea si tratarea maladiei SIDA, promovarea drepturilor civile ale femeilor si fetelor si contributia globala la educatia copiilor.

Kerry a adaugat ca succesele pot fi compromise de avansuri ale anumitor tehnologii, explozia demografica a populatiei tinere si extremismul religios.

„Daca nu ne mentinem vigilenti, aceste forte ameninta existenta unor natiuni, creeaza oaze de instabilitate, asa cum am vazut in ultima vreme” - a spus seretarul de stat, adaugind “Este provocarea vremurilor noastre”.

Adresindu-se subordonatilor sai, John Kerry a spus „America face lucruri exceptionale si trebuie sa continue sa o faca. Lumea depinde de noi. Nu este vremea ca America sa se izoleze”.

Kerry a inceput sa lucreze de altfel din weekend, cind s-a intretinut cu functionari ai Departamntului de Stat si ai Agentiei Ameriane de Dezvoltare.

Inainte de ceremonia de miercuri, John Kerry a vorbit la telefon cu secretarul general NATO si cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov.

Marti, noul secretar de stat a discutat cu secretarul general ONU, cu ministri de externe din China si India si cu responsabilul cu politica externa din Uniunea Europeana. Kerry a mai stat de vorba cu oficialitati din Israel, teritorii palestiniene, Marea Britanie, Franta, Germania, Turcia, Canada Mexic, Corea de Sud si Japonia.
XS
SM
MD
LG