Linkuri accesibilitate

Victor Stepaniuc despre coagularea „stângii” moldoveneşti


Victor Stepaniuc la Europa Liberă, mai 2010
Victor Stepaniuc la Europa Liberă, mai 2010

„A fi de stânga înseamnă să promovezi în Republica Moldova proiectul socialismului scandinav, de tip italian, german...”

Coagularea partidelor de stânga a fost un subiect despre care s-a vorbit mult în Moldova şi care a trecut acum din faza discuţiilor spre cea a înfăptuirii. Un grup de partide declarate de stânga, marea majoritate conduse de foşti comunişti desprinşi din partidul lui Vladimir Voronin după 2009, când acesta a pierdut puterea, şi-au declarat astăzi intenţia să-şi consolideze forţele într-un consiliu comun al stângii moldoveneşti. Cele cinci partide, printre care Partidul Socialiştilor condus de Igor Dodon, Partidul Popular Socialist condus de Victor Stepaniuc, „Renaştere” condus de Vadim Mişin şi „Moldova Unită” condus de Vladimir Turcan, spun că nu este vorba deocamdată despre o unire propriu-zisa, ci doar despre crearea unei platforme de alternativă actualei stângi parlamentare, PCRM-ului. Liliana Barbăroşie a discutat despre planurile de viitor ale acestora cu unul dintre lideri, Victor Stepaniuc, pe care l-a întrebat întâi de toate cu ce nu este bună actuala stângă parlamentară.

Victor Stepaniuc: „Stânga care este astăzi în Parlament, la prima etapă, 2001-2005, au fost anumite succese. La etapa următoare, partidul respectiv, practic, dintr-un partid de stânga s-a transformat într-un partid, aşa, semi-liberal, mai mult liberal decât social. În acest sens, oligarhizarea economiei, monopolizarea economiei de astăzi, problemele care au rămas în agricultură, în industrie, pentru aceste probleme poartă vina şi acei guvernanţi care au guvernat până la 2001, dar şi Partidul Comuniştilor. S-a văzut comportamentul agresiv şi imprevizibil al acestui partid şi în 2009. Toate aceste greşeli în cele din urmă au dus la aceea că pe eşichierul de stânga politicienii şi anumiţi doctrinari înţeleg că ar trebui o altă stângă, care ştie a căuta compromisul.”

Europa Liberă: Domnule Stepaniuc, mă uit pe lista acestor partide şi văd următoarele: Partidul Socialiştilor, lider Igor Dodon, care a fost în PCRM; Partidul Popular Socialist, domnia vostră, care aţi fost în PCRM; Renaştere - Vadim Mişin, care a fost în PCRM; Moldova Unită - domnul Ţurcanu, care a fost în PCRM. Întrebarea mea şi probabil a multora ar fi de ce acolo fiind aţi permis această oligarhizare despre care vorbiţi, pe urmă a fost nevoie să vă despărţiţi şi acum din nou să vă uniţi?

Victor Stepaniuc: „Eu personal am luptat împotriva oligarhizării şi monopolizării. Am avut nişte conflicte cu preşedintele Voronin încă în 2004, 2005 la acest subiect. Este altceva că Comitetul Central, creat şi controlat de preşedintele Voronin în cele din urmă, în anul 2008, la Congresul partidului s-a demonstrat a fi o structură foarte slabă, definitiv controlată. Minimul de democraţie care trebuie să existe într-un partid politic a încetat definitiv după anul 2008.”

Europa Liberă: Stânga pe care vreţi să o construiţi împreună acum prin ce ar trebui să se deosebească de acea stângă în care aţi fost la un moment dat?

Victor Stepaniuc: „Noi vrem să propunem o masă rotundă. Aceasta este prima încercare de a consolida stânga, aceste 4-5 partide. La următoarea etapă, aceste forţe vor veni cu un proiect de propuneri pentru a organiza, ceea ce există în alte ţări, cum ar fi Spania sau ţările scandinave, un fel de guvernare de salvare naţională, un fel de guvernare de pact sau a dialogului social pentru un cinci, şapte, opt, zece ani. Trebuie căutaţi cei mai buni economişti de la toate partidele, să ne propună soluţii, câteva modele de dezvoltare ca noi să aducem oamenii înapoi acasă, să creăm noi locuri de muncă, să vedem perspectivele economice şi sociale ale acestei ţări. Ţara, în 20 de ani, din punct de vedere al modelului economic şi din punct de vedere al modelului de statalitate, practic, a eşuat. Voronin a avut o premisă ideală de a soluţiona problemele în opt ani de zile. Dar, din păcate, el în ultima perioadă s-a ocupat mai mult cu business-ul familiei sale şi cu intrigile, şi cu acapararea puterii personale economice şi financiare. Este nevoie de o altă clasă politică. Noi, acei plecaţi de la PCRM, reprezentăm astăzi o altă clasă politică. Eu cred că noi parţial reprezentăm o altă viziune. Este viziunea lui Voronin şi Tcaciuc şi este viziunea promovată de Dodon, Stepaniuc, Ţurcanu, Bondarciuc şi alţi economişti.”

