Linkuri accesibilitate

Pâinea „Orăşenească Plus” pentru sănătatea moldovenilor


Moldova - new bread poster „Pîinea orăsenească”
Moldova - new bread poster „Pîinea orăsenească”

Angela Capcelea: „nivelul de anemie în rândurile populaţiei cu un venit sau un nivel de bunăstare mai scăzut este mare”.


De la 1 februarie, in magazinele din tara se vinde painea „Orășenească Plus” imbogatita cu fier si acid folic. Initiativa apartine Guvernului si este sustinuta de UNICEF Moldova. Nevoia fortificarii pâinii cu fier a fost motivata de datele statistice alarmante: potrivit medicilor, fiecare al doilea copil cu varsta de pana la un an are anemie, la fel si o treime din femeile de varsta reproductiva. Mai multe colega noastra, Diana Raileanu a aflat de la Angela Capcelea, coordonator de programe sanatatea copilului si a adultului, UNICEF Moldova.

Angela Capcelea: „Mitul precum că cea mai mare cantitate de fier se găseşte în mere poate fi spulberat prin faptul că fierul din produsele ne-animaliere se absoarbe cu mult mai greu decât din produsele animaliere, în primul rând din carne şi produse din ficat.

Pentru a asigura aportul necesar de fier, zilnic, fiecare copil până la 5 ani trebuie să consume produse din carne, ceea ce nu se întâmplă în Republica Moldova. Din păcate, nivelul de anemie în rândurile populaţiei cu un venit sau un nivel de bunăstare mai jos este mai mare. În diferiţi ani se înregistrează între 60 şi 70 % de femei însărcinate, care deja au anemie, şi care la rândul lor influenţează şi sănătatea copilului pe care îl nasc.”

Europa Liberă: Pornind de la aceste cifre îngrijorătoare de care ne vorbiţi a fost lansat proiectul de îmbogăţire a făinii cu fier?

Angela Capcelea:
„Exact, guvernul a recurs la o strategie care deja acoperă 75 de state din lume, în care se fortifică făina cu fier şi acid folic. Din păcate, anemia este una dintre cauzele principale de hemoragie în timpul sarcinii, de hemoragie la naştere, de rămânere în dezvoltare a copilului nou-născut şi nu doar dezvoltarea fizică dar şi intelectuală. Aş reveni şi la insuficienţa de acid folic: una din cauzele care duce la apariţia unor malformaţii congenitale cum este „spina bifida” sau defectele tubului neural – una din cele mai grave malformaţii congenitale ale tubului neural şi ale sistemului nervos central. Necesitatea aportului de acid folic apare înainte de concepere, deci în momentul conceperii femeia deja trebuie să aibă un aport suficient de acid folic, iar lipsa acestuia duce la creşterea riscului de apariţie a acestei malformaţii.”

Europa Liberă: Unii ar putea să creadă că îmbogăţirea făinii cu fier ar putea implica anumite riscuri. Dvs ce le-aţi raspunde?

Angela Capcelea:
„Vreau să vă asigur că înainte de a fi adoptată aşa o strategie au fost efectuate mai multe studii referitor la impactul atât a excesului de fier şi acid folic, cât şi interacţiunea fierului şi acidului folic cu alţi nutrienţi. Republica Moldova se află într-o regiune unde nu avem zone endemice în care nivelul de fier în produsele care se cultivă, în pământ sau în alte substanţe ar putea să ducă la cumularea unei încărcături cu fier care să producă intoxicaţii cu produse de fier. Chiar dacă sunt dereglări în cazul absorbţiei fierului, deja studiile efectuate în alte ţări cum sunt Statele Unite ale Americii care fortifică făina de peste 50 de ani, nu au înregistrat cazuri de supradozare.”

Europa Liberă: Din 1 februarie, moldovenii pot cumpăra pâine îmbogăţită cu fier, e vorba de pâinea „Orăşănească Plus”. Mă întreb dacă fortificarea făinii cu fier se va răsfrânge asupra costului pâinii, produsul de bază pe masa fiecărui moldovean?

Angela Capcelea:
„Referitor la pâinea „Orăşenească Plus” care acum se produce, cu siguranţă nu influenţează costurile, fiindcă adaosul cu care este produsă făina pentru prepararea pâinii „Orăşănească plus” a fost procurat din sursele UNICEF, special pentru a testa folositea acestui premix în condiţiile combinatului Franzeluţa. La momentul actual implicaţii financiare nu sunt. Există mai multe căi de a micşora povara financiară care poate să apară pe parcurs: scutirea de TVA în cazul procurării de echipament, scutirea de TVA în cazul procurării de premixuri şi unul din prevederile Programului naţional pentru prevenirea insuficienţei de fier şi acid folic este, de fapt, şi importarea doar a făinii fortificate cu acid folic şi cu fier.”

Europa Liberă: În ce măsură deficienţa de fier şi acid folic se răsfrînge asupra economiei ţării, aşa cum am citit într-un comunicat de presă al UNICEF Moldova?

Angela Capcelea:
„Deci, eu pot să vă spun că un copil care are o malformaţie congenitală cauzată de insuficienţa de acid folic necesită anual cel puţin de la 50 de mii până la o sută de mii de lei doar pentru a-l susţine. Dacă ne gândim că copilul trebuie îngrijit până la 18 ani, noi avem o sumă foarte impunătoare care este o povară pentru familie şi pentru economia ţării. Să nu mai zicem de implicaţiile emoţionale şi tragediile prin care trec familiile având un copil cu malformaţie congenitală. Această tragedie depăşeşte pierderile economice. În ceea ce priveşte deficienţa de fier, potrivit estimărilor efectuate de specialişti, aproape 1 % din PIB este pierdut anual doar din cauza consecinţelor insuficienţei de fier.”
XS
SM
MD
LG