Linkuri accesibilitate

Două noi cazuri de încălcare a drepturilor omului în Transnistria (Timpul)


Mihai Ghimpu vrea o „bâtă legislativă” mai dură pentru „presa care murdăreşte” (Adevărul)



Valentin Buda constată într-un comentariu publicat în „Timpul” că „autoritățile separatiste de la Tiraspol reușesc „performanța” de a menține permanent zona pe care o controlează în atenția instituțiilor internaționale care sunt preocupate de apărarea drepturilor omului”. Ziaristul a ajuns la această concluzie după ce două noi cazuri au atras atenţia forurilor internaționale, generând o declarație comună a două dintre cele mai prestigioase organizații: Civil Right Defenders și Front Line Defenders. Este vorba despre cazurile avocaţilor Stepan Popovski și Vladimir Maimust, care sunt ținta hărțuirilor și amenințărilor administrației nerecunoscute.

Pe lângă mai multe articole despre justiţie, Victor Moşneag semnează în săptămânal de investigaţii „Ziarul de Gardă” şi un editorial despre situaţia de la Banca de Economii. Noutatea săptămânii a constituit dosarul penal deschis pe numele lui Grigore Gacichevici, fost şef al instituţiei, notează autorul care se întreabă de ce s-a aşteptat până în februarie 2013, pentru ca acesta să fie anchetat, dacă lucrurile erau cunoscute de acum 3 ani, când premierul Vlad Filat ieşea cu acuzaţii grave împotriva lui Gacichevici? Jurnalistul are impresia că procurorii parcă ţin dosarele pe sub mese şi le fac publice doar atunci când le-o cere situaţia. Iar acum voi cita concluzia sa: „nu cred că demiterea lui Zubco a avut un impact atât de mare asupra conştiinţei procurorilor şi ei au început să devină, brusc, funcţionari cinstiţi şi onorabili”, am încheiat citatul.

După ce liderul liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că vrea o lege care să responsabilizeze presa, redactorul şef de la „Adevărul”, Alina Ţurcan, se întreabă dacă sancţiunile financiare usturătoare pe care le pot încasa actualmente jurnaliştii pentru defăimare şi care pot duce la falimentarea unui ziar îi par „dlui liberal-şef pedepse prea blânde?” Ziarista continuă: „El vrea o bâtă legislativă mai dură pentru „presa care murdăreşte”, „care calomniază persoane şi difuzează minciuni”. Poate s-o fi gândit că n-ar fi rău să ne mai bage din când în când câte pe unul la răcoare, că să ne vină minţile la cap şi să fim atenţi ce şi cum scriem despre oamenii importanţi ai ţării?”

Centrul de Investigaţii Jurnalistice publică în acelaşi ziar un material despre Oleg Melniciuc, care ar putea fi noul preşedinte al Judecătoriei sectorului Râşcani şi care a fost implicat într-un conflict de interese. Ziariştii de la CIN au aflat că magistratul, în calitate de vicepreședinte al Judecătoriei sectorului Râşcani din Chişinău, a examinat, în noiembrie 2012, o cauză în care era implicată o rudă de a sa. La o zi după ce faptul a fost denunţat la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), judecătorul a spus că nu a „observat” că în acte figura numele fiicei nănașilor surorii sale şi s-a autorecuzat. Deşi cazul a ajuns în atenţia CSM, Melniciuc n-a fost sancţionat. Dimpotrivă, a fost avansat - CSM l-a propus la funcţia de președinte al instanţei din sectorul Râşcani.
XS
SM
MD
LG