Europa Liberă: Şi care este această viziune? Pentru că a fi de stânga probabil nu înseamnă doar să ieşi la miting de 1 mai…

Victor Stepaniuc: „A fi de stânga înseamnă să promovezi în Republica Moldova proiectul socialismului scandinav, de tip italian, german ş.a.m.d. Ce au făcut social-democraţii în această perioadă? Tot ce este legat de legislaţia antimonopolistă, adică, în Republica Moldova legislaţia antimonopolistă, lichidarea monopolurilor private este o primă sarcină. A doua mare idee promovată de toţi socialiştii europeni este că acei bogaţi trebuie să plătească mai mult, impozitele pentru dânşii trebuie să fie mai mari. De exemplu, cunoaşteţi, ultima reformă din Franţa, unde oamenii bogaţi, cei care au mai mult de 10 milioane trebuie să plătească 75 la sută impozite. Business-ul mic plăteşte puţin - 5-15 la sută. Business-ul mare plăteşte în jur de 35-40 la sută, în Suedia ajunge la 60%, iar în Franţa – 75%.”

Europa Liberă: Aveţi siguranţa că acest, la început înţeleg că nu bloc, dar Consiliu, această „masă rotundă” nu va repeta aceleaşi greşeli? Sunt cinci partide, fiecare trebuie să se întreţină cumva, ştiţi cu cine porniţi la drum, de unde îşi iau aceste partide banii? Nu se va merge pe aceeaşi cale a oligarhizării?

Victor Stepaniuc: „Siguranţa de unde se finanţează toate partidele nu există. Eu ştiu multe, dar nu le ştiu pe toate, trebuie să vă spun absolut sincer. Având experienţă politică în toţi aceşti ani ştiu că trebuie de mers înainte. Nu poţi să stai pe loc şi să aştepţi, să-i învinuiești pe toţi şi de la toţi să te aştepţi la rău. În cele din urmă, fiecare îşi construieşte cu mâinile proprii imaginea sa politică şi de cetăţean, şi imaginea morală. În cazul de faţă, eu consider că sunt obligat ca persoană care am fost în politică mai mulţi ani să fac ceva foarte concret pentru această ţară. Mi-e ruşine de unele insuccese pe care le-am avut cu toţi împreună, cu comuniştii, împreuna cu stânga şi împreună cu această clasă politică. Eu, desigur, i-am chemat pe colegii mei şi îi chem mai departe ca ei să se dezică de cineva, dacă stă în spate, şi să lucreze asupra unui proiect care să aducă beneficii poporului Republicii Moldova şi nu anumitor oligarhi.”

Europa Liberă: Spuneți-mi, dacă vă gândiţi şi la o eventuală unire într-un bloc în alegeri?

Victor Stepaniuc: „La problema dată sunt trei propuneri. Este ideea că v-om merge într-un bloc. Este ideea că v-om merge pe lista unui partid. Şi este ideea că o parte din actualele cinci partide care s-au întrunit azi ar putea la o anumită etapă să deraieze, să se de-a la o parte, să se retragă. Sunt anumite poziţii contradictorii, pe care eu le văd într-un fel, alţii – în alt fel. Eu, de exemplu, sunt promotorul majorării impozitelor pentru clanurile oligarhice, pentru oamenii foarte bogaţi, pentru luxuri. Nu toate aceste cinci partide sunt gata să facă acest lucru. Referitor la proiecte, eu sunt promotorul ideii că noi avem nevoie de un proiect economic major pentru ţară. acest proiect ar putea fi Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. Alte partide spun că nu ar trebui să ne legăm acum, că trebuie să lăsăm în perspectivă.”

Europa Liberă: Dar modelul UE nu-l examinaţi nici unul dintre aceste partide?

Victor Stepaniuc: „Noi, aceste cinci partide, real nu vedem Moldova în UE sau o vedem numai ca un model economic. Eu nu sunt împotriva modelului economic şi social al UE, dar consider că acest model este în criză şi criza, din păcate, o să dureze foarte mult. Eu practic nu văd relansarea UE. Declaraţia de astăzi nu cuprinde acest vector geopolitic, nici al UE, nici al Uniunii Vamale. Urmează în următoarele luni să discutăm şi la nivel teoretic, cu invitarea unor specialişti, inclusiv din Europa, din ţările scandinave, inclusiv din Suedia, Norvegia. O să-i invităm şi o să vedem ce ar propune ei şi cum văd ei anumite viziuni sociale şi economice pentru Republica Moldova.”
XS
SM
MD
LG