Linkuri accesibilitate

Protestul primarilor


Igor Boţan
Igor Boţan

Igor Boţan: Colectivităţile locale trebuie să fie compuse - aşa cum vedem în ţările europene dezvoltate - din mai multe localităţi, care se pot, cel puţin, autoîntreţine.

Câteva sute de primari au protestat vineri în fața guvernului, cerând salarii majorate și mai multă descentralizare. Premierul Vlad Filat le-a spus că revendicările lor fuseseră incluse deja pe agenda unei apropiate ședințe de guvern. Iar spicherul Marian Lupu care a preluat o inițiativă de anul trecut a opoziției comuniste a propus ca salariile primarilor să fie mărite cu 35 la sută. Vasile Botnaru l-a întrebat pe analistul Igor Boțan de la Asociația pentru Democrația Participativă dacă primarii se bucură de atenție reală:

Igor Boţan: „Acest protest, din punctul meu de vedere, are două dimensiuni, putem da dreptate primarilor. Într-adevăr administraţia centrală, în ultima perioadă, ignoră necesităţile şi problemele cu care se confruntă aceştia; este cea de a doua dimensiune a acestui protest, se întrevăd lucruri care arată că puterea este fracturată, dacă putem spune aşa, pe dimensiunea puterea centrală-puterea locală. Dacă ne uităm la rezultatele sondajelor de opinie, vedem că cetăţenii Republicii Moldova au încrederea cea mai mare anume în puterea locală. După adoptarea Strategiei privind Descentralizarea Puterii în Republica Moldova, a avut loc Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova. Şi acest Congres a adoptat o rezoluţie foarte dură la adresa puterii centrale. După aceste evenimente, au avut loc dezbateri cu participarea deputaţilor din Alianţa pentru Integrare Europeană. De comun acord, deputaţii au ajuns la concluzia că, din păcate, lipseşte voinţa politică pentru implementarea reformelor în administraţia publică locală.”

Europa Liberă: Dar ce rost are descentralizarea, fără bani, fără fondurile pe care trebuie să le adune primarii şi nu au de unde?

Igor Boţan: „Aici problema ţine de intervenţia puterii centrale în modificarea legislaţiei şi în crearea, cel puţin, a posibilităţilor pentru primari, pentru colectivităţile locale, ca să-şi adune bani. Partea a doua a problemei este modul în care au procedat primarii şi dacă este corect ca reprezentanţii cu demnitate publică din administraţia locală să iasă la protest şi să transforme acest eveniment într-un act politic.”

Europa Liberă: Mai ales că oamenii după acest protest au avut dreptul să înţeleagă că totul se rezumă la salariile primarilor.

Igor Boţan: „Exact, ceea ce este o greşeală. Părerea mea este că primarii nu-şi pot permite astfel de acţiuni politice.”

Europa Liberă: Dacă aţi sintetiza problemele pe care le au primarii, în afară de salariile foarte mici şi nemotivante?

Igor Boţan: „Actuala Alianţă pentru Integrare Europeană a promis să revină la reforma organizării administrative a teritoriului. Republica Moldova nu-şi poate permite să aibă 900 de primării. Eu cred că o treime, cel puţin, din primării trebuie să dispară, iar colectivităţile locale trebuie să fie compuse aşa cum vedem în ţările europene dezvoltate: din mai multe localităţi care se pot, cel puţin, autoîntreţine. Al doilea aspect este dezvoltarea regională, care presupune proiecte fezabile şi eventual pot avea suportul partenerilor de dezvoltare. Mai departe vine problema legată de autonomia financiară a autorităţilor locale, problemă care, de asemenea, este rezolvabilă în principiu, dar dacă ar exista voinţă politică şi dacă cei din Alianţa pentru Integrare Europeană nu s-ar teme să fie supuşi unor tiruri de critică din partea opoziţiei; dacă ar exista, cel puţin, manifestare de interes din partea guvernării centrale că promisiunile făcute în campania electorală, în programele politice şi, cel mai important, în programul de guvernare ar fi, pas cu pas, rezolvate, cu implicarea primarilor şi reprezentanţilor autorităţii locale, pentru că ei se simt, într-un fel, înlăturaţi, doar sunt puşi în faţa faptului împlinit.”

Europa Liberă: Adică, în loc de chirurgie plastică, să se aplice chirurgie politică?

Igor Boţan: „Sigur. Sigur, ei trebuie şi aceasta invocă în adresele lor, în câteva adrese din anul trecut către guvern. Ei vor să fie consultaţi, aşa cum prevede legislaţia şi Carta Europeană a Autonomiei Locale şi nu doar puşi în faţa faptului împlinit, în baza Legii privind transparenţa în procesul decizional. Deci sunt un şir de probleme care într-adevăr au rădăcini profunde şi trebuie soluţionate.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG