Linkuri accesibilitate

Operațiune de intoxicare propagandistică din Belarus


Sașa Varlamau, un creator de modă, în sala de judecată de la Minsk la 4 februarie
Sașa Varlamau, un creator de modă, în sala de judecată de la Minsk la 4 februarie

Raportul „Încălcări ale drepturilor omului în anumite țări în 2012”.


Numită de unii „ultima dictatură din Europa”, Republica Belarus a răspuns deselor critici occidentale la adresa sa cu un raport în care acuză democrațiile europene și Statele Unite de încălcarea drepturilor omului. Detalii are Mircea Țicudean.

Raportul intitulat „Încălcări ale drepturilor omului în anumite țări în 2012” este primul de acest fel elaborat de autoritățile de la Minsk, care sunt ele însele ținta criticilor frecvente ale occidentului pentru suprimarea opoziției și a presei independente.

Raportul, dat publicității la Minsk de ministerul de externe din Belarus, menționează 23 de țări europene, Statele Unite și Canada și se bazează pe date furnizate de diplomații din Belarus, de presă și de așa-numite „alte surse credibile”.

Ministrul de externe din Belarus, Vladimir Makei, a spus că raportul își propune să atragă atenția asupra încălcării drepturilor omului în țări care „se prezintă în mod tradițional ca democrații avansate” și să exemplifice ceea ce diplomația de la Minsk consideră a fi „nerespectarea” de către acele țări a legilor internaționale.

Într-o prefață la raport ministrul de externe Vladimir Makei spune că scopul lui este de a atrage atenția asupra „deteriorării stării drepturilor omului” în occident și de a pune sub semnul întrebării părerea larg răspândită că țările mai puțin dezvoltate sunt cele care încalcă cel mai mult libertățile cetățenești.

O parte importantă din raport este consacrată Statelor Unite, țara care critică frecvent regimul președintelui Aliaxandr Lukașenka. În cea mai recentă ediție a raportului Departamentului de Stat privind drepturile omului în lume, Republica Belarus este descrisă ca un stat autoritar, care întemnițează dizidenții și falsifică alegerile.

Raportul Minskului acuză însă poliția americană de împrăștierea cu forța a mai multor proteste pașnice, inclusiv mitingul mișcării „Ocupați Wall Street” de la Oakland, din ianuarie 2012. Raportul susține că 400 de oameni ar fi fost arestați și că unii au fost răniți, inclusiv o femeie însărcinată. În continuare raportul critică Statele Unite pentru că nu ar combate traficul de persoane, căruia i-ar cădea victimă anual 100.000 de minori exploatați sexual. O acuzație poate mai bizară este că guvernul federal american ar nesocoti dorința de secesiune a unor state din componența federației și s-ar face astfel vinovat de încălcarea dreptului popoarelor la autodeterminare.

În raportul ministerului de externe din Belarus sunt criticate și țările europene. Franța este scoasă în evidență pentru că vara trecută a deportat sute de romi în țările de origine, România și Bulgaria, oferindu-le în schimb bani. Belgia, țara unde își au sediul majoritatea instituțiilor UE, este acuzată de numeroase încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de arestarea a aproape 500 de demonstranți anti-NATO la Bruxelles în aprilie anul trecut. Raportul de la Minsk critică aspru și țările baltice, acuzate frecvent de Rusia, principalul aliat al Republicii Belarus, că discriminează minorităților rusofone. Estonia mai ales este acuzată de „discriminare rasială” și de glorificarea nazismului.

Raportul ministerului de externe de la Minsk este al doilea gest critic la adresa democrației occidentale venit în ultima vreme din spațiul CSI. Luna trecută monitorii ruși ai alegerilor prezidențiale de anul trecut din Statele Unite au constatat într-un raport că scrutinul încheiat cu realegerea președintelui democrat Barack Obama „nu s-a conformat majorității standardelor electorale internaționale”.

Cel mai recent raport occidental privind starea drepturilor omului în țările lumii, elaborat de organizația neguvernamentală americană Freedom House, plasează Republica Belarus printre țările ne-libere, lipsite printre altele de acces liber la internet și de presă independentă. Și mai recent organizația „Reporteri fără frontiere” a plasat Republica Belarus pe locul 168 din 179 de țări într-un clasament mondial al libertății presei.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